Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Δ.Σ.: Τι απόφαση πήρε για τις εξορύξεις στο Ιόνιο-Η πρόταση που υιοθετήθηκε και το «όχι» του Θεόφιλου

Ακόμη και σε ένα θέμα μείζονος σημασίας για τα συμφέροντα του νησιού μας, σε ένα θέμα που θα ανέμενε κανείς συμπολίτευση και αντιπολίτευση να είχαν κοινό βηματισμό όπως είναι αυτό της εξόρυξης των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κεφαλονιάς, δυστυχώς και λόγω της επιμονής της μείζονος πλειοψηφίας (παράταξη Μιχαλάτου) σε μία μικροπολιτική στρατηγική, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει ομοφωνία.

Στην εισήγησή της η Δημοτική Αρχή, κατ’αρχάς συμφώνησε με την απόφαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου στα εξής πέντε σημεία:
1.Την ύπαρξη ολοκληρωμένων σχεδίων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ατυχημάτων και των συνεπειών τους , τόσο στο περιβάλλον όσο και στην δρώσα οικονομία (ρητή αναφορά ότι αποτελεί υποχρέωση του αναδόχου της έρευνας /εκμετάλλευσης η αποζημίωση των ζημιών και η αποκατάσταση τους, αναγκαία η παρουσία Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο εφαρμογής των περιβαλλοντικών και άλλων υποχρεώσεων, θεσμοθέτηση Παρατηρητηρίου της Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, με παροχή οικονομικής και τεχνολογικής στήριξης, με την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης των τοπικών επιστημονικών ιδρυμάτων των επιμελητηρίων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων)
  1. Παρά την αναφορά των κειμένων της ΣΜΠΕ στην υψηλή σεισμικότητα της περιοχής, δεν προκύπτει εν τούτοις ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποσόβηση οποιασδήποτε αρνητικής εξέλιξης που να οφείλεται στην σεισμική δράση και στην ύπαρξη πλήθους ρηγμάτων.
  2. Αναγκαία προϋπόθεση για την αρτιότητα και πληρότητα της ΣΠΜΕ αποτελεί η ενσωμάτωση των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12/6/2013 για την «ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου»
  3. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η προβλεπόμενη απόδοση του 5% στην αυτοδιοίκηση να εξασφαλίζεται πραγματικά και να μην ακυρώνεται από «λογιστικού» χαρακτήρα ενέργειες του αναδόχου/ εκμεταλλευτή.
  4. Τέλος κυρίαρχο ζήτημα, όχι μόνο για το ΙΟΝΙΟ, αποτελεί η ύπαρξη και λειτουργία Δημόσιου Φορέα ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και το έλεγχο εφαρμογής μιας εθνικής πολιτικής επ ωφελεία των πολιτών αυτού του τόπου. Η σημερινή εικόνα ενός φορέα (ΕΔΥΕ) που «φυτοζωεί» χωρίς την απαραίτητη στελέχωση επιστημονική και διοικητική ,δεν συνηγορεί ασφαλώς στην διατύπωση συμπερασμάτων για ευνοϊκή υπέρ του δημοσίου συμφέροντος έκβαση της υπόθεσης «εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα»
Στα παραπάνω όμως πρόσθεσε και την δική της “πινελιά”:
«Το οικόπεδο που αναφέρεται ως Πατραϊκός κόλπος πρόκειται ξεκάθαρα για θαλάσσιο χώρο που αγκαλιάζει τις ακτές της Κεφαλλονιάς, της Ιθάκης και μέρος της Αιτωλοακαρνανίας.
Ερμηνεύοντας το άρθρο 161 του Νόμου 4001/2011 που μιλάει για περιφερειακό φόρο 5%, με πι μικρό και όχι κεφαλαίο, προκύπτει ξεκάθαρα ότι το έσοδο αυτό θα πρέπει να αποδοθεί με γεωγραφικά κριτήρια και όχι με κριτήρια διοικητικής διαίρεσης. Εξάλλου πρόκειται για αντισταθμιστικά οφέλη στις άμεσα πληγόμενες περιοχές, οι οποίες δεν είναι άλλες από την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Ως εκ τούτου τα αντισταθμιστικά οφέλη 5% με νόμο και όχι με ΚΥΑ θα πρέπει να αποδίδονται στους Δήμους που πλήττονται».
Για αυτό άλλωστε, ζήτησε αρνητική γνωμοδότηση σχετικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  (ΣΜΠΕ), δεδομένου ότι καταρχάς δεν εξασφαλίζει τον Δήμο Κεφαλονιάς περιβαλλοντικά, αλλά και δεν εξασφαλίζεται η ορθή και δίκαιη κατανομή των πόρων από τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα προκύψουν .
Στην τοποθέτησή του ο Αναπληρωτής Δημάρχου Δ. Λυκούδης και τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον των νησιών μας και πρέπει να βρίσκεται έξω από κόμματα και χρώματα είπε πως η Δημοτική Αρχή αποδέχεται την πρόταση του κ. Δημητράτου (παράταξη «Ριζοσπάστες ξανά») και μάλιστα τον ευχαρίστησε που εμπλούτισε τις όποιες συζητήσεις έχουν γίνει με τις προτάσεις και τις απόψεις του. Η πρότασή του κ. Δημητράτου, πρακτικά εστίασε στο ότι δεν είναι δυνατόν το δημοτικό συμβούλιο να προσεγγίζει επιστημονικά και οικονομικά το ζήτημα γιατί δεν υπάρχει η δέουσα ενημέρωση. Θα ήταν λοιπόν γόνιμο να οριστεί μια ομάδα η οποία θα αναλάβει εντός τριών μηνών να επικοινωνήσει με τους δήμους Ζακύνθου, Ιθάκης, Πάτρας και του ενός δήμου της Αιτωλοακαρνανίας που εμπλέκεται και να οργανώσουν ένα συνέδριο – ημερίδα, όπου θα κληθούν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας και επιστήμονες του χώρου να εξηγήσουν τι «μέλλει γενέσθαι», ποιες οι συνέπειες για την κοινωνία μας και τις επόμενες γενιές. Τα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου θα έρθουν ξανά στο δημοτικό συμβούλιο για να εξαχθεί και η τελική πολιτική απόφαση του Δήμου.
Στη συνέχεια ο Δ. Λυκούδης πρότεινε στην τριμελή αυτή ομάδα να συμμετέχουν η Αντιδήμαρχος Οιοκονομικών Σοφία Γαρμπή, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάκης Δημητράτος και Δ. Μινέτος. Όμως η πρότασή του απορρίφθηκε από την πλευρά της παράταξης Θεόφιλου Μιχαλάτου με την αιτιολογία πως η Δημοτική Αρχή «άργησε» να φέρει το θέμα προς συζήτηση και δεν αποδέχεται την πρότασή της. 
Ακολούθως αρνήθηκε να συμμετέχει στην ομάδα και ο Μάκης Δημητράτος λέγοντας πως θεωρεί απαραίτητη την συμμετοχή της μείζονος αντιπολίτευσης και έτσι στην τελική της μορφή η ομάδα αποφασίστηκε να περιλαμβάνει την κ. Σ. Γαρμπή και τους Β. Κεκάτο και Η. Παρίση.
ΠΗΓΗ  PORTONI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου