Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΑΙΝΟΥ


ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ  http://exelixeis.gr/taxidia/ta-aloga-tou-ainou
Στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Αίνου και σε υψόμετρο 1300 – 1500 μέτρων βρίσκεται το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και η μοναδική πηγή νερού του Αίνου. Εκεί, σε έναν τόπο γεμάτο απόκρημνους βράχους και χαράδρες, ζουν μερικές δεκάδες άλογα του είδους Equus cabalus. Είναι απόγονοι ήμερων αλόγων που αφέθηκαν ελεύθερα την περίοδο του μεσοπολέμου. Την συνήθεια να αφήνουν άλογα ελεύθερα είχαν οι χωρικοί από την αρχαιότητα, ώστε να μην τα συντηρούν.

Τα άλογα του Αίνου προέρχονται από τη φυλή της Πίνδου. Έχουν προσαρμοστεί και ζουν σε δύσκολες κλιματικές συνθήκες, αποφεύγουν την ανθρώπινη παρουσία και συνυπάρχουν αρμονικά με τα αγριοκάτσικα της ευρύτερης περιοχής. Η ανάγκη προσαρμογής των αλόγων σε τόσο δυσμενές περιβάλλον έχει δημιουργήσει μια καθαρή φυλή, η οποία απειλείται με εξαφάνιση και η σωτηρία της είναι επιτακτική.
Τα χαρακτηριστικά τους είναι το μικρό ανάστημα, η μεγάλη αντοχή, το λεπτό κεφάλι, τα δυνατά πόδια και η πλούσια χαίτη και ουρά. Η ομοιότητα αυτών των αλόγων με αρχαία γλυπτά αλόγων είναι εντυπωσιακή και όσοι κατορθώνουν να τα δουν να καλπάζουν είναι τυχεροί. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι κάθε μοναδική δημιουργία της φύσης όπως είναι τα άλογα του Αίνου, δεν πρέπει επ ουδενί να καταστρέφεται λόγω της ανθρώπινης απερισκεψίας.
Τα άλογα του Αίνου, τους χειμερινούς μήνες εγκαταλείπουν το συνηθισμένο μέρος διαβίωσης τους πάνω από τον οικισμό Αργίνια και κατεβαίνουν χαμηλότερα στους λόφους γύρω από τον οικισμό Πάστρα. Εκεί τα εντόπισαν οι φύλακες του Αίνου και τα παρακολουθούν διακριτικά σε καθημερινή βάση. Από τους ανθρώπους του Φορέα διαχείρησης Εθνικού Δρυμού Αίνου γίνεται σίτιση των αλόγων σε πιλοτική εφαρμογή.
Άλλες ελληνικές φυλές αλόγων είναι η φυλή της Πίνδου, η φυλή Πηνείας στην ορεινή Ηλεία, η φυλή της Κρήτης που θεωρείται και η αρχαιότερη της Ευρώπης, η φυλή της Σκύρου και οι πεδινές φυλές της Θεσσαλίας, της Ανδραβίδας (απόγονοι των αλόγων που χρησιμοποιούνταν στις ιπποδρομίες της Ολυμπίας), της Ζακύνθου και της Ροδόπης.
Άγρια, ελεύθερα άλογα, υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Εκτός από τον Αίνο, ζουν ομάδες στις εκβολές του Αχελώου, στις εκβολές του ποταμού Καλαμά στην Ήπειρο, στην περιοχή Λεπενού Αμφιλοχίας, στις εκβολές του Αξιού, του Αλιάκμονα και του Έβρου και στο όρος Ροδόπη.
Τα άγρια άλογα θα μπορούσαν να αποτελέσουν για τη χώρα μας έναν αξιόλογο πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών.  
Για εκτενέστερη ενημέρωση μπορείτε να απευθυνθείτε στο Φορέα: www.foreasainou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου