Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Ο παπας ληστης αρχηγος της επαναστασης στη Κεφαλονια...



Ο παπας ληστης αρχηγος της επαναστασης στη Κεφαλονια...
Στις 28 Μαρτιου η νεολαια του Αργοστολιου με πρωτεργατες τους Ριζισπαστες αγωνιστες της ενωσης με την Ελλαδα τους Ηλια Ζερβο Ιακωβατο, Γερασιμο Λιβαδα, Νικολαο Φωκα Ρεπουμπλικα , Γεωργιο Μεταξα Λυσαιο κ τον παπα Παναγη Πρετεντερη συγκεντρωθηκαν στην κεντρικη πλατεια του Αργοστολιου οπου αρχισανε να καινε αντιτυπα της αναγγελιας εκδοσης της εφημεριδας που εξεδιδε ο Ν Ζαμπελης κ υποστηριζε αγγλικα συμφεροντα...
Στις 22 απριλη του 1848 που η περιφορα του Επιταφιου εφθασε μπροστα στο σπιτι του αγγλου δοιηκητη στο Αργοστολι, ομαδες νεων επιτεθηκαν στη φρουρα κ απηγαγαν τον Επιταφιο. Επακολουθησαν ανακρισεις ερευμενες φυλακισεις.
Για τα γεγονοτα αυτα κρατηθηκαν στις φυλακες πολλα ατομα..
Στις 16 αυγουστου οι χωρικοι των χωριων Σκαλας, Ελιου κ Ραζακλι εξεγερθηκαν εναντια στους αγγλους, ενω την επωμενη μερα ξεσηκωθηκαν κ τα χωρια Βαλτες κ Πυργι.


Οι οπλισμενοι χωρικοι με πρωτεργατες τον Θοδωρη Βλαχο κ τον παπα Γρηγορη Ζαπαντη Νοδαρο η (παπα Ληστη) εισεβαλαν στη Σκαλα κ κατελαβαν το χωριο αφου εξουδετερωσαν την δυναμη της χωροφυλακης.
Απο τα γυρω χωρια ξεσηκωθηκαν οπλιστηκαν κ ενωθηκαν με τους εξεγερμενους, σχηματισαν δικες τους επιτροπες, απειλησαν να επιτεθουν στο Αργοστολι, ο σκοπος τους ηταν η αφορητη κατασταση εκμεταλευσης.
Ηττηθηκαν απο τον Αγγλικο στρατο, ενω η αγγλικη εξουσια για αντιποινα για 12 φονους που διεπραξαν οι εξεγερμενοι κ,9 σπιτια αρχοντων που εκαψαν κατα την εξεγερση εκτελεσε 21 ατομα με απαγχονισμο εκαψε κ κατεδαφησε 30 σπιτια ενω 87 ατομα καταδικαστηκαν σε διαφορες ποινες, κ αλλα 400 ατομα μαστηγωθηκαν.
Η Σκαλα ως κεντρο εξεγερσης ειχε κ τα περισσοτερα θυματα της αγριοτητας των αγγλων.
4 ατομα της Οικογενειας Ζαπαντη φυλακιστηκαν για συμμετοχη στην εξεγερση.
Ο Σπυρος Γρουζης απαγχονιστηκε το ιδιο κ Γερασιμος Ζαπαντης κ Ευσταθιος Ζαπαντης. Οι Αδερφοι Ματθαιος κ Νικολετος , Στελιος Τσαγκαρης Ανδρεας Φορτος κ Ζαφειρης Τραυλος ακολουθησαν με απαγχονισμο.....Τα πτωματα ολων εκτελεστηκαν κ κρεμαστηκαν σε κοινη θεα για παραδειγματισμο.
Ο παπας Νοδαρος Ζαπαντης ενας απο τους πρωτεργατες ακολουθησε κ αυτος κατα τον ιδιο τροπο.
Ο Ιωσηφ Μορφερατος κ Ηλιας Ζερβος- Ιακωβατος δυο απο τους σημαντικοτερους Επτανησιους Ριζοσπαστες εξοριστηκαν απο την αγγλικη δοιηκηση αμεσως μετα την καταστολη της εξεγερσης , ο πρωτος στους Οθωνους, κ ο δευτερος στα Κυθηρα...
Οι αγροτες αποτελουσαν τα θυματα των αγγλικων στρατοδικειων κ των κατασταλτικων μετρων που εξαπολυθηκαν στο λαο του νησιου.
Στις 14 Σεμπτεβρη 1848 ακομα μια βιαιη εξεγερση στη Κεφαλονια, αυτη του Στραυου στην οποια ελαβαν μερος οι παπαδες διπλα στο λαο οπως παγια συνεβαινε στο νησι...

  • Ntina Kalafati Baltsavia Πολύ ενδιαφέρων κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου μας αυτό...να μαθαίνουν οι νέοι , να μην ξεχνούν οι πιο παλιοί και όσοι υποστηρίζουν ότι οι Αγγλοι ήταν φιλικοί απέναντι μας - να καταρίψουμε επιτέλους αυτό τον μύθο- να μάθουν ότι : για να ήσουν φίλος μαζί τους θ'απρεπε να σαι δικόςτους《σπιούνος τους ] και να έχεις πάθει οσφυοκαμψία από τις επικύψεις ...

  • Stamatia Vitsentzatou Πολυ σωστα!!!!!!!!!!! Καιρος να πεφτουν οι Μασκες!

  • Pasxalia Pal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Orestis Kappatos Οι Εγγλέζοι φέρθηκαν σαν αποικιοκράτες...........

  • Orestis Kappatos Υπάρχει και το εξής μικρό τετράστιχο: Σκοτώσανε τον Θοδωρή, Κρεμάσανε τον Βλάχο, κρεμάσαν τον Παπά Ληστή, που την ευχή του να χω.....................Στις 28 Mάρτη 1848, η νεολαία τo Αργοστολιού με πρωτεργάτες τους Ριζοσπάστες αγωνιστές της Ένωσης με την Ελλάδα τους Hλία Zερβό-Iακωβάτο, Γεράσιμο Λιβαδά, Nικόλαο Φωκά-Pεπούμπλικα, Γιώργο Mεταξά-Λυσαίο και τον παπά Παναγή Πρετεντέρη, συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία Aργοστολίου και άρχισε να καίει αντίτυπα της αναγγελίας έκδοσης της εφημερίδας, την οποία θα εξέδιδε ο N. Zαμπέλης και η οποία θα υποστήριζε τα αγγλικά συμφέροντα. 
    Στις 22 Aπρίλη 1848, κατά την περιφορά του Eπιταφίου στο ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ , όταν η πομπή έφθασε μπροστά στο σπίτι του Άγγλου διοικητή του νησιού, ομάδες νέων επιτέθηκαν στην φρουρά και απήγαγαν τον Eπιτάφιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου