Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ομηρικοι Σχολιασμοί

Συνεχίζοντας το παρα πολύ ομορφο ταξίδι αναζήτησης εμενα αυτό  που μου εχει προσφαίρει ειναι    τεράστιες  γνωσεις!!

kefalonia,κεφαλονια,πορος,επαγγελματα,αρχαια,ομηρικη ιθακη
POROSVRESS.BLOGSPOT.COM


Ξεκινάμε  τα σχόλια  στο Θέμα Ομηρικής Ιθάκης  από την Ενημερωση Γιανκου  Μεταξα σε  http://porosnews.blogspot.com/2018/03/blog-post_88.html

  1. Πολύ καλή δουλειά αν επιτρέπεται η γνώμη μου αν και με τις αναπόφευκτες «ευαισθησίες» της, όπως παράδειγμα η μετάφραση των δύο αρκετά καθοριστικών προτάσεων:
    α) … «ναιετάω δ᾽ Ἰθάκην ἐυδείελον»·
    … «Κατοικώ στην Ιθάκη την ευδιάκριτη (ξέφαντη)»,

    β) … «αὐτὴ δὲ χθαμαλὴ* πανυπερτάτη εἰν ἁλὶ κεῖται».
    … «Αυτή δε η πλέον απόμακρη και (προ)εξέχουσα (των άλλων νήσων) στο πέλαγος, κείται».

    Το μεγάλο λάθος όμως του ερευνητή ως πρός τα χαρακτηριστικά του προσδιορισμού της Λευκάδας σαν Ομηρικής Ιθάκης, είναι ότι δεν λαμβάνει στα υπ΄ όψιν πως οι Λευκάδιοι πιθανόν λόγω συγχύσεως εξέλαβαν και προσμέτρησαν το Καρπενήσι σαν Καρπερό – νησί, προς τα Ανατολικά τους.!! Έ γίνονται και αυτά τα λάθη καμιά φορά… Χα χα χα.


    Αν και η μετάφραση των παραπάνω δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα, μια δική μου βρίσκεται στο: www.portoassos.gr/ομηρική-ιθάκη-κατά-τον-οδυσσέα/

    Όπως και για την συγκεκριμενοποίηση από τον Ησίοδο της Ομ. Ιθάκης σαν τμήμα της Κεφαλληνίας στο:
    www.portoassos.gr/ησιόδου-ιθάκης-αποκάλυψη/

    Ρόκκος Σπύρος.

  2. Πριν γράψω  την δικη  μου (επαναλάβω καλύτερα) θεση  αναρτησεις με εξισου καλους σχολιασμους  στο  τελος  τους


  3. ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
    POROSNEWS.BLOGSPOT.COM


  4. ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
    POROSNEWS.BLOGSPOT.COM
  5. Λοιπόν ,, θα σταθω  σε  2-3 μερικα από αναφορες του Ομηρου.. που 
  6. δηλώνουν  και την πραγματικη τοποθεσια! Το πρωινο αστέρι που  φανηκε στο Φορκυνα,, 
  7. νομιζω μας δηλώνει καθαρά οτι το λιμάνι ηταν ανατολικα του νησιου! Το οτι οπως λεει για την δικη του θεωρεία ο Καμπάνης   και επαναλαμβάνετε πολλες φορες  "ΘΑΡΩ ΠΕΖΟΣ ΔΕΝ ΗΡΘΕΣ ΣΕ  ΙΘΑΚΗ" Προσδιορίζει οτι η Ιθάκη  δεν ηταν απλα ενα πολυ μικρο νησι!!!!! Και το βασικότερο ολων ,, Ο Τηλέμαχος εφυγε για Πύλο μολις επεσε ο Ηλιος  (Τότε που φυσαει Ζεφυρος) ,Η μοναδικότητα λοιπόν στο φαράγγι Πόρου  και το γνωρίζω πάρα πολύ καλά και εκ πειρας που  εχει μαυτό το Αχτυπητο σημειο,, μολις σουρουπώνει,, (εκτος μονο   αν εχει πολυ κακο καιρο) Εχει πάντα Στεριανό (κατεβατό) από  το ΠΕΡΑΣΜΑ, από το  μεγάλο Βουνό (ΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΝΗΡΙΤΟΝ), ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΚΑΙ ΛΌΓΟ ΕΠΟΧΉς  ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΒΑΣΙΚΌΤΕΡΟ ΝΑ ΞΑΝΟΙΚΤΕΙ ΕΝΑ ΠΛΟΊΟ  ΠΡΌς  ΑΠΈΝΑΝΤΙ!! 
  8. Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε,, αν και  να ομολογήσω οτι τα ομηρικά  δυσκολά τους δινει κανεις σημασία,, π.χ  Ενώ μολις έβαλα π.χ την ανάρτηση με το τούρκικο πλοιο στο Ιονιο (δεξια  σε  δημοφιλη πια αναρτηση) σε 2 ωρες χτυπησε 2000 προβολες ,τωρα ειναι καπου στις 7.000 ,, τα ομηρικά με δυσκολία σκαρφαλωνουν σε  3ψηφια  νουμερα αναγνωστικοτητας,και  οι περισσοτεροι  δεν ενδιαφερονται καθόλου  στο θέμα!!,.
  9. Φυσικά  κατι παρόμοιο   συμβαινει  και στις πικαντικες αναρτησεις!!
  10. Τουλάχιστον εχουν συχνα πάρα  πολλους σχολιασμους  απο τους Ομηρικους μας φιλους  (Ετσι σας βλέπω) γιατι μεσα  απο τις δικές μας θεωρείες μαθαίνουμε ολοι!
  11. καλή συνεχεια   στην ομορφη αναζήτηση
  12. Και μακάρι να ειμαστε τυχεροι να προλάβουμε  να ζησουμε  την Αλήθεια 


    ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
    POROSNEWS.BLOGSPOT.COM
  13. και  ηδη τα σχολια μεταφερθηκαν  και στο αλλο μου μπλοκ  porosvres  και  συνεχιζω τον διαλογο
  14.  που ειχα στην σελιδα των Λευκαδητών
Γιωργος Γκιαφης τον Αυγερινο απο εκει τον βλέπεις?
Διαχείριση


Babis Katsimpas Μελετήστε λίγο πιο προσεκτικά τον Όμηρο. Το κείμενο γράφει πως:
«Όταν ανέβηκε ψηλά το λαμπερό τ’ αστέρι, που αυτό προπάντων έρχεται και διαλαλεί πως βγήκε το φέγγος της Αυγής της πρωϊνογεννημένης, τότε πια είχε σιμώσει στο νησί το πελαγίσιο πλοίο.
(Οδύσσεια ν 93 - 106 απόδ. Ζευγώλη)

Ότι δηλαδή το πλοίο ήταν ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ όταν φάνηκε το αστέρι και όχι όταν ήταν ήδη στο λιμάνι του Φόρκυνα.

Διαχείριση


ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Η περιγραφή που δίνει ο Όμηρος με το απάνεμο κλειστό λιμάνι ταιριάζει με την παραλία του Αγ.Νικήτα ?
..δύο δὲ προβλῆτες ἐν αὐτῷ ἀκταὶ ἀποῤῥῶγες, λιμένος πότι πεπτηυῖαι, αἵ τ' ἀνέμων σκεπόωσι δυσαήων μέγα κῦμα ἔκτοθεν· ἔντοσθεν δέ τ' ἄνευ δεσμοῖο μένουσι νῆες ἐΰσσελμοι, ὅτ' ἂν ὅρμου μέτρον ἵκωνται...
Διαχείριση


Babis Katsimpas Στη σημερινή του όμως μορφή δύσκολα μπορεί κάποιος να θεωρήσει τον Άγιο Νικήτα ως λιμάνι, ή να αντικρίσει έστω και ένα ακρωτήριο . Παρόλα αυτά ο χαρακτηρισμός «ακρωτήριο» έχει παραμείνει στην περιοχή αυτή. 
Οι βραχίονες (σημ. ακρωτήρια) «…που κλίνουν π
ρος το μέρος του λιμανιού, και το προφυλάγουν από τα πελώρια κύματα που σηκώνει το ορμητικό φύσημα των ανέμων έξω απ’ αυτό. και μέσα μένουν άδετα τα στερεά καράβια, κάθε φορά που φθάνουνε στη θέση τους κι αράζουν», όπως αναφέρει ο Όμηρος, δεν εντοπίζονται πια διότι προφανώς αποκόπηκαν από την έντονη και γνωστή σε όλους τεκτονική δράση της περιοχής και οι προσχώσεις των χειμάρρων, ιδιαίτερα του κεντρικού χειμάρρου που διέρχεται από τον κεντρικό δρόμο του σύγχρονου οικισμού, έχουν «μπαζώσει» αρκετά το εσωτερικό του λιμανιού ώστε να μην είναι πλέον εύκολα αναγνωρίσιμο. Χωρίς τους φυσικούς προστατευτικούς του λιμενοβραχίονες , σε περίπτωση κακοκαιρίας, η θάλασσα μπορούσε να εισχωρήσει βαθιά στο εσωτερικό του μυχού, που έχει «μπαζωθεί» πλέον μέχρι και σε βάθος 50 περίπου μέτρων, διαταράσσοντας την «δίαιτα» της ακτογραμμής. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού κατασκευάστηκε πρόσφατα ένας τεχνητός μικρός σχετικά κυματοθραύστης, σε μικρή απόσταση από την ακτή και παράλληλα προς τον οικισμό, ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί τμήμα της παραλίας για τουριστική αξιοποίηση.
 Για τους σκοπούς της έρευνάς μας και για την αναζήτηση στοιχείων ανατρέξαμε σε γεωλογικά δεδομένα. Ειδικότερα για τις αποθέσεις υλικών και την εξελικτική πορεία της ακτογραμμής, το Ι.Γ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) για την Λευκάδα, αναφέρει τα ακόλουθα (σελ. 80):
«ε. Αποθέσεις χειμάρρων. 
Λόγω του εντόνου ανάγλυφου, των πολλών βροχοπτώσεων και της φύσεως των πετρωμάτων της Λευκάδος, η αποκομισιγενής ενέργεια των χειμάρρων είναι εξαιρετικώς έντονος. Αι χειμαρρώδεις αποθέσεις παρουσιάζουν ούτω σημαντικήν ανάπτυξιν εις έκτασιν και πάχος και εις ωρισμένας περιοχάς αποτελούν το κύριον στοιχείον μορφολογίας.»

Babis Katsimpas Από το γεωλογικό χάρτη του Ι.Γ.Μ.Ε. για τη νήσο Λευκάδα, μπορούν να ανιχνευτούν οι τάσεις και οι γεωμορφολογικές μεταβολές της περιοχής. Οι απολήξεις όμως των βράχων όπως προαναφέραμε και όπως περιγράφει ο ποιητής δεν υπάρχουν πια. Στη θέση τους διακρίνονται δύο πολύ εντυπωσιακά ρήγματα που μαρτυρούν ότι η περιοχή έχει υποστεί έντονες δοκιμασίες από την πορεία των χιλιετιών. Το ένα ρήγμα οριοθετεί το βορειοδυτικό άκρο του φυσικού ορμίσκου στο δρόμο προς τη θέση «Μύλος» , εκεί κοντά που κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια ο τεχνητός και το δεύτερο ρήμα, που είναι και μεγαλύτερο, στην απέναντι πλευρά, ανάμεσα στο παραθαλάσσιο καλοκαιρινό «μπαράκι» και δίπλα από το ξενοδοχείο «ΟΣΤΡΙΑ».
Το δεύτερο αυτό ρήγμα είναι παλαιότερο ενώ το πρώτο θα πρέπει να δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, όπως προκύπτει από στοιχεία της έρευνάς μας.
Διαχείριση

Babis Katsimpas Στο απόσπασμα ενός χάρτη του 1757 του Girolamo Delanges, που ανατρέξαμε, ο οποίος φέρει τον τίτλο «Χάρτης της Λευκάδας και του Κόλπου της Άρτας», που ευρίσκεται στην ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΡΚΙΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ και έχει εντυπωσιακή χαρτογραφική ακρίβεια, ο Άγιος Νικήτας παρουσιάζεται με την ακτογραμμή που είχε την εποχή της χαρτογράφησης, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο.
Ο Ν. Μοσχονάς γράφει για τον χάρτη αυτόν:
«Με φανερή σχεδιαστική ικανότητα και με εκπληκτική ακρίβεια αποδίδεται η γεωφυσική εικόνα της Λευκάδας και της περιοχής του Αμβρακικού, ενώ παράλληλα σημειώνονται λεπτομερή στοιχεία για την ανθρώπινη εγκατάσταση και δραστηριότητα στον χώρο αυτό.» 
και συνεχίζει:
«… Λεπτομερή στοιχεία παρέχονται για τα θαλάσσια περάσματα και τα λιμάνια (βάθος νερού, ύπαρξη υφάλων, χωρητικότητα λιμανιών, προφύλαξη από ανέμους, λοιπή ασφάλεια, δυνατότητα ανεφοδιασμού σε νερό κ.λ.π.) ..»
Στον αναφερόμενο χάρτη παρουσιάζεται μεταξύ άλλων, η περιοχή του σημερινού οικισμού του Αγίου Νικήτα Λευκάδας, με την ακτογραμμή που είχε εκείνη την εποχή, ήτοι πριν αποκοπεί η Β.Δ. απόληξη των βράχων και δημιουργηθεί το μεγάλο αυτό ορατό ρήγμα. Ο χάρτης αυτός είναι σχετικά άγνωστος, σε αντίθεση με τον χάρτη του Coronelli που σχεδόν κάθε σπίτι στη Λευκάδα έχει και από ένα φωτοαντίγραφο από του χάρτη αυτού
Διαχείριση


Babis Katsimpas Ο χάρτης όμως του 1757, του Girolamo Delanges, περιέχει λεπτομερή χαρτογραφική απεικόνιση καθώς και τις χρήσεις γης της εποχής, ακόμα δε και στοιχεία κτηματογράφησης. Είναι ταυτόχρονα πολυθεματικός χάρτης και μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων αναφέρονται και αρχαιολογικοί τόποι, όσοι εντοπίστηκαν από τους δαιμόνιους ερευνητές – περιηγητές και επιστήμονες χαρτογράφους της εποχής.
Babis Katsimpas Τα παραπανω είναι απόσπασμα από προηγούμενη δημοσίευσή μου άρθρου με τίτλο "Σχερία - Ιθάκη .Η Επιστροφή του Οδυσσέα". Ελπίζω να ΄'εχουν επιλυθεί τυχόν απορίες σας.
Διαχείριση




Γιωργος Γκιαφης Μετα την θρωρεια για την δικη μου περιοχη και τις γνωσεις που. Εχω αποκτησει απο αυτην αν δεν ειμασταν εδω η ομηρικη Ιθακη τοτε ειχατε παρα πολλες ελπιδες και πιθανοτητες να εισασταν εσεις
Διαχείριση



Babis Katsimpas Σας ευχαριστώ πολύ κε Γκιάφη και ειλικρινά χαίρομαι που με διαβάζετε. Ελπίζω να σας αρέσουν και τα βιβλία μου.
Διαχείριση


Γιωργος Γκιαφης Συμβαδίζουν οι θεωρίες σε αρκετά.ειμαστε βόρεια του Δουλιχιου .το ταξίδι από απέναντι γίνετε κοντά στα απέναντι παράλια.ειμαστε περάσματα για αυτό έχετε και εσείς Πόρο κ.α
Διαχείριση


Babis Katsimpas Κύριε Γκιάφη δεν είμαι Λευκαδίτης. Είμαι Αθηναίος με καταγωγή από την Ρούμελη και ομηριστής. Οπότε θεωρεί ότι το "εσείς" που αναφέρετε είναι λίγο ..παράταιρο.
Διαχείριση












Babis Katsimpas Η καταγωγή των γονέων μου ήταν από το Κροκύλειο Δωρίδος. Αν το όνομα σας λέει κάτι...









ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Για τα φερτά υλικά χειμάρρων ως παράδειγμα μπορώ να σας φέρω τους τάφους που ανακάλυψε ο Νταίρπελντ στο Νυδρί που απέχουν 500 μόλις μέτρα από το δέλτα του χειμάρρου της περιοχής σε υψόμετρο μόλις 10 μέτρα και χρονολογούνται 4000 χρόνια πριν τουλάχιστον. Αν τα φερτά υλικά από την Ελάτη που βγαίνουν δίπλα από τους τάφους είχαν δημιουργήσει την ξηρά σε εκείνη την περιοχή μετά την εποχή εκείνη οι τάφοι θα ήταν υποθαλάσσιοι. Αυτό αποδεικνύει οτι χρειάζονται πολλές χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστεί μια πεδιαδα ή ένα μέρος πεδιάδος πάνω από 10 μετρα υψόμετρο.
Διαχείριση


Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Απάντηση5 ώρες
Γιωργος Γκιαφης NAI AΛΛΑ ΕΔΩ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΝΑ ΣΕΙΣΜΟ,, ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΛΑΓΗ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ,, ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΙΣ ΑΛΑΓΕς ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
Διαχείριση


Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Απάντηση5 ώρες

ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Η αλλαγή είναι εκατοστών και δεν άλλαξε την μορφολογία των ακτών.
Διαχείριση











Γιωργος Γκιαφης  ΤΟ 53 ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΟΔΟ 60 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΣΥΝ ΜΙΚΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΣΟΥΝΑΜΙ,,,,, (ΑΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ) ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙς ΣΥΝ ΤΑ ΦΕΡΤΑ ΥΛΙΚΑ ,,ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΑΓΗ! ΣΕ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΡΟΥ,,ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΙΩΝΑ ΟΤΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΕΙΧΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ, ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΘΥΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΟΝΑΝ ΕΙΧΕ ΓΡΑΙΟ (ΚΑΘΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΕΔΩ ΒΓΑΖΕΙ ΚΥΜΑ) ΤΑ ΞΥΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΦΤΑΝΑΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ! (300 ΜΕΤΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ)
Γιωργος Γκιαφης ΚΑΤΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΝΩ ΓΕΦΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΡΧΑΙΕς ΔΕΣΤΡΕς ΠΛΟΙΩΝ (ΒΡΑΧΟΙ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΕΝΟΙ)
Διαχείριση



Γιωργος Γκιαφης
 ΕΞΑΛΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΑΦΟ,, ΚΑΤΑ ΕΜΕΝΑ 100% ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ http://porosnewstv.blogspot.gr/2018/02/1991.html
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Γιωργος Γκιαφης πράγματι 300 μέτρα από την θάλασσα το υψόμετρο είναι στα 10 μέτρα και φυσικά θα μπορούσαν να φτάσουν φερτά υλικά μέσα στο χειμαρρο. Στο φαράγγι όμως που είναι 600 μέτρα από την θάλασσα με υψόμετρο 50 με 60 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας δεν γίνεται με τίποτα.Να σκεφτείς οτι εκτός από τα φερτά υλικά που φερνει ο χείμαρρος "σκάβει" και το φαράγγι και το κάνει πιο βαθύ απο πριν. Λογικά πιο πιθανό το υψόμετρο του φαραγγιού να ήταν μεγαλύτερο πριν 3.000 χρόνια! Πάντως το θέμα έχει ενδιαφέρον και οι γεωλόγοι εξετάζοντας τα πετρώματα στα τοιχώματα του φαραγγιού μπορούν να προσδιορίσουν την ηλικία τους! Αν είναι φερτά ή αν ήταν εκεί χιλιάδες χρόνια!
Γιωργος Γκιαφης ισως και ο Ομηρος που ειχε γνωση της ομηρικής ιθακης ,,κατα καποιες θεωρειες,, περιεγραφε συχνα πυκνα το τοπιο https://porosnews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_39.html...Διαχείριση

Γιωργος Γκιαφης και ενα ακομη πιο τραβηγμενο σεναριο,, απο Αγγλο Ερευνητη σε σχεση με την ονομασια Τζαννατα και σε σχεση οτι οι σκελετοι στο Ταφο Τζαννατων ηταν ολοι ¨Ψηλοι¨σε σχεση με την εποχη!! (εως και τα 2 μετρα) https://porosnews.blogspot.gr/2015/05/blog-post_483.htmlΔιαχείριση
Γιωργος Γκιαφης Η κεφαλονια οταν πηραν το ονομα τους τα Τζαννατα ηταν Αγγλοκρατουμενη
Διαχείριση


Γιωργος Γκιαφης Στ' ώριο λιμάνι μπήκαμε που βράχοι το τειχίζουν
τετράψηλοι κι από τη μιά πλευρά κι από την άλλη,
κι άκρες προβάλλουν πεταχτές αντίκρυ η μιά της άλλης

90 στη θάλασσα, κι είναι στενό του λιμανιού το έμπα·
κει μέσα φέρανε όλοι τους τα δίπλωρα καράβια.
Κοντά κοντά τα δέσανε μες στο βαθιό λιμιώνα,
τι κύμα εκεί δε φούσκωνε μικρό μήτε μεγάλο,
παρά γαλήνη απλώνονταν ολόλευκη παντούθε.
95 Εγώ μονάχος άραξα το μαύρο πλοίο μου έξω
κατά την άκρη, κι έδεσα στους βράχους τα παράγγια,
κι ανέβηκα και στάθηκα στ' αψήλου ν' αγναντέψω·
Διαχείριση


Γιωργος Γκιαφης Παντος  εχουμε φαντασια οι Κεφαλλονητες,,δεν μπορεις να πεις κουβεντα!
Διαχείριση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ "
Η γεωλογία απορρίπτει την πιθανότητα να έχουν συμβεί μεγάλης κλίμακας γεωλογικές μεταβολές από τα χρόνια του Οδυσσέα (1200 π.Χ - σύμφωνα με την συμβατική χρονολόγηση) μέχρι σήμερα.


Υπάρχουν ενδείξεις για τσουνάμι γύρω στο τέλος της 2ης χιλιετίας π. Χ. αλλά χωρίς καταβυθίσεις μεγάλης έκτασης περιοχών ή νησιών, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν ορατό και ανιχνεύσιμο. Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα φαίνεται ότι η επιφάνεια της θάλασσας μεχρι το 3.000 π. Χ. ήταν 3 - 5 μετρα χαμηλώτερη. 

Συνεπώς, η μορφολογία του Ιονίου ΔΕΝ έχει αλλάξει ουσιαστικά από την εποχή του Οδυσσέα μέχρι σήμερα. Επομένως, δεν φαίνεται πιθανόν να υπάρχουν νησιά που καταποντίστηκαν και χάθηκαν κάτω από την θάλασσα.
ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΜΕΤΑΞΑΣ!
Διαχείριση


Γιωργος Γκιαφης Η ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑ ΑΝΕΒΗΚΕς ΤΟΕΔΑΦΟΣ 60 ΠΟΝΤΟΥς 100% ΔΕς ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
Διαχείριση


Γιωργος Γκιαφης ΚΟΙΤΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ ,,ΜΑΡΤΥΡΑΕΙ ΤΗΝ ΣΤΑΘΜΗ ΤΗς ΘΑΛΑΣΣΑς ΠΡΙΝ ΤΟ 1953https://porosvress.blogspot.gr/2015/10/blog-post_88.html...Διαχείριση

Γιωργος Γκιαφης ΜΑς ΕΡΕΥΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ https://porosvress.blogspot.gr/2016/04/blog-post.htmlΔιαχείριση

ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν
Διαχείριση



POROSVRESS.BLOGSPOT.COM

5 σχόλια:

  1. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει πουθενά ο προσδιορισμός ότι ο Αυγερινός φαινόταν από το λιμάνι του Φόρκυνα της Ιθάκης όπου οι Φαίακες ξεμπαρκάρισαν τον Οδυσσέα και άρα κίταγε (το λιμάνι) προς Ανατολή.
    Οι στίχοι της ραψωδίας ν – 95 :

    «Σὰν πρόβαλε τὸ φωτερὸ τ' ἀστέρι ποὺ στὰ οὐράνια
    τῆς νυχτογέννητης αὐγῆς πρωτομηνάει τὴ φέξη,
    τὸ πλοῖο τὸ πελαγόδρομο ζύγωνε πιὰ στὸ Θιάκι»,

    πιστοποιούν μόνο την ώρα που προσέγγιζε το πλοίο στο λιμάνι και φυσικά από το πέλαγο ανοιχτά βλέπει κανείς ελεύθερα όλα τα αστέρια.
    Αλλά και αν ακόμα δεχτούμε ότι ήταν μέσα στο λιμάνι τα χαράματα, με ποιόν τρόπο θα μας περιέγραφε την ώρα της άφιξης ο ποιητής?

    Η έκφραση τώρα, "ΘΑΡΩ ΠΕΖΟΣ ΔΕΝ ΗΡΘΕΣ ΣΕ ΙΘΑΚΗ" την οποία χρησιμοποιούν κατά κόρον οι υποστηριχτές της Λευκαδίου θεωρίας έχει δύο αναλύσεις:
    Είτε στην Ιθάκη μπορούσες να πάς δύσκολα και με τα πόδια πράγμα που πιστοποιεί ότι η Ιθάκη ήταν τμήμα της Κεφαλονιάς (Ησίοδος), είτε (και το πιθανότερο κατ΄ εμέ) αναφέρεται σκωπτικά δείχνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην χρησιμοποίησε κανείς πλοίο για να βρεθεί στην Ιθάκη.

    Αυτά για να ξεμπερδέψουμε κατά το δυνατόν την συγκεκριμένη αφήγηση της Οδύσσειας.

    χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΕΡΙΝΟ,, ΜΟΥ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ Ο ΛΕΥΚΑΔΙΤΗς ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΦΟΡΚΥΝΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΗΤΑ ΝΟΜΙΖΩ,, ΔΥΤΙΚΑ ΤΗς ΛΕΥΚΑΔΑΣ,ΑΛΛΑ Ας ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ,, ΟΠΩς ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΖΟΣ ΘΑΡΩ ΔΕΝ ΗΡΘΕς , ΠΟΥ ΣΕ ΟΛΕς ΤΙς ΘΕΩΡΙΕς ΕΚΤΟΣ ΓΙΑ ΙΘΑΚΗ ΚΟΛΛΑΕΙ!ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑς ΑΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΖΕΦΥΡΟΣ ΠΟΥ ΦΥΣΗΞΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ,,,, ΕΚΕΙ ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΣΣΟ ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ,, ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΙς ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕς,,ΣΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΟΔΥΣΣΕΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χα χα χα χα χα χα.
    Λοιπόνε άκου μια μικρή ιστορία, σχετική με την γεωπολιτικοκυβερνητική κατάσταση:
    Πάει η γυναίκα μου και αγοράζει ένα τηγάνι 32 ευρώ.
    Το μαγαζί είχε πανό που έγραφε: «ΛΟΓΩ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ¨ΟΛΑ ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΤΙΜΗ»!!
    Πάει δυο τετράγωνα πάρα κάτου και το βρίσκει σε άλλο μαγαζί με κανονικές τιμές 28 ευρώ και χωρίς παζάρι.
    Αυτός είναι ο κόσμος σήμερα και μη πιστεύει κανείς όσα βλέπει ή ακούει.
    Κα κα κα κα κα.

    Τώρα στα αρχαιολογικά του αηπάνου σχολίου σου έχεις πραγματικά πλεονέκτημα, γιατί εγώ την Άσσο δε μπορώ να τη κρύψω στο μανίκι! Ούτε σε σακούλι δε μπαίνει…
    Χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχα,, Ειδες τον Ασσο εσεις τον εχετε φανερωσει οποτε χασατε την δυνατοτητα μπλοφας! Οπως βλεπεις προσθαισα τον διαλογο με τους Λευκαδητες,, μαλλον τους εχω δυσκολεψει,,ειχανε πρωτα μονο τον Καμπανη,, και τον παιζανε μονοτερμα,,τωρα τσου βγηκαμε 2 θεωρειες παραπανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή