Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Απόφαση Δ.Σ. για το θέμα των απαλλοτριώσεων πέριξ του αερολιμένα



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Απόφαση Δ.Σ. για το θέμα των απαλλοτριώσεων πέριξ του αερολιμένα
Μετά την ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, για το θέμα της επιχειρούμενης απαλλοτρίωσης στην περιοχή του αεροδρομίου Αργοστολίου, την συζήτηση και τις τοποθετήσεις των συμβούλων όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Κεφαλλονιάς, καθώς και τις παρεμβάσεις πολιτών της θιγόμενης περιοχής, στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Σεπτεμβρίου 2016, αποφασίστηκε να υιοθετηθεί το ψήφισμα του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου της 26ης Σεπτεμβρίου 2016, με κάποιες απαραίτητες μετατροπές και προσθήκες. Η τελική απόφαση έτσι, διαμορφώθηκε ως εξής και ελήφθη κατά πλειοψηφία:

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη και αδιαμφισβήτητη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη απαλλοτρίωση των 316 στρεμμάτων στην περιοχή του αεροδρομίου Αργοστολίου. Η περιοχή αυτή είναι οικονομικά ενεργή με πλήθος κατοικιών, ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, ενοικιαζομένων βιλών, μικρών ξενοδοχείων, καταστημάτων, επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού καθώς και δημοσίων υποδομών (δρόμος απαραίτητος για την κυκλοφοριακή ικανότητα της περιοχής). Η επιχειρούμενη απαλλοτρίωση θα προκαλέσει αρνητικό οικονομικό και κοινωνικό σοκ στην ευρύτερη περιοχή.
  2. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που ακολουθήθηκε και η οποία παραβιάζει σαφώς τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών της περιοχής προκειμένου να γνωρίζουν ποιος είναι ο σχεδιασμός, ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του αεροδρομίου και ποιες οι εναλλακτικές λύσεις, με το μικρότερο περιβαλλοντικό και οικονομικο-κοινωνικό κόστος. Ο Δήμος Κεφαλλονιάς δεν είναι αντίθετος με τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου του νησιού μας, πλην όμως αυτός πρέπει να λάβει υπόψιν του τις σημερινές συνθήκες, την προστασία της περιουσίας των πολιτών και να γίνει με βάση τις πραγματικές ανάγκες του νησιού και όχι της εταιρίας για την εκμετάλλευση του αερολιμένα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μετά από μια μεγάλη και επίπονη διαβούλευση με τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και τους εκπροσώπους των πολιτών της περιοχής.
  3. Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί σε κάθε περίπτωση το σταμάτημα της διαδικασίας αυτής και την υποβολή νέας Μ.Π.Ε. που να περιλαμβάνει κάθε νέα δραστηριότητα και να επιτρέπει τη δημόσια διαβούλευση.
  4. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι διαπιστώνεται ότι μέσω της συμφωνίας που υπεγράφη με την Fraport είναι υποχρεωμένο το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει την όποια απαλλοτρίωση και εν συνεχεία να παραδώσει την έκταση αυτή στη Fraport. Επιβεβαιώνεται έτσι και από την πλευρά αυτή, ότι η συμφωνία, σε ό, τι αφορά στο τμήμα των απαλλοτριώσεων, είναι εξαιρετικά βλαπτική για τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και το Δημοτικό Συμβούλιο διακηρύσσει την αντίθεσή του σε αυτήν.
  5. Το Δημοτικό Συμβούλιο  θα εξετάσει κάθε δυνατότητα νομικής προσβολής των ληφθησομένων αποφάσεων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με τους θιγόμενους ιδιοκτήτες της περιοχής πέριξ του αερολιμένα Αργοστολίου.
  6. Η απόφαση αυτή του Δημοτικό Συμβούλιο θα παραδοθεί στους υπουργούς ΥΠΟΜΕΔΙ και Περιβάλλοντος, σε κοινή παράσταση του Δημάρχου Κεφαλλονιάς με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου