Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Α.Σ. : Τέλος τα «ιστορικά δικαιώματα» Αγροτικών Επιδοτήσεων

Ε.
Στη συνέντευξή του στην Agricola της εφ. Καθημερινής ο αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης προτείνει να μοιραστεί από την αρχή η τράπουλα των Επιδοτήσεων, δηλαδή να καταργηθούν τα ιστορικά δικαιώματα για να μην παίρνουν διαφορετική Επιδότηση αγρότες που παράγουν το ίδιο προϊόν.
«Τα ιστορικά δικαιώματα είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο ζήτημα, το οποίο αποτελεί τροχοπέδη για την πραγματική ανάπτυξη της υπαίθρου και την εισροή νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι δίκαια τα ιστορικά δικαιώματα γιατί κάποιοι άνθρωποι παίρνουν πάρα πολλά χρήματα για ελάχιστη προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και στην οικονομία, ενώ κάποιοι άλλοι που αγωνίζονται να μπουν στον αγροτικό τομέα σήμερα, παίρνουν αντίστοιχα ψιχία, χωρίς την δυνατότητα να «απογειωθούν» και να έχουμε θετικό αποτέλεσμα και για την κοινωνία και για την οικονομία», δηλώνει ο κ. Τσιρώνης.

Ακριβώς επειδή η αναδιανομή των Επιδοτήσεων θα στερήσει από χιλιάδες παραγωγούς ένα υπολογίσιμο τμήμα των εισοδημάτων τους, ο κ. Τσιρώνης ξεκαθαρίζει: «Δεν λέω «αύριο το πρωί να κοπούν τα ιστορικά δικαιώματα», γιατί προφανώς κάποιοι άνθρωποι ζουν μ’ αυτά, δεν μπορεί να τους αλλάξεις τελείως την ζωή από την μια μέρα στην άλλη, δεν έχω τη φιλοσοφία του πέλεκυ, αλλά πρέπει κάποτε αυτός ο διάλογος ν’ ανοίξει και τμηματικά αυτά τα δικαιώματα να καταργηθούν  τονίζοντας ότι τα ιστορικά  δικαιώματα είναι καθαρά εθνική επιλογή της χώρας μας. Δεν απορρέουν δηλαδή από κανονισμούς της ΚΑΠ που αφορούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
«Σίγουρα δηλαδή θα πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις γιατί κάποιοι έχουν υπολογίσει σε αυτά τα έσοδα, αλλά επαναλαμβάνω ότι το σημερινό καθεστώς αδικεί τον πρωτογενή τομέα, γιατί δεν γίνεται κάποιοι άνθρωποι, για το ίδιο ακριβώς αντικείμενο, να έχουν διαφορετικές Επιδοτήσεις. Πρέπει όλοι οι συντελεστές της αγοράς να έχουν ίδια αντιμετώπιση, ώστε να εξασφαλίζεται μέσα σε αυτήν υγιής ανταγωνισμός προς όφελος των πολλών».
Ο Ε.Α.Σ. υπενθυμίζει ότι τα ιστορικά δικαιώματα για την Ενιαία Επιδότηση είχαν ενεργοποιηθεί το 2006, ανάλογα με το τι καλλιεργούσε και τι Επιδοτήσεις έπαιρνε ο παραγωγός το διάστημα 2000 - 2002.





























                             Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου