Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Η αρχαία αποικία της Ζακύνθου στην Ισπανία, ζητάει σήμερα αδελφοποίηση με τους γείτονες

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ PRONNOI.BLOGSPOT.COM!

Το Σαγούντο, δίπλα στη Βαλένθια ήταν η αρχαία Ζακάνθα πριν 3.000 χρόνια. Έδωσαν και το όνομα της Ζακύνθου σε κεντρικό δρόμο της Ισπανικής πόλης για να τιμήσουν τους ιδρυτές της.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Όταν οι πρώτοι άποικοι κινήθηκαν προς τα δυτικά κι έφτασαν μέχρι τις Ισπανικές ακτές,δεν μπορούσαν βέβαια να φανταστούν ότι σχεδόν 3.000 χρόνια μετά, θα είχε δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος που θα κρατούσε ζωντανό αυτό το ιστορικό τους ταξίδι.
Κι όμως τούτες τις μέρες βρέθηκαν στη Ζάκυνθο δύο Ισπανικά ιστιοπλοικά που ξεκίνησαν από το Σαγκούντο, δίπλα στη Βαλένθια, με προορισμό »τη γή των προγόνων» τους.
Στα 79 του χρόνια πιά, ο επικεφαλής του ταξιδιού, ο γλυκύτατος Βιθέντε, μιλάει γιά τ” ονειρό του να ενώσει τις δύο πόλεις.
Ας πάρουμε όμως την ιστορία απ” την αρχή. Τον 7ο π.Χ. αιώνα μία ομάδα Ζακυνθίων έφτασε μέχρι τα Ισπανικά παράλια και δημιούργησε την πόλη Ζάκανθα ή Ζακυνθαίων πόλη που σύντομα εξελίχθηκε σε εμπορικό κέντρο. Ο ιστορικός Πολύβιος αναφέρει την πολιορκία της Ζακάνθης από τον 26χρονο Αννίβα (218 π.Χ.) στην οποία αν και οι Ζακυνθινοί ζήτησαν Ρωμαική βοήθεια ( η οποία δεν έφτασε ποτέ) αντιστάθηκαν, αλλά δεν απέτρεψαν την άλωση και την καταστροφή της πόλης.
Αργότερα η πόλη ανοικοδομήθηκε από τους Ρωμαίους που της έδωσαν το Λατινικό όνομα Ζακούντουμ.
Σήμερα η πόλη εχει τ” όνομα Σαγκούντο και στο Δημαρχείο της υπάρχει επιγραφή αφιερωμένη στους Ζακυνθινούς προγόνους της.
Πέρυσι τον Μαιο οι τοπικές αρχές έδωσαν τ” όνομα της Ζακύνθου σ” έναν κεντρικό δρόμο της πόλης, όταν αντιπροσωπεία μ” επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ακη Λαδικό τους επισκέφθηκε και φύτεψε μιά ελιά στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο Βιθέντε λοιπόν που μεγάλωσε οπως λέει με την επιγραφή για τους Ζακυνθινούς προγόνους του, έβαλε σκοπό να φτιάξει γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο πόλεις.
- » Είμαι ήδη πολύ μεγάλος – μου λέει – γι αυτό προσπαθώ να μεταφέρω τη φλόγα της αγάπης μου για τη Ζάκυνθο, στους νεώτερους. Είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι το νησί και πάντα φέρνω πιο νέους σε ηλικία, μαζί μου.»
- » Μιά χαρά παλληκάρι είσαι του απαντάω κι εκείνος με κοιτάζει μ” ένα γλυκό βλεμα και χαμογελάει.
- » Το λατρεύω αυτό το νησί και θέλω να το αγαπήσουν όλοι οι Ισπανοί. Να έρχονται εδω για διακοπές κι όχι να πηγαίνουν στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ελπίζω του χρόνου να γίνει η αδελφοποίηση των δύο πόλεων κι εγώ να είμαι γερός και να ξανασαλπάρω για τη δεύτερη πατρίδα μου».
Μ” αγκάλιασε, αλλά δεν είπαμε αντίο. Είπαμε εις το επανειδείν, γιατί πραγματικά νοιώσαμε την ανάγκη να ξαναβρεθούμε.
Πρωί πρωί, σαλπάρισε για το ταξίδι της επιστροφής που θα διαρκέσει περίπου 15 ημέρες.
Καλό ταξίδι φίλε και συντοπίτη, Βιθέντε. Καλή αντάμωση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr

2 σχόλια:

  1. Ποιο νησί του Ομήρου θα μπορούσε να είναι πολυπληθές ώστε να περισσεύουν κάτοικοι και να κάνει αποικίες? (Υπήρχε και η αποικία των Κυδωνιών στη Κρήτη),
    Μα το ευφορότερο.
    Μα το ευφορότερο ήταν το Δουλίχιο (δασώδες μεν εύφορο δε).
    Η Ομηρική Ζάκυνθος αναφέρεται μόνο δασώδης.
    Άρα?
    Χουά χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΕ ΕΦΤΙΑΞΑ!!! ΜΑ ΤΟΝ ΔΙΑ !! (ΑΣΧΕΤΟ,,ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΛΟΓΟΠΑΙΧΝΙΔΟ ΖΕΥΣ-ΖΑΚΥΝΘΟΣ,,,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΔΟΥΛΙΧΙΟ,, ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΔΕΛΤΑ) ΟΥΛΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΔΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή