Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

«τα σπίτια σας καίγονται και εσείς κάθεστε και τραγουδάτε».


«Των οικιών υμών εμπιπραμένων, υμείς άδετε»! *
του Μάκη Φόρτε

Με αφορμή την έκθεση των αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του πρώτου εξαμήνου του 2012, είχα επισημάνει ότι «η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται υπό κατάρρευση όταν μόνο το 20% των κρατικών επιχορηγήσεων έχουν αποδοθεί».
Ο Περιφερειάρχης στην Οικονομική Επιτροπή καθησυχάζοντας για την πορεία των εσόδων, αρνήθηκε την αυτονόητη αναμόρφωση του προϋπολογισμού όπως ο νόμος ορίζει.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά τέσσαρους μόλις μήνες πριν το τέλος του οικονομικού έτους το Περιφερειακό Συμβούλιο ούτε καν δεν έχει συζητήσει τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η Περιφέρεια!



Εν τω μεταξύ κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση επιδεινώνεται.
Η συνάντηση των Περιφερειαρχών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στις αρχές της εβδομάδας δεν απέδωσε και το μόνο που άφησε ήταν μεγαλόστομες δηλώσεις.
Την επομένη μάλιστα δημοσιοποιήθηκε ότι η Κυβέρνηση προγραμματίζει νέες περικοπές ύψους 821 εκατ. (!) για την αυτοδιοίκηση στη λίστα με τα νέα μέτρα των 11,6 δις ευρώ για τη διετία 2013 – 2014 !

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι ήδη εκτός στόχων και συνεπώς ανεφάρμοστος.
Τέσσαρους μήνες πριν τη λήξη του προϋπολογισμού έχει αποδοθεί για επενδύσεις μόνο το 5% !!!
Οι περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που προορίζονται

για τις λειτουργικές δαπάνες της Περιφέρειας έχουν φθάσει σε σχέση με το 2011 το 68% !!!
Οι διευθυντές των υπηρεσιών έχουν «σηκώσει τα χέρια ψηλά» !!!
Με λίγες λέξεις, «φύλλο δεν κουνιέται» στα Επτάνησα και ό,τι πληρώνεται είναι από υπόλοιπα του 2011, οπότε και τα χειρότερα βρίσκονται….. μπροστά μας !!!

Και σαν να μην έφθανε η περικοπή των πόρων της αυτοδιοίκησης και η δρομολογημένη πορεία προς την χρεοκοπία, εκβιαστικά (αφού σε λίγες ημέρες ξεκινάνε τα μαθήματα) γι’άλλη μία φορά φορτώνεται στις Περιφέρειες η μεταφορά των μαθητών, παρ’ότι η αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους με τον «Καλλικράτη» και παρά το γεγονός ότι οι οφειλές φθάνουν σε απίστευτα ύψη!
Για τις μεταφορές των μαθητών μόνο στην Κεφαλονιά (και αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα άλλα νησιά και σε όλη την Ελλάδα) σε σύνολο 1.225.000 ευρώ προγραμματιζόμενων για το 2012, έχουν αποδοθεί στο πρώτο οκτάμηνο μόνο 166.044,27 ευρώ (ποσοστό 13,55% !!!) ενώ οφείλονται και  367.000 ευρώ από το 2011, συνολικά δηλαδή οφείλεται το 90% (!!!) του αναγκαίου ποσού.
Παρ’όλα αυτά η Ένωση Περιφερειών συμφώνησε για το ζήτημα των μεταφορών «η τελική απόφαση των Περιφερειαρχών να σταλεί εγγράφως προς το Υπουργείο, αφού αναλάβει εγγράφως και το ίδιο τις δεσμεύσεις που ζητήθηκαν», οπότε και το ερώτημα είναι εύλογο:
Ο Περιφερειάρχης των Ιονίων Νήσων νομιμοποιείται πολιτικά, να πάρει μόνος του μια τόσο σημαντική απόφασή που επιταχύνει την χρεοκοπία της Περιφέρειας ;

Με αυτά τα δεδομένα και με την οικονομική κατάρρευση να απειλεί άμεσα Δήμους και Περιφέρειες, μοιάζει με κακόγουστο αστείο «το πάγιο αίτημα των περιφερειαρχών της χώρας να μη πραγματοποιηθούν οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2014 αλλά να εξαντληθεί η 5ετία και να γίνουν το Νοέμβρη του 2015», όπως διατυπώθηκε εκ νέου από τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών στο έκτακτο συνέδριο των Δημάρχων.
Όπως και το άλλο που ακούγεται για αλλαγές του «Καλλικράτη» όσον αφορά ….. τον αριθμό των Δήμων στα μεγάλα νησιά.
Εδώ βρισκόμαστε μπροστά στην κατάρρευση του θεμελιακού, του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, θεσμού της αυτοδιοίκησης και κάποιοι διεκδικούν την παράταση της θητείας τους και την αύξηση «των καρεκλών»!
Η αυτοδιοίκηση οδηγείται σε κατάρρευση και…… «υμείς άδετε»!
Με πρόταξη αυτών των «διεκδικητικών στόχων» πώς να μην έχει σχεδόν μηδενίσει η Κυβέρνηση τις εκ του νόμου προβλεπόμενες επιχορηγήσεις προς την αυτοδιοίκηση;
Τι καλλίτερο αντιπερισπασμό θέλει η Κυβέρνηση για να αποδράσει από την πτώχευση που οδηγεί την αυτοδιοίκηση;


Υ.Γ. Και για να μην υπάρξουν αυτή τη φορά υπαρξιακές απορίες για τη θέση

μου περί του ποιος ευθύνεται για την άθλια οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (και γενικότερα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης) θα πω μόνο πως ….. «όταν σου έρχεται η πέτρα, δεν κάθεσαι να τη φας στο δόξα πατρί».
Απλά αντιδράς!
Άλλωστε η διεκδίκηση μόνο ουτοπία δεν είναι!

* Από τους μύθους του Αισώπου η φράση που σημαίνει: «τα σπίτια σας καίγονται και εσείς κάθεστε και τραγουδάτε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου