Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου: Κίνηση ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ


Δελτίο Τύπου
Αργοστόλι, 29/10/2012

Η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη ποικίλες αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες και ειδήσεις που μας πολιορκούν καθημερινά. Η ψυχραιμία, η λογική και η ικανότητα αναλυτικής σκέψης είναι απαραίτητες για να τις αξιολογήσουμε, να τις κατανοήσουμε και να τις αξιοποιήσουμε.
Η επιστήμη έχει να επιδείξει σοβαρά επιτεύγματα, η εφαρμογή των οποίων μπορεί και πρέπει να καλυτερέψει και να ομορφύνει την ανθρώπινη ζωή, την ίδια στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού δίνει καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης.

Το νησί μας έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση σε προοδευτικές και καινοτόμες απόψεις και δράσεις, ελάχιστα ίσως γνωστές. Αλλά και σήμερα, εδώ ζουν και εργάζονται ή προσπαθούν να σταδιοδρομήσουν νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες με φρέσκες ιδέες και με όρεξη για δράση και κοινωνική προσφορά.
Σήμερα, μέσα στη σύνθετη και πολύπλοκη πραγματικότητα υπάρχει ανάγκη αφ’ ενός για γνώσεις και κριτική σκέψη, και αφ’ ετέρου για ευαισθησία και κοινωνική προσφορά.
Εκτιμώντας ότι η κοινωνική επαφή και δημιουργική απασχόληση μπορεί να απελευθερώσει κρυμμένες δυνάμεις προς όφελος της κοινωνίας, μπορούμε και στον τόπο μας, στην Κεφαλονιά, παρά τα κρισιακά φαινόμενα να προσανατολίσουμε προς ελπιδοφόρα και αισιόδοξη κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Είναι περισσότερο ίσως από ποτέ ανάγκη να προσφέρουμε μέσα σε πνεύμα συλλογικότητας, διαλόγου και συνεργασίας αλλά και να βρούμε στήριξη και απαντήσεις στις αναζητήσεις μας για να αλλάξουμε προς το καλύτερο την πραγματικότητα γύρω μας, να βελτιώσουμε ότι δεν μας ικανοποιεί και να φτιάξουμε ότι δεν υπάρχει. Καθένας από εμάς αναζητάει αυτές τις δύσκολες ώρες διέξοδο, όλοι μας «θέλουμε να κάνουμε κάτι».
Όχημα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να είναι η δημιουργία ενός σχήματος/φορέα/κίνησης, που θα καταστεί για τους νέους κυρίως ανθρώπους πόλος έλξης, κυψέλη δημιουργίας, στίβος δράσης, εφαλτήριο πνευματικής, επιστημονικής και κοινωνικής προσφοράς.
Μετά από συναντήσεις, συζητήσεις και προβληματισμούς, μια ομάδα από νέους, κυρίως, ανθρώπους  με κοινή αφετηρία την ανησυχία και την αναζήτηση διεξόδων δημιουργίας και έκφρασης, καταλήξαμε στη δημιουργία της Κίνησης «ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ -ΔΡΑΣΗ». Δια, λόγος και δράση, για την αμοιβαιότητα, την λογική - τον λόγο, την παρέμβαση-την κίνηση και διάλογος - διάδραση για την δυναμική σχέση αλληλεπίδρασης με την κοινωνία γύρω μας.

Στόχοι μας είναι:
  • η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης,
  • η κατάθεση καινοτόμων απόψεων, και ανάληψη καινοτόμων δράσεων,
  • η ευαισθητοποίηση και προσανατολισμός των συμπολιτών μας στη γόνιμη σκέψη και την κοινωνική προσφορά.
Οι μορφές δράσης μας περιλαμβάνουν:
  • Συζητήσεις μεταξύ των «μελών» της Κίνησης.
  • Ανοικτές Συναντήσεις με διεπιστημονικό περιεχόμενο, πολυφωνία και πρακτική προοπτική, όποτε είναι δυνατή.
  • Δημιουργία και εμπλοκή σε Ομάδες Δράσης, Κοινωνικά Δίκτυα και Εργαστήρια.

Η Κίνηση «ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ»:
(α)  Θεωρεί ότι η δράση της έχει εξ ορισμού πολιτική δυναμική και χαρακτήρα, αφού άπτεται του συλλογικού βίου, ωστόσο δεν στοχεύει στην διεκδίκηση οποιασδήποτε μορφής εξουσίας και την κατάληψη αξιωμάτων και «θώκων».
(β)  Είναι πλήρως ανεξάρτητη από άλλους κομματικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς φορείς του τόπου, ωστόσο επιδιώκει τη συνεργασία με ανθρώπους και φορείς που ευαισθητοποιούνται στο χώρο της επιστήμης, του πολιτισμού και της κοινωνικής δράσης.
(γ)   Δεν χρηματοδοτείται από πουθενά και στόχος της είναι να δραστηριοποιείται με εργαλείο την ανιδιοτελή – απλόχερη προσφορά, χωρίς «διαμεσολάβηση» επιχορηγήσεων ή άλλων οικονομικών πράξεων.
(δ)   Είναι ένα ανοιχτό forum ιδεών και δράσεων, μια «δεξαμενή σκέψης» που επιχειρεί να διατηρεί ενεργή και εναργή τη σύνδεση της επιστήμης με την κοινωνία.

Πέρα από μια σειρά πρωτοβουλιών που βρίσκονται στην φάση της επεξεργασίας και σύντομα θα ανακοινωθούν, η Κίνηση «ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ» προετοιμάζει κύκλο εκδηλώσεων υπό το γενικό τίτλο «Ιστορίες Κρίσης» και εξειδικευμένη κατά περίπτωση θεματολογία. Ο κύκλος «Ιστορίες Κρίσης» έχει στόχο να ανοίξει την συζήτηση πάνω σε σημαντικά θέματα, να δημιουργήσει ενεργές ομάδες εργασίας, να μελετήσει και να υλοποιήσει αντίστοιχες δράσεις και παρεμβάσεις. Επιθυμία και στόχος μας είναι η θεματολογία του κύκλου να περιλαμβάνει πεδία όπως:
·       Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
·       Εκπαίδευση, Επιστήμη, Ανάπτυξη.
·       Οικονομία – από την Ανάπτυξη στην Ύφεση.
·       Προσφυγιά και Μετανάστευση.
·       Πολιτισμός και καλλιτεχνική δημιουργία.
·       Υγεία και κοινωνική μέριμνα.
·       Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
·       Ιδεολογία και Πολιτική.


Κάλεσμα – Πρόσκληση


Η συμμετοχή στην Κίνηση «ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ» είναι ελεύθερη και δεν σχετίζεται με κανενός είδους τυπικές ή άλλες διαδικασίες. Φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι έρχονται ελεύθερα στις συναντήσεις μας, συζητάνε μαζί μας κομίζοντας ελεύθερα τις ιδέες και τις απόψεις τους. Συχνά αντιμετωπίζουμε τη γνωστή ερώτηση «ποιος είναι πίσω από την κίνηση». Η απάντηση μας είναι απλή και απόλυτη: Πίσω από την Κίνηση «ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ» ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ αρκεί να έρθεις σε μία από τις συναντήσεις μας, να μιλήσεις, να ακούσεις, να κρίνεις και να αποφασίσεις αν θέλεις να συμμετέχεις.

Οι συναντήσεις-συζητήσεις της κίνησης γίνονται κάθε Τετάρτη στις 18:30 στην Αίθουσα Β02 του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Η συμμετοχή είναι πάντοτε ανοικτή και ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου