Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Νομπελίστας οικονομολόγος: Η Ευρώπη θέλει να υποτάξει την Ελλάδα και τη Δημοκρατία


Νομπελίστας οικονομολόγος: Η Ευρώπη θέλει να υποτάξει την Ελλάδα και τη Δημοκρατία
"Ξέρω τι θα ψήφιζα στο δημοψήφισμα"

Με τίτλο «Η επίθεση της Ευρώπης στην Ελληνική Δημοκρατία», υποδέχεται ο Τζόζεφ Στίγκλιτς τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.


Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομομολόγος, παρουσιάζει το δίλημμα όπως το αντιλαμβάνεται, καταλήγει στο ότι είναι πολύ δύσκολο να συμβουλεύσει κανείς τους Έλληνες πώς να ψηφίσουν καθώς και οι δύο επιλογές ενέχουν τεράστιο ρίσκο, όμως λέει ότι εκείνος «ξέρει τι θα ψήφιζε».

Ειδικότερα, το άρθρο του Στίγκλιτς δημοσιεύεται στο Project Syndicate και υποστηρίζει ότι: «οι ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν να αποκαλύπτουν την πραγματική φύση της διαμάχης για το χρέος, και η απάντηση δεν είναι ευχάριστη: πρόκειται περισσότερο για την εξουσία και τη δημοκρατία από ό,τι για τα χρήματα και την οικονομία».

Το σκεπτικό του βασίζεται στ οτι «η Ευρωζώνη ποτέ δεν ήταν δημοκρατικό σχέδιο».

Επιγραμματικά, αναφέρει ότι η οικονομική πολιτική πίσω από το πρόγραμμα της τρόικας είχε βαρύτατες επιπτώσεις και «ακόμη και τώρα ζητά τιμωρητικούς δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι το αντίθετο της δημοκρατίας: Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να δουν το τέλος της αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα» υποστηρίζει.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα, γράφει, «καμία από τις δύο επιλογές δεν είναι εύκολη, και ενέχουν και οι δύο τεράστιο ρίσκο. Το "ναι" θα σήμαινε ύφεση σχεδόν χωρίς τέλος και ίσως μία χώρα που έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της -που έχει πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία και έχει δει τα λαμπρά της μυαλά να φεύγουν στο εξωτερικό- τελικά να πάρει μείωση χρέους, ίσως, έχοντας συρρικνωθεί σε μεσαίου εισοδήματος οικονομία, να πάρει βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα, και όλα αυτά την επόμενη ή την μεθεπόμενη δεκαετία».

«Το "όχι" θα άνοιγε τουλάχιστον μία πιθανότητα για την Ελλάδα, με το ισχυρό δημοκρατικό της παρελθόν, να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της, ίσως οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν ένα μέλλον που, αν και ίσως όχι τόσο πλούσιο όπως στο παρελθόν, θα είχε μεγαλύτερη ελπίδα από το μαρτύριο του παρόντος», κλείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου