Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Τέλος το χρήμα για τους δήμους - εκλογές το 2014


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΑΠΟ  ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΡΕΤΖΑΤΟ
Μήνυμα προς τους δημάρχους ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να μάθουν να επιβιώνουν και χωρίς την κρατική χρηματοδότηση, στέλνει μέσω της συνέντευξής του στην... aftodioikisi.gr ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Αν και ο κ. Στυλιανίδης αναγνωρίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δεχθεί περικοπές που αγγίζουν το 61%, προσθέτει με έμφαση: «Εξαντλήθηκε πλέον ο παραδοσιακός ρόλος του Κράτους ως κεντρικού χρηματοδότη. Ο ρόλος του πρέπει να είναι συμπληρωματικός: να δίνει την πρώτη ώθηση, να διαμορφώνει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και να υποστηρίζει τεχνοκρατικά τις προσπάθειες που γίνονται».


Μάλιστα, δεν διστάζει να μιλήσει για εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες χωρίς όμως, όπως επαναλαμβάνει, να κινδυνεύουν θέσεις εργασίας των ήδη απασχολούμενων στους ΟΤΑ, μακροχρόνια παραχώρηση - ενοικίαση ακίνητης περιουσίας αλλά και μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Παράλληλα μιλά και για άλλα «ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία», όπως η φορολογική αποκέντρωση, η δημοτική ενημερότητα, η ενεργειακή επάρκεια των δημοσίων κτηρίων, και η αξιοποίηση των ΧΑΔΑ με φωτοβολταϊκά πάρκα.

Σε ό,τι αφορά τα συμφωνηθέντα κατά τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι «έχουμε τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις». Ωστόσο, αποφεύγει να δεσμευθεί για το αν θα δοθούν ακόμη 35 εκατ. ευρώ από τα ΠΟΕ τον Οκτώβριο, ενώ για τα 300 εκατ. ευρώ που έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» η ΚΕΔΕ τονίζει ότι η προσπάθεια δεν έχει εγκαταλειφθεί. Διαβεβαιώνει δε ότι «θα προσπαθήσουμε η ροή χρήματος να είναι τέτοια που να διευκολύνει τους ΟΤΑ να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προέκυψαν από την ασυνέπεια της μη εγγραφής των 300 εκατ». Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση η οποία θα αποφέρει 42% όφελος στα τοκοχρεολύσιά των δήμων.

Για τον «Καλλικράτη 3» ο κ. Στυλιανίδης υποστηρίζει ότι θα διορθώσει τόσο τις χωροταξικές όσο, κυρίως, τις λειτουργικές αστοχίες του πρώτου «Καλλικράτη», ενώ για τη συζήτηση περί μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών κατά ένα έτος, αφήνει να εννοηθεί ότι είναι δύσκολο να γίνει τόσο για οικονομικούς όσο και για θεσμικούς λόγους.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών προαναγγέλλει ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δομών στο Δημόσιο, ο νέος οργανισμός του υπουργείου Εσωτερικών «θα απομειώνει σημαντικά περίπου κατά 30% το λειτουργικό κόστος της κεντρικής υπηρεσίας ενώ και στους εποπτευόμενους φορείς γίνεται μια προσπάθεια είτε συγχωνεύσεων, είτε οικονομίας κλίμακας, η οποία θα συμβάλλει στην κεντρική εθνική προσπάθεια».

Τέλος, για το νέο νόμο περί ιθαγένειας υποστηρίζει ότι θα μπορεί να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια αυτός που έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα ή έχει πετύχει με το κλασικό σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων την εισαγωγή του στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου