Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
POROSNEWS

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ  http://www.lefkadaonline.com/info/history/history.htm
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
 
 
 
Μυθολογία:
Οι μυθικοί Τηλεβόες με ίσως το πιό σημαντικό κέντρο τους το νησί Τάφος (το σημερινό Μεγανήσι) υπήρξαν περιβόητοι Θαλασσινοί και πειρατές. Οι Τηλεβόες, αφού κατέλαβαν τα Ιόνια νησιά, διεκδίκησαν ακόμη και την εξουσία των Μυκηνών. Σε μάχη δε μεταξύ των ο βασιλιάς των Μυκηνών έχασε 7 από τα 8 παιδιά του. Την εκδίκηση ανέλαβε ο ανεψιός του βασιλιά, ο Αμφιτρύωνας με συμμάχους τον Κέφαλο από την Αττική, τον Πανοπέα από την Φωκίδα και τον Έλειο από την Αργολίδα. Αυτός κυρίευσε τα Ιόνια νησιά και τα δώρισε στον Κέφαλο και τον Έλειο που εγκαταστάθηκαν εκεί. Γιός του Κέφαλου ήταν ο Αρκείσιος και του Αρκείσιου ο Λαέρτης, ο πατέρας του Ομηρικού Οδυσσέα.
Ομηρική-Ιθάκη = Λευκάδα; Ο Γερμανός αρχαιολόγος Dorpfeld, σε αντίθεση με τον Schliemann του οποίου ήταν βοηθός, είναι ο πρώτος που αναζήτησε την Ομηρική-Ιθάκη στη Λευκάδα. Ο λόγος που τον ώθησε σ'αυτό το συμπέρασμα είναι ότι το φυσικό τοπίο που περιγράφει ο Ομηρος ταιριάζει πιο πολύ στη Λευκάδα. Τα κοπάδια δεν θα μπορούσαν να είναι στην Ακαρνανία γιατί δεν θα μπορούσαν να τα ελέγχουν από την Ιθάκη με αιτία την απόσταση (μεγάλη για την εποχή) ενώ από τη Λευκάδα ήταν πολύ πιο εύκολο. Η αλλαγή του ονόματος δικαιολογείται με την επιδρομή των Δωριέων και το διωγμό των Ιθακών από την πατρίδα τους και την εγκατάστασή τους στη σημερινή περιοχή που ονόμασαν Ιθάκη. Πάντως, οριστική απάντηση για το θέμα αυτό δεν έχει δοθεί.
 
-8000:
Εργαλεία πυριτολιθικά της Παλαιολιθικής εποχής στο βόριο και στο νότιο τμήμα του νησιού βρέθηκαν το 1967 από τον Α. Σορδίνα. 
 
-2000:
Στην πεδιάδα του Νυδριού, βρέθηκαν ίχνη εκτεταμένου οικισμού της πρώιμης εποχής του χαλκού. Τάφοι και θεμέλια κυκλικών κτισμάτων που μαρτυρούν την ύπαρξη ιδιότυπου πολιτισμού, συγγενούς προς τις ηπειρωτικές απέναντι ακτές.
 
-1500:
η Ιθάκη ήταν πρωτεύουσα ενός μεγάλου κράτους, που επεκτεινόταν στην Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθο και στα παράλλια της Αιτωλοακαρνανίας. 
 
-1100:
Κατάληψη του Νησιού από τους Δωριείς που μετέφεραν την Νήρικο της Ακαρνανίας στη Νήρικο της Λευκάδας. Οι κάτοικοι της Λευκάδας εκδιώχθηκαν νότια και με τη σειρά τους έδιωξαν τους Ιθακήσιους που κατοικούσαν εκεί (κατα τον Δαίρπφελ (W. Dorpfeld)). [Γερ. Δρακονταειδής]
 
-650:
Κατάληψη από τους Κορίνθιους. Μεγάλη εμπορική ανάπτυξη. Μετονομασία σε ΛΕΥΚΑΔΑ. 20.000 κάτοικοι. 
 
-338:
Κατάληψη από τον Φίλιππο τον Μακεδόνα.
 
-292:
Κατάληψη από τον Αλέξανδρο, γιο του Πύρρου βασιλιά των Μολοσών.
 
-197:
ΡΩΜΑΙΚΗ κατοχή.
 
-31:
Μετά τη ναυμαχία του Ακτιου και την ίδρυση της Νικόπολης στην απέναντι στεριά της Ηπείρου μετατοπίζεται η ισορροπία δυνάμεων από το νησί στη καινούργια πόλη.
 
6ος αιώνας:
Δύο καταστροφικοί σεισμοί στα μέσα του 6ου αιώνα ήταν μοιραίοι για την εξέλιξη του νησιού.
 
1293:
Δίνεται από τον ηγεμόνα του Δεσποτάτου της Ηπείρου Νικηφόρο, ως προίκα στην κόρη του Μαρία που την πάντρεψε με τον Ιωάννη Ορσίνη που ήταν γιος του R.Orsini αφέντη της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου. Χτίζεται το κάστρο της πόλης για την προστασία της από τους πειρατές.
 
1330:
Αποικισμός του Αγ.Πέτρου από κατοίκους της επαρχίας της Καλαβρίας της Κάτω Ιταλίας.
 
1381:
Ο Κάρολος ο Α' μεταφέρει την πόλη γύρω από το Φρούριο.
 
1463:
Χτίζεται ο ναός της Αγίας Μαύρας μέσα στο Φρούριο από την Ελένη κόρη του Θ. Παλαιολόγου.
 
1479:
Οι ΤΟΥΡΚΟΙ καταλαμβάνουν το νησί από τους Τόκκους που είχαν πάρει την κυριαρχία του νησιού μετά τους Ορσίνι.
 
1684:
Κατάληψη του νησιού από τους ΕΝΕΤΟΥΣ. Η πρωτεύουσα μεταφέρεται από το κάστρο της Αγίας Μαύρας στη σημερινή θέση και παρατηρούμε μια πνευματική και κοινωνική άνθηση του νησιού.
 
1797:
Οι ΓΑΛΛΟΙ κατέλυσαν την κυριαρχία των Βενετσιάνων στα Ιόνια νησιά.
 
1810:
Την κατέλαβαν οι Αγγλοι.
 
1864:
Ενωση με την Ελλάδα.
 
1900:
Περονόσπορος καταστρέφει τα αμπέλια του νησιού που έγινε αιτία να ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης.
 
1960:
Αρχίζει η ανάκαμψη του νησιού που κορυφώνεται με την τουριστική ανάπτυξη που αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
 

4 σχόλια:

 1. Και για να μπούμε στις μοντέρνες μεθόδους ψαξίματος σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος:

  Η μαγνητική διασκόπηση ανήκει μαζί με την ηλεκτρική διασκόπηση, που βασίζεται στην αρχή της ηλεκτρικής αντίστασης των σωμάτων, στις λεγόμενες γεωφυσικές διασκοπήσεις, που επιτρέπουν την χαρτογράφηση του υπεδάφους των αρχαιολογικών χώρων και την οριοθέτησή τους. Μπορούν έτσι να εντοπισθούν αρχαιολογικά μνημεία, να βοηθηθούν ενδεχόμενα οι ανασκαφικές δραστηριότητες, να υπολογιστεί το βάθος των αρχαιολογικών μνημείων και των επιπέδων κατοίκησης, να εντοπισθούν περιοχές εργαστηριακής δραστηριότητας κ.ά. Οι γεωφυσικές διασκοπήσεις καθώς και η λεγόμενη δορυφορική τηλεπισκόπηση συνεισφέρουν έτσι ουσιαστικά στη διαχείριση των αρχαιολογικών μνημείων.

  Με τη βοήθεια των προαναφερθέντων μαγνητικών και ηλεκτρικών διασκοπήσεων, που έγιναν στο διάστημα από 13 – 23 Απριλίου και 16 – 27 Ιουνίου του έτους 2002, από το Εργαστήριο Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών σε συνεργασία με την ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, χαρτογραφήθηκε και οριοθετήθηκε ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας πόλης της Λευκάδας, που ονομαζόταν Νήρικος. Η Νήρικος που υπήρξε μια από τις πρωτεύουσες της Λευκάδας -το κάστρο της Αγίας Μαύρας ήταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού και αργότερα η Αμαξική εκεί που είναι η σημερινή πόλη της Λευκάδας- βρισκόταν στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού. Εκτείνονταν από τον σημερινό οικισμό του Καλλιγονίου στα βόρεια έως τις παρυφές του οικισμού Καριωτών στα νότια και από τη λοφοσειρά του Κούλμου στα δυτικά έως τις ακτές στα ανατολικά. Ένα μέρος της πόλης ήταν χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Κούλμου με θέα τη θάλασσα και τις ακτές της Ακαρνανίας, ενώ το υπόλοιπο απλωνόταν στην πεδιάδα έως την παραλία. Αρχιτεκτονικά λείψανα, όπως το τείχος που προστάτευε την αρχαία πόλη και άλλα διάσπαρτα από οικίες υπάρχουν μέχρι σήμερα στην περιοχή. Αναφέρεται ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε γύρω στα 1300.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και (και άλλο «και») για να επανέλθω επί της άλλης ουσίας, καταλαβαίνετε αυτοί που έψαχναν στη Παλική με όλα αυτά τα συστήματα πως έψαξαν τη περιοχή?
   Φύλλο και φτερό την έκαμαν. Μόνο που αυτοί έψαχναν πιο βαθειά, όχι για την Ιθάκη…

   μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών!!

   Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα

   Διαγραφή
 2. ΤΕΛΙΚΑ ΕΨΑΧΝΑΝ ΝΕΡΟ,, Η ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΚΗ???
  ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙΣ.,
  ΕΞΑΛΟΥ ΑΡΗ ,ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΕΙΜΑΙ ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΟΣ,,,, ΔΕΝ ΜΕ
  ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΛΛΟΥ,, ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕ ΕΝΑ ΤΑΛΗΡΟ
  ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ,, ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΤΟ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΙΔΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ,,ΤΟΝ ΡΩΤΟΥΝ !
  ΒΡΕ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΔΩ ΤΟ ΕΧΑΣΕΣ?

  ΟΧΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ,,ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΑ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χα χα χα χα.
  Ούτε αυτό το ήξερα όπως εκειό με το φακό! Ακόμα γελάω, μόνο Θιακοκεφαλλονίτης μπορούσε να το σκεφτεί! Το έχω διαδώσει κιόλας.

  Την περιοχή Αργοστόλι – Ληξούρι, Σάμη – Απέναντι, την έχουν ψάξει πρώτα Έλληνες, δε ξέρω όμως που πήγαν οι πληροφορίες και μετά πλάκωσε η Fugro μια εταιρεία πολυεθνική που απασχολεί γι΄αυτό το σκοπό γύρω στα 30.000 άτομα.
  Για υδρογονάνθρακες έψαχναν φυσικά, στα τέτοια τους ο Οδυσσέας.
  Και στην Κύπρο – Συρία αυτοί έχουν ψάξει για την Ατλαντίδα! Την βρήκανε λέει, έτσι είπαν οι ίδιοι το θυμάται κανείς? Τη συνέντευξη που έδωσαν εννοώ. Το μυστικό των Μάγια μήπως? Και αυτό το βρήκαν είπαν, στο κόλπο του Μεξικού, εκεί που γέμισε πετρέλαια όλος ο κόσμος πριν λίγο καιρό.
  Χουά χα χα χα χα χα
  Ξυπνάτε ρέεεεεεε.

  Η οικονομική κρίση σχεδιαζόνταν χρόνια πρίν.
  Μακριά από πανικούς, να σκεφτόμαστε μόνο ψύχραιμα χρειάζεται.
  Πρέπει να μάθουμε να παίζουμε ψύχραιμα στο «σκάκι» που παίζεται γύρω μας.
  Θα έχετε καταλάβει πιστεύω ότι το πρόβλημά μας δεν είναι εσωτερικό.
  Καλή δύναμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή