Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στην Αιολική ενέργεια

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στην Αιολική  ενέργεια                  26-9-2016
 Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις  κινητοποιήσεις    των κάτοικων  των Καμιναράτων για την μη  εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη θέση Μορού στα Κηπούρια.              Το παρών στις κινητοποιήσεις έδωσαν   δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι,  οι οποίοι διαβάζω ότι  με  ομόφωνη απόφαση του Δημοτικό Συμβούλιο ψήφησαν  τον  Οκτώβριο του 2015   την μη   εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.  

     Σεβόμενος  τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής   των συμπολιτών μου αλλά και το περιβάλλον, θα περίμενα   από την δημοτική αρχή να είχε καλέσει σε  δημόσιο διάλογο  τόσο   τους εκπροσώπους της εταιρείας όσο και κάποιους επιστημονικούς φορείς  για τα  Πλεονεκτήματα και τα Μειονεκτήματα της επένδυσηςκαθώς και  τον  Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε,  για  το δίκτυο  μεταφοράς,  με στόχο  την  καλύτερη ενημέρωση και την συγκρότηση   άποψης  γύρω  από  το θέμα.
 Γενικά υπάρχουν επιφυλάξεις   για της Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και μια οριακή άποψη για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών  που   αφορά  το φυσικό περιβάλλον και την οικονομική ανταποδοτικότητα του έργου στους κατοίκους.  
Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι αισθητά αθόρυβες (και με αυτοδιέγερση). Το επίπεδο της έντασης του ήχου σε απόσταση 40 μέτρων από μια ανεμογεννήτρια είναι 50 - 60 db(A), που είναι αντίστοιχο με την ένταση μιας συζήτησης.  Αυτές οι ανεμογεννήτριες μπορούν να στηθούν σε αγροκτήματα ή ράντσα. Οι αγρότες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στη γη και  οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων να  πληρώνουν ενοίκιο στους αγρότες  για τη χρήση της γης.
Η χώρα μας δεν αναμένεται να πετύχει της υποχρεώσεις της ως προς στην  Αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε ποσοστό 200/0 επί του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής το  2020.
Έχει αποτύχει παταγωδώς την συγκράτηση των εκπομπών   CΟ2 στα επίπεδα που προβλέπονται από τις διεθνείς υποχρεώσεις της (πρωτόκολλο του Κιότο και τις κοινοτικές οδηγίες )
Με το Πρωτόκολλο του Κιότο 1990,  είχαμε  πετύχει    αύξηση των  ρύπων  κατά 25%    Όμως   η  αύξηση των ρύπων αυτών  γρήγορα  εξανεμίστηκε   σε σύγκριση με το 1990 και (αυτό κατά κύριο λόγο από την αύξηση των   μέσων  μεταφοράς).   Το 2015  η επιβάρυνση της ΔΕΗ για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων  ήταν στα 280 εκατ. ευρώ, με τιμές   δικαιωμάτων στα επίπεδα των 7 έως 8 ευρώ τον τόνο. Μια πιθανή αύξηση των τιμών στα επίπεδα των 12 – 20 ευρώ τον τόνο , μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα της ΔΕΗ»   που σε  ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το 1,5 δις ετησίως (εάν υπερβεί την συνολική ποσότητα αγορά δικαιωμάτων ρύπων). Τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα  το κλείσιμο μέχρι το 2018 πολλών  λιγνιτικών μονάδων  ΔΕΗ.  Κάποιες εκ των οποίων ήδη έχουν κλείσει και κάποιες υπολειτουργούν.

 Στο εθνικό σχέδιο κατανομής ρύπων,   έχουν περιληφθεί και  141 παραγωγικές μονάδες της χώρας,  με τον κίνδυνο της υπολειτουργίας, το κλείσιμο η την μετεγκατάσταση    σε τρίτες χώρες,  που θα  υποβαθμίσουν   ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και να χαθεί η ελληνική παραγωγή όσο και οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας, επιβαρύνοντας τελικά τον Έλληνα  καταναλωτή. 
Είναι δύσκολο να βρεθεί σήμερα κανείς που να αμφισβητεί την έκταση και την οξύτητα του περιβαλλοντικού προβλήματος του πλανήτη και ειδικά της διάστασης του «φαινόμενου του θερμοκηπίου». Με τις σημερινές  εκπομπές (CΟ2)  η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνει  με τον απίστευτο ρυθμό των 0,060C το χρόνο, έτσι ώστε το 2100 να προβλέπεται ότι θα έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 60C και η μέση στάθμη της θάλασσας κατά σχεδόν 90 εκατοστά. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ειδικών η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά  2  βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα,  είναι το όριο  για την αποφυγή  μίας μη αναστρέψιμης και καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Η Μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι  μια  Εθνική  πολιτική  που θα αποσκοπεί  στη μείωση  των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) τα επόμενα χρόνια. Αν το θέλουμε πραγματικά   πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να παράσχουμε φθηνή, και καθαρή  ενέργεια  προσβάσιμη σε όλους.    Η  μετάβαση σε μια μετα-λιγνιτική εποχή  που με τα   σημερινά δεδομένα    εισαγωγής   του 100% του φυσικού αερίου και το 98% του πετρελαίου    βρίσκει την  ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας  πολύ πάνω από τον μέσο όρο  της  ΕΕ   πρέπει να ανατραπεί.    Η εξοικονόμηση ενέργειας    και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), θα  πρέπει να αποτελέσει  προτεραιότητα.
Τέλος το 2015 είχαμε  μείωση των   εκπομπών  κατά 9,6%.   Ποσοστό πολύ  μικρότερο    έναντι  του στόχου  (και αυτό λόγο οικονομικής κρίσης).

  Αυτά προς ενημέρωση
                                                                               Γαλιατσάτος   οδυσσέας
                                                         Συνταξιούχος  Τεχνολόγος μηχανολόγος ΔΕΗ
                                                                                     Κάτοικος  πόρου   

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου