Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Αστερίς «Το νησί των μνηστήρων»

Sunday, 15 October 2017

Η Αστερίδα, το "νησί φάντασμα" της Ομηρικής τοπογραφίας.


(Text: Hettie Putman Cramer & Makis Metaxas)
Αστερίς
«Το νησί των μνηστήρων»

το «οξύ νύχι» ενός καλά «κρυμμένου λέοντα» της Ομηρικής τοπογραφίας.


ἔστι δέ τις νῆσος μέσσῃ ἁλὶ πετρήεσσα,
[μεσσηγὺς Ἰθάκης τε Σάμοιό τε παιπαλοέσσης,]*
Ἀστερίς, οὐ μεγάλη· λιμένες δ᾽ ἔνι ναύλοχοι αὐτῇ
ἀμφίδυμοι· τῇ τόν γε μένον λοχόωντες Ἀχαιοί.                (Οδ.δ 844-847)               

Υπάρχει κάποιο νησί μεσοπέλαγα  βραχώδες
[μεταξύ της  Ιθάκης και της βραχώδους Σάμου,]* 
το όνομά του είναι Αστερίς. Δεν είναι μεγάλο νησί αλλά έχει λιμάνια ασφαλή και αμφίδυμα (το ένα λιμάνι αντίθετα από το άλλο).  Εκεί τον παραμόνευαν οι Αχαιοί.    

Η αποκάλυψη της νήσου Αστερίδος, ήταν και εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα προβλήματα της Ομηρικής τοπογραφίας. Ήταν σύμφωνα με τις ομηρικές περιγραφές εκείνο το νησί που καιροφυλαχτούσαν στα ναύλοχα και αμφίδυμα λιμάνια του επί 28 μέρες και νύχτες οι μνηστήρες του θρόνου της Ιθάκης, σκαρφαλωμένοι την ημέρα στις ανεμοδαρμένες κορυφές του και την νύχτα κάνοντας συνεχώς περιπολίες με το πλοίο τους, για να σκοτώσουν τον Τηλέμαχο όταν θα επέστρεφε με το πλοίο του από την Πύλο (Οδ. π.363-370).



kefalonia,κεφαλονια,πορος,επαγγελματα,αρχαια,ομηρικη ιθακη
POROSVRESS.BLOGSPOT.COM

2 σχόλια:

  1. Οι περίεργοι τύποι που ελέγχουν το συγκεκριμένο μπλογκ που αντιγράφεις ούτε απαντούν στα ερωτήματα που στέλνω μέσω email ούτε και επιτρέπουν σχόλια. Αυτό δείχνει το πόσο σίγουροι είναι για όσα λένε, που είναι αστεία βέβαια, αλλά και το ήθος. Προσοχή: Ο τύπος που γράφει το κείμενο είναι αδερφός του έταιρου Μεταξά που χρησιμοποιεί ως δήθεν αλάθητη νέα πηγή. Τί να πει κανείς. Νέοι καιροί νέα ήθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ ΠΑΥΣΑΝΙΑ,, ΤΟ http://homericithaca.blogspot.gr ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΜΕΤΑΞΑ,, ΔΕς ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΠΙΣΗς http://porosnewstv.blogspot.com/2018/02/1991.html
    Η υποθεση σεναριου Ομηρικης Ιθακης ξεκινησε αποκλειστικα απο αυτόν,, ,μετα την ανακάλυψη του Ταφου (κατα εμε σιγουρα του Οδυσσεα) Τοτε ημουν φανταρος οταν πρωτακουσα αυτες τις θεωρειες,, και ειλικρινα το αυτονοητο για καποιον που δεν ασχολειτε ,,ειναι να τα θεωρησει "βλακείες" οπως δυστηχως ακομη ισχυει με μεγάλο ποσοστο κοσμου!Εγω ανοιξα τα ματια μου,, διαβασα πολλα πανω στο θεμα,, και σιγουρα ειτε βρεθει ειτε οχι η Ομηρικλη ιθακη,, αυτο το ταξιδι αναζήτησης,, μου επεφερε τρομερες γνωσεις γενικα για την Ιστορια μας,, και ειδικα του τοπου μου!Το οτι δεν απαντούν στα ερωτήματα μαλλον εχει να κανει με καποια πιθανη λανθασμενη ρυθμιση στο μπλοκ του! Αυτα που σιγα σιγα ανεβάζει,, ειναι παραγματα που γνωρίζω μέσα απο συζητησεις που εχουν γινει, και το λογικο ειναι οτι καποια θεματα πρεπει να αναιβουν οποτε και αμα αυτος θελησει να το κανει!Εγω διατηρω ενα διαλογο συζητησεων πανω στο θεμα,, αλλα δεν πρεπει να σου κρυψω οτι πια ειμαι σιγουρος που ηταν η Ομηρικη Ιθακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή