Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Κεφαλονιά: Η κυβέρνηση «έκλεψε» τις αποζημιώσεις (και) των σεισμοπαθών του νησιού

Μείζον πολιτικό ζήτημα δημιουργεί η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να παρακρατήσει ποσό που αγγίζει τις 500.000€ από την Περιφέρεια και το οποίο επρόκειτο να δοθεί, μεταξύ άλλων, στις αποζημιώσεις των σεισμοπαθών του Ληξουρίου!
Η απίστευτη αυτή απόφαση των επιτελών της κυβέρνησης, ελήφθη λόγω χρέους και προσαυξήσεων για υπόθεση της… Νομαρχίας Κέρκυρας το έτος 2005!!!

Το θυροκόλησαν Κυριακάτικα, μια ημέρα πριν την αλλαγή φρουράς στην Περιφέρεια…


Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος κατήγγειλε χθες την κυβέρνηση για πολιτική μεθόδευση, αφού αρκετά χρόνια μετά από το αντικείμενο της υπόθεσης, θυροκόλλησε (!!!) την απόφαση για την κατάσχεση την τελευταία ημέρα πριν αναλάβει η νέα περιφερειακή αρχή καθήκοντα, η οποία μάλιστα, ήταν… η Κυριακή 31 Αυγούστου!!!
«Τόσα χρόνια μετά, δεν πρόλαβαν ούτε καν να επιδώσουν το κατασχετήριο την Παρασκευή 29 Αυγούστου στον απερχόμενο Περιφερειάρχη;», ρωτά ο κ. Γαλιατσάτος καταγγέλλοντας ότι έσπευσαν να κινήσουν τον κρατικό μηχανισμό ημέρα αργίας, την Κυριακή, για να φορτώσουν τα βάρη δικών τους πολιτικών στελεχών στη νέα περιφερειακή αρχή…
Σε δηλώσεις του ο κ. Γαλιατσάτος έκανε λόγο για «μεθόδευση που έχει στόχο να δυναμιτίσει την αξιοπιστία του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης»:

Θυμήθηκαν το χρέος… 10 χρόνια μετά!

Το χρέος αφορά τον Οργανισμό Ανάπτυξης και Στήριξης Δράσεων στους Τομείς Τουρισμού, Πολιτισμού και Ευπρεπισμού Δρόμων που είχε συστήσει πριν από 10 (!!!!!) χρόνια ο τότε Νομάρχης Γιώργος Μαχειμάρης και είχε ακυρώσει τη σύσταση λίγους μήνες μετά τη Επιτροπή του Άρθρου 18, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην λειτουργήσει νόμιμα ποτέ…
Έκτοτε, δεν υπήρξε καταβολή χρεών ή έστω κάποια ρύθμιση ούτε καν από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή Σπύρου, -με την ανοχή των υπηρεσιών του κράτους- και το Υπουργείο Οικονομικών έσπευσε, μία ημέρα προ της ανάληψης των καθηκόντων της (εκλεγμένης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ) Περιφερειακής Αρχής να υφαρπάξει το ποσό.

«Κλέβουν» χρήματα από σεισμοπαθείς και αποζημιώσεις υπαλλήλων

Το ακόμα πιο απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι τα χρήματα που κατασχέθηκαν δεν αποτελούσαν καν έσοδο της ΠΙΝ, αλλά υποχρεώσεις προς τρίτους, μεταξύ αυτών οι αποζημιώσεις των πολύπαθων σεισμοπαθών του Ληξουρίου για τους οποίους ο Αντώνης Σαμαράς υποσχόταν… άμεση επίδοση ενισχύσεων!
Συγκεκριμένα, το ποσό το οποίο δεσμεύτηκε από την ΔΟΥ (416.000€ ως συμψηφισμό για οφειλή 796.000€) επρόκειτο να διατεθεί ως εξής:
• 100 χιλιάδες ευρώ για τους σεισμούς στην Κεφαλονιά
• 188.280 ευρώ για εκλογικό επίδομα υπαλλήλων της ΠΙΝ και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών
• 36.300 για υποχρεώσεις προς μικροεπιχειρηματίες
• 53.054 για μισθοδοσία έκτακτου προσωπικού στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης
• 38.977 για τους γιατρούς και το προσωπικό των επιτροπών που ασχολούνται με την παροχή διπλωμάτων οδήγησης
Πλέον, με την απίστευτη απόφαση των υπηρεσιών του Γκίκα Χαρδούβελη, δεν θα πληρωθούν την εκλογική αποζημίωση οι εργαζόμενοι, θα μείνουν ακάλυπτες ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν θα πληρωθούν ντόπιοι προμηθευτές για υλικά και αναλώσιμα που αγόρασε η Περιφέρεια, θα μείνουν  απλήρωτοι οι εργάτες των δίμηνων και πεντάμηνων που εργάστηκαν στους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και οι γιατροί για την εργασία τους στο πλαίσιο των επιτροπών για τα διπλώματα…

Το ίδιο το Υπουργείο λέει ότι η κατάσχεση είναι παράνομη!

Μάλιστα, ενδεικτικό της υπόθεσης είναι και η διαφωνία των ίδιων των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ για την κατάσχεση αυτή!
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θεωρεί ότι το ποσό παρακρατήθηκε παρανόμως καθώς δεν αποτελεί έσοδο της Περιφέρειας αλλά υποχρεώσεις προς τρίτους ενώ η Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής εκτιμά ότι σωστά έγινε ο συμψηφισμός.
Ο Περιφερειάρχης στράφηκε και κατά του Εφόρου της Κέρκυρας ο οποίος, όπως είπε όχι μόνο δεν ενημέρωσε τις υπηρεσίες της περιφέρειας αλλά προχώρησε στην δέσμευση του ποσού παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως η ΠΙΝ έχει προχωρήσει στην κατάθεση ενδικοφανούς προσφυγής.
«Πρόκειται για μεθόδευση του Υπουργείου Οικονομικών που ουσιαστικά στρέφεται κατά των πολιτών της περιφέρειας μας», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, ο οποίος και τόνισε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΠΙΝ με κάθε τρόπο.

Ιστορικό του Οργανισμού

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, ο «Οργανισμός ανάπτυξης και στήριξης δράσεων στους τομείς τουρισμού, πολιτισμού και ευπρεπισμού δρόμων» συστάθηκε με απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου το 2005, ενώ ένα χρόνο αργότερα η επιτροπή του άρθρου 18 ακύρωσε τη σύστασή του. Ο Οργανισμός όμως συνέχισε να λειτουργεί, ενώ η εφορεία εξετάζοντας τα οικονομικά δεδομένα επέβαλε πρόστιμο ύψους 796 χιλιάδων για φορολογικές παραβάσεις . Τα πρόστιμα αυτά πέρασαν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που θεωρήθηκε καθολικός διάδοχος της Ν.Α. και θυροκολλήθηκαν στην περιφέρεια στις 31/8/2014, μια μέρα πριν αναλάβει η νέα περιφερειακή αρχή τα καθήκοντά της. Ωστόσο η περιφέρεια κατέθεσε ενδικοφανή προσφυγή κατά του προστίμου στη ΔΟΥ, η οποία δεν έχει ακόμη εξεταστεί. Στερούν πολύτιμους πόρους από σεισμοπαθείς, εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες, τονίζει ο Περιφερειάρχης, που έκανε λόγο για μεθόδευση ενάντια στην αξιοπιστία του θεσμού της αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου