Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Υπόμνημα "4" προς τον Υπουργό ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.

Κύριε Υπουργέ,
Δυστυχώς, η αποκατάσταση των ζημιών, που επέφεραν οι σεισμοί  προ ενός έτους στο Ληξούρι και στα χωριά της Επαρχίας Πάλης, βρίσκεται στο απόλυτο μηδέν, όπως διαπιστώνετε και με την επίσκεψή σας.
Απόλυτη ευθύνη για αυτήν την κατάντια φέρουν η προηγούμενη κυβέρνηση (υποσχέσεις Χρυσοχοϊδη χωρίς αντίκρισμα) και η Δημοτική Αρχή (ανεπάρκεια, διγλωσσία, παραπλανητική τακτική).
Η αποτυχία της Δημοτικής Αρχής και της προηγούμενης κυβέρνησης να δρομολογήσουν έστω και κατ’ ελάχιστον την επαναφορά της πληγείσας περιοχής στην πριν το σεισμό κατάσταση, ομολογήθηκε με τον πλέον κυνικό τρόπο, από τον αρμόδιο για τα έργα Αντιδήμαρχο, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 25/2/2015, ο οποίος για την μη πρόοδο των έργων αποκατάστασης, ένα χρόνο τώρα, υπέδειξε ως υπαιτίους τη βουλευτή και την μόλις ενός μηνός Κυβέρνηση!!!
Διευκρινίζουμε ότι όλα τα έργα που στην ανωτέρω συνέντευξη παρουσιάστηκαν ως τουλάχιστον αβέβαια, η ίδια αυτή Δημοτική Αρχή στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές τα εμφάνιζε ως εξασφαλισμένα, χρηματοδοτημένα, συμφωνημένα, συμβασιοποιημένα, με λίγα λόγια «κλειδωμένα», αποκλειστικά και μόνο «δι’ ενεργειών της».

Όμως, η ανωτέρω περιγραφείσα πραγματικότητα, δεν ακυρώνει, αλλά αντίθετα αυξάνει την δική σας υποχρέωση να βγάλετε την περιοχή μας από την μιζέρια (που σεισμοί και προηγούμενες πολιτικές την οδήγησαν) και να καλύψετε τον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε.
Αναλυτικότερα:
1) Λιμάνι Ληξουρίου: Η Δημοτική Αρχή διακηρύσσει ότι «θα ψάχνουμε ποια θα είναι η τύχη και η εξέλιξη του λιμανιού για τα επόμενα χρόνια». Μετά από ένα χρόνο διαφήμισης της δήθεν ομαλής πορείας του έργου, ξαφνικά  ομολογήθηκε η αμφίβολη εξέλιξη και προοπτική του. 
2) Οδικό δίκτυο: α) Οι σημειακές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της «Δ.Ε. Παλικής» ύψους 9 εκατ. ευρώ είναι το μόνο έργο που εκτελείται, με απελπιστικά βραδείς ρυθμούς και, κατά δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα, αφορά  μόνο το 10% των σημείων που έχουν επικινδυνότητα και χρήζουν αποκατάστασης. Να σημειωθεί ότι στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι η άρση του επικινδύνου και η επαναφορά στην πριν το σεισμό κατάσταση. Για το υπόλοιπο 90% των αναγκαίων παρεμβάσεων, πολύ απλά δεν υπάρχει χρηματοδότηση!
β) Για την εργολαβία των 10 εκατ. ευρώ που αφορά το επαρχιακό δίκτυο (αποκατάσταση οδικών αξόνων προς παραλίες και οδικού άξονα Ληξουρίου – Αργοστολίου), δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση. Σύμφωνα με δηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου σας, αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη, η πλήρης αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Παλικής και του οδικού άξονα Ληξουρίου – Αργοστολίου, απαιτεί από 25 έως 40 εκατ. ευρώ.
γ) Η εργολαβία των 5,9 εκατ. ευρώ, που κατά την Δημοτική Αρχή είχε άτυπα (;) συμφωνηθεί με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών (Χρυσοχοϊδη) και αφορούσε αποκατάσταση κοινοχρήστων χώρων της πόλης του Ληξουρίου και του δημοτικού οδικού δικτύου, βρίσκεται μετέωρη.
δ) Το παραλιακό μέτωπο της πόλης του Ληξουρίου πρόκειται να αποκατασταθεί μόνο μερικώς, κατά το μήκος γέφυρα – Λιμεναρχείο και να ολοκληρωθεί όχι νωρίτερα από τον Ιούλιο (δημοπρατείται 21 Απριλίου). Για το υπόλοιπο κομμάτι προς συνοικία Λεγατάτα, δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση ούτε καν νύξη για αποκατάσταση.
3) Εργατικές Κατοικίες: Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία και εμπαιγμό των κατοίκων τους, «εδέησε» να ψηφιστεί νόμος με τον οποίο το κράτος αναλαμβάνει την κατασκευή τους. Σε ποιο σημείο βρίσκεται το έργο αυτό και πόσο ακόμα θα περιμένουν οι ιδιοκτήτες, αυτοί που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο πιο σκληρά από όλους, μέχρι να ξαναμπούν στα σπίτια τους; Είναι απαραίτητο να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
4) Σχολικά κτίρια: Η κατάσταση εδώ είναι χαοτική. Οι μαθητές των Ληξουριώτικων σχολείων διδάσκονται υπό απαράδεκτες συνθήκες σε προκάτ, χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική επανόδου σε ανθρώπινες συνθήκες εκπαίδευσης. Απαιτούνται τάχιστες ενέργειες από τον Ο.Σ.Κ. και από κάθε αρμόδια υπηρεσία.
5) Να προχωρήσουν άμεσα, επιτέλους, οι εργασίες επισκευής δημοσίων κτιρίων: Δημαρχείο Ληξουρίου, θέατρο «Μαρκάτο», Μουσείο Ληξουρίου.
6) Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, αρχιτεκτονικός και πνευματικός θησαυρός της περιοχής, κτίριο που έμεινε όρθιο μετά τους σεισμούς του 1953 και στο οποίο φυλάσσονται πολύτιμες συλλογές, έχει εμπλακεί σε χρονοβόρες διαδικασίες αποκατάστασης. Απαιτείται η άμεση απεμπλοκή του θέματος από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και η όσο το δυνατόν πιο σύντομη απόδοσή της στην Ληξουριώτικη και όχι μόνο κοινωνία. 
7) Επιβάλλεται να χρηματοδοτηθεί αφειδώς και να ξεκινήσει η αποκατάσταση του κτιρίου του Γηροκομείου Ληξουρίου και φυσικά να δοθεί λύση στο θέμα μισθοδοσίας των εργαζομένων.
8) Η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου, βασικός πυλώνας πολιτισμού, όχι μόνο της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας, είναι απόλυτη ανάγκη να σταματήσει πλέον να είναι «περιπλανώμενος Ιουδαίος» και να επιστρέψει στο ιδιόκτητο κτήριό της, η επισκευή του οποίου απαράδεκτα καθυστερεί.
9) Οι εκκλησίες της περιοχής, μνημεία πολιτισμού οι περισσότερες εξ αυτών, να αποκατασταθούν και τα νεκροταφεία, να πάψουν να δίνουν την εικόνα «λίθων, πλίνθων, κεράμων ατάκτως ερριμμένων».
10)  Αποκατάσταση των κομματιασμένων αγαλμάτων του Ηλία Μηνιάτη, Στάμου Πετρίτση, της επιτύμβιας στήλης των Ιακωβάτων και των λοιπών μνημείων που κοσμούν και τιμούν την πόλη και τα χωριά μας.
11) Επιβάλλεται να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) Ληξουρίου, ο οποίος αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων, με αποτέλεσμα ελάχιστες άδειες να έχουν εκδοθεί και ελάχιστες αρωγές - αποζημιώσεις να έχουν καταβληθεί. Η προβληματική λειτουργία του ανωτέρω Τομέα οφείλεται και στην ελλιπή στελέχωσή του, αλλά και, κυρίως, στην «θεσμοθετημένη»  γραφειοκρατία που τον διέπει. Δίνει την εντύπωση η συγκεκριμένη Υπηρεσία,  ότι λειτουργεί με γνώμονα, όχι την οφειλόμενη κρατική πρόνοια προς τον πληγέντα πολίτη, αλλά την παροχή όσο το δυνατόν μικρότερης βοήθειας προς τους σεισμοπλήκτους. Επίσης πρέπει να επεκταθεί χρονικά και περιπτωσιακά η καταβολή του επιδόματος ενοικίου, καθόσον πολλοί συμπολίτες μας εξακολουθούν να διαμένουν σε ενοικιαζόμενη στέγη.
12) Επί πλέον, όπως καταλαβαίνετε, μια περιοχή κατεστραμμένη, με οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ζωή νεκρωμένη, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται ως προς τις φορολογικές της υποχρεώσεις και δυνατότητες όπως οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Χώρας. Ως εκ τούτου θεωρούμε δίκαιη και απαιτούμε την φορολογική ελάφρυνση των κατοίκων (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, μείωση ΦΠΑ στο 5%, περισσότερες δόσεις καταβολής φόρου εισοδήματος), τουλάχιστον μέχρι την  πλήρη επάνοδο σε φυσιολογικούς ρυθμούς διαβίωσης.
Τέλος, τονίζουμε ότι, εάν η υπόλοιπη ελληνική επαρχία κινδυνεύει με απόλυτη παρακμή κατά την περίοδο κρίσης που διανύουμε, το Ληξούρι λόγω και των σεισμών κινδυνεύει με οριστική εξαφάνιση. Απαιτείται λοιπόν, για την στοιχειώδη  επανάκαμψη της, η περιοχή μας να ανακτήσει όσα με την πρόφαση της κρίσης στερήθηκε τα τελευταία χρόνια και κυρίως: Να δημιουργηθεί και πάλι Δήμος Ληξουρίου – Πάλλης, είτε ο ολέθριος για όλη την χώρα «Καλλικράτης» καταργηθεί είτε «βελτιωθεί». Να επανέλθουν στο Ληξούρι οι Δημόσιες Υπηρεσίες από τις οποίες αποψιλώθηκε (Δ.Ο.Υ., Ειρηνοδικείο, Ι.Κ.Α., Υπηρεσία Δόμησης, Λιμεναρχείο). Να οριστικοποιηθεί και να αναπτυχθεί το Τμήμα Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και να επανέλθει στο Ληξούρι το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, που το «σχέδιο Αθηνά» του στέρησε.   
Κύριε Υπουργέ,
Τα ανωτέρω προβλήματα και πολλά άλλα ακόμα εχρόνισαν, διότι η προηγούμενη κυβέρνηση σε «αγαστή συνεργασία» με την Δημοτική Αρχή μας χόρτασαν υποσχέσεις και μοίρασαν (!) εκατομμύρια ευρώ, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το σεισμόπληκτο Ληξούρι και τα χωριά του, τα οποία αντιμετώπισαν ως «τελειωμένη» περιοχή, χρήσιμη μόνο προς άγραν ψήφων. Έχουμε την πεποίθηση ότι δεν θα πράξετε το ίδιο.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Επαρχίας Πάλης, ζώντας καθημερινά στην ρημαγμένη περιοχή μας, έχουμε καθήκον να σας παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια στο δύσκολο έργο σας. Έχουμε όμως και καθήκον να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε ολιγωρία σας.
Βοηθήστε μας να κρατήσουμε ζωντανό τον τόπο που γεννηθήκαμε και  αγαπάμε!
 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Επαρχίας Πάλης

Διονύσιος Αραβαντινός                                                  Βασίλειος Ρουχωτάς




Γεράσιμος Δεστούνης                                                                  Ηλίας Παρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου