Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΑΣΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Υπουργός Υποδομών προς σεισμόπληκτους :
Ασάφεια και περιορισμοί ακόμη για τα ψίχουλα.

Σε «κλειστή σύσκεψη» Δημοτικής Αρχής (ΝΔ) - Περιφερειακής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ) – Βουλευτή – Υπουργού Υποδομών, συμφωνήθηκε το «ψαλίδισμα» του κόστους των έργων που θα εκτελεστούν για τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά στα 23 εκατομμύρια ευρώ περίπου (στο μισό απ’ όσα δήλωναν οι ίδιοι ότι απαιτούνταν) και καθορίστηκαν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες που βάζουν τα λαϊκά προβλήματα σε «αναμονή». Το είδος των αποφάσεων και η κοινή γραμμή πλεύσης στο κύριο, που είναι η καπιταλιστική κερδοφορία, φάνηκε ξεκάθαρα στην ανοιχτή εκδήλωση που έγινε στη συνέχεια στο Ληξούρι. Οι όποιες σκιαμαχίες μεταξύ κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής αφορούν αποκλειστικά και μόνο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών. Άλλωστε, η ίδια η κ. Βουλευτής ανοίγοντας την εκδήλωση έκανε λόγο για «χρόνιες παθογένειες, αγκυλώσεις, προβληματική δημόσια διοίκηση», παραπέμποντας στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος. Θέλουν ιδιαίτερη μελέτη, σε αυτή την κατεύθυνση, οι δηλώσεις του κ. Υπουργού για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τους σεισμόπληκτους με ταυτόχρονες επισημάνσεις όπως «η αρχαιολογία δημιουργεί προβλήματα παντού», «έχω απορία τι χρειάζεται το ΤΑΣ (Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) όταν υπάρχουν πολεοδομίες» κλπ.
Ο σεισμόπληκτος λαός της Παλικής με τις τοποθετήσεις του έφερε στην επιφάνεια το γεγονός πως ένα χρόνο μετά τους σεισμούς υποφέρει και τίποτε δεν έχει γίνει για τον ίδιο και τα παιδιά του. Σχολεία, νοσοκομεία, οδικό δίκτυο, εργατικές κατοικίες, γηροκομείο, δίκτυο ύδρευσης, πολιτιστικά μνημεία (Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, Φιλαρμονική, Μουσείο, εκκλησίες, νεκροταφεία), αθλητικές εγκαταστάσεις, λιμάνι Ληξουρίου, καρκινοβατούν. Οι αποζημιώσεις ανύπαρκτες, πέρα από τα λίγα χρήματα που δόθηκαν αρχικά. Ούτε καν η επιδότηση ενοικίου δεν καταβάλλεται (χρέος πάνω από οκτώ μήνες). Μέσα στο 2015 δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στους σεισμόπληκτους. Ο κ. Υπουργός ήταν συγκεκριμένος μόνο για τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης κάποιων μελετών (λιμάνια και master plan λιμένων Αργοστολίου – Ληξουρίου) οι οποίες έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και στην ολοκλήρωση του έργου στο Χάρακα (τέλος Ιούνη). Είπε ότι θα παρακολουθήσει από κοντά την πορεία των έργων. Επίσης, είπε ότι θα εξετάσει το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον αρμόδιο Υπουργό. Δήλωσε άγνοια (!!!) πώς η ΚΥΑ αποκλείει μαθητές στην μεταφορά τους από και προς τα σχολεία και δεσμεύτηκε ότι δεν θα μείνει μαθητής χωρίς μεταφορά. Τέλος είπε ότι θα στηρίξει το αίτημα για ποσόστωση στους σεισμόπληκτους μαθητές.
Κατά τα λοιπά έφθασε στο σημείο να δηλώνει ότι «δεν φθάνουν τα λεφτά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» και να εγκαλεί τη Δημοτική Αρχή «που δεν ψάχνει και δεν αξιοποιεί άλλες πηγές χρηματοδότησης»!!! Μάλιστα, είπε συγκεκριμένα ότι το Master Plan του Ληξουρίου θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα της ΕΕ που λειτουργεί με τις γνωστές «επιλεξιμότητες» που δεν έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των οξυμένων λαϊκών αναγκών. Την ίδια ώρα που απέρριπτε προτάσεις που αφορούσαν ελαφρύνσεις για τους σεισμόπληκτους (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ), λέγοντας ότι δε μπορεί να στηρίζονται οι εξαιρέσεις, έκανε σημαία τη «νησιωτικότητα» που προβλέπει ιδιαίτερες χρηματοδοτήσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους και στους εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Παρότι προκλήθηκε δεν είπε κουβέντα για το ΤΑΙΠΕΔ και την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων εκτάσεων του Νομού (Ράγια, Μετόχι, Τραπεζάκι, Υπαλληλικά κλπ) ούτε και για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου. Αντίθετα ήταν λαλίστατος για τον εθελοντισμό και τη μείωση του κόστους στις κοινωνικές υπηρεσίες, προκαλώντας την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων όταν στο αίτημα να αποδώσει ο ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που παρακρατεί από το γηροκομείο είπε ότι «δεν είναι δυνατόν ο κάθε γέρος να στοιχίζει 3000 ευρώ»!!!
Στο οδικό δίκτυο συνεχίζει την πολιτική των σημειακών παρεμβάσεων, απλώς για την «άρση του επικινδύνου» και μάλιστα ούτε καν στο σύνολο των περίπου 200 σημείων που θεωρούνται προβληματικά. Κουβέντα για έργα υποδομής που αφορούν την ασφαλή διέλευση του λαού και των παιδιών του. Όσο αφορά τις εργατικές κατοικίες θεώρησε ως υπεύθυνους για τις καθυστερήσεις κάποιους από τους κατοίκους που δεν προσυπογράφουν. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δε μπορεί να ξεχειλώνει το θεσμικό πλαίσιο». Για την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών των εργαζόμενων και των μικρών επιχειρηματιών στο 100% και την κατάργηση του ΦΕΚ που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ειδικά για το σεισμό της Κεφαλονιάς, για να υπολογιστούν οι αποζημιώσεις σε ένα ελάχιστο μέγεθος σεισμικού κινδύνου σιώπησε. Τα απαραίτητα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα, με προτεραιότητα το νέο ΓΕΛ Ληξουρίου είπε ότι θα εξεταστεί αν θα γίνουν αφού κοστολογηθούν. Μίλησε απλά για ανάγκη επισκευών, ανοίγοντας μάλιστα «τον ασκό του Αιόλου» αφού είπε, ουσιαστικά, πως η τήρηση του ΚΑΝΕΠΕ για όλα τα κτίρια, δηλαδή των κανόνων ασφαλείας, είναι ανεφάρμοστη!!!! Αντίστοιχης «σαφήνειας» ήταν η δήλωση για τα προβλήματα που έχει το Μαντζαβινάτειο.
Το Εργατικό Κέντρο, οι φορείς που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα Φορέων, ανέδειξαν τα ουσιαστικά προβλήματα για το λαό, αποκάλυψαν ότι το νέο μίγμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφορά ψίχουλα για τους εργαζόμενους και πακτωλό για τους δανειστές και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, κάλεσαν σε δράση με κριτήριο τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες. Κατήγγειλαν τις λογικές της «εξομάλυνσης» των προβλημάτων που προωθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες. Ταυτόχρονα, επεσήμαναν την ανάγκη να μην γίνει ξανά θύμα ο λαός ψευδεπίγραφων αντιπαραθέσεων μεταξύ «παραγόντων», που δεν τον αφορούν και να διεκδικήσει το δίκιο του με αγώνα. Οι τελευταίες κινητοποιήσεις στην Αθήνα (Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας) και οι συγκεντρώσεις – συσκέψεις τοπικά που έγιναν με πρωτοβουλία του ταξικού κινήματος δείχνουν δυνατότητες. Όμως οι αγώνες πρέπει να μαζικοποιηθούν και να αντιστοιχηθούν στην οξύτητα των προβλημάτων.
Ληξούρι 26/3/2015
Για το ΔΣ του ΕΚΚΙ

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γαβρίλης Γιώργος
Ζιάννη Αφροδίτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου