Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

τάχαλαταχάλασα

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το deal της Alpha Bank με την Eurobank, και η αγορά τώρα περιμένει επίσημη ενημέρωση από τις δύο τράπεζες αν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν τη συγχώνευση ή θα τα «σπάσουν».

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την έκβαση της συγχώνευσης, με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα», διέρρεαν χθες το μεσημέρι κύκλοι της Alpha Bank, αφήνοντας να εννοηθεί πως η κίνηση δεν είναι προς το συμφέρον της Alpha, με βάση τους συγκεκριμένους οικονομικούς όρους, σχέση ανταλλαγής 7 μετοχές Eurobank προς 5 μετοχές Alpha Bank.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι άλλαξε ξαφνικά στη συμφωνία», σημείωναν από την πλευρά τους στελέχη της Eurobank, σχολιάζοντας πως από τη στιγμή που απομακρύνθηκε η «απειλή» της κρατικοποίησης οι διοικήσεις μπορούν να δράσουν αυτόνομα.
Επίσημα η αλλαγή στο σκηνικό του deal, έγινε στις 10.30 χθες το πρωί. Η Alpha Bank με ανακοίνωση της προς το Χρηματιστήριο, γνωστοποιούσε πως λόγω του PSI « δεν δύναται επί του παρόντος να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα, και την εν γένει εξέλιξη, της συγχωνεύσεως με τη Eurobank». Σε νεώτερη ανακοίνωση της σημειώνει πως: θα περιμένει την οριστικοποίηση των όρων του PSI -οι επιπτώσεις του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι δυσανάλογες επί των μεγεθών των συγχωνευόμενων τραπεζών, ώστε να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων της και τη λήψη απόφασης.
«Η Εurobank δηλώνει ότι είναι σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρώσει τη διαδικασία συγχώνευσης το συντομότερο δυνατόν, και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησης της», ανέφερε στην αρχική ανακοίνωση της η τράπεζα και αργά χθες το βράδυ διευκρίνιζε πως: «οι γενικοί όροι του PSI+ ήταν γνωστοί, όταν οι γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών ενέκριναν τη συγχώνευση με ποσοστά πάνω από 97%». Ακόμα υπογραμμίζει πως «όλες οι απαραίτητες άδειες έχουν ήδη ληφθεί και απομένει μόνο η τελική τυπική φάση της υπογραφής συμβολαιογραφικής πράξης» για να ολοκληρωθεί η συγχώνευση.
Λίγο πριν από τη 1μμ χθες, οι μετοχές των δύο τραπεζών βρέθηκαν εκτός ταμπλό, αφού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου «από τον συνδυασμό των ανακοινώσεων των δύο τραπεζών και των δημοσιευμάτων στον τύπο, δεν υφίσταται επαρκής πληροφόρηση από την οποία να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η προστασία του επενδυτικού κοινού».
Άμεση ήταν και η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, που στην ανακοίνωση του σημειώνει ότι «η κυβέρνηση χαιρέτησε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο» την απόφαση των δύο τραπεζών για συγχώνευση, ενώ δεν κρύβει και την ενόχληση του σε ότι αφορά το PSI, τονίζοντας πως: όλο αυτό το διάστημα οι διοικήσεις των δυο τραπεζών παρακολουθούν από πολύ κοντά τις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας - με τη στήριξη των θεσμικών της εταίρων - και των ιδιωτών πιστωτών μέσω του IIF/SC. Γνωρίζουν συνεπώς εδώ και πολύ καιρό το πλαίσιο του PSI ως προς το οποίο δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο ή διαφορετικό, σε σχέση με αυτά που έχουν λάβει υπόψιν τους και έχουν συνυπολογίσει οι δυο τράπεζες.
Τα στελέχη των δύο τραπεζών, είχαν χθες συνεχείς συναντήσεις, προκειμένου να συντάξουν το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η τελική συμφωνία για το PSI, θα είναι εκείνη που θα κρίνει και το κοινό μέλλον των δύο τραπεζών. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η «μαύρη τρύπα» της Eurobank λόγω των απωλειών από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock και το PSI είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με της Alpha.

Μέσα σε μία δεκαετία ναυάγησαν δύο προσπάθειες συγχώνευσης της Alpha Bank με την Εθνική Τράπεζα.
Το Νοέμβριο του 2001, ο αείμνηστος Θ. Καρατζάς επικεφαλής τότε της ΕΤΕ και ο κ. Γ. Κωστόπουλος ανακοίνωσαν την απόφασή τους για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Είκοσι μέρες μετά πρότειναν στις γενικές συνελεύσεις τους την έγκριση σχέσης ανταλλαγής 7 μετοχών της ενιαίας Τράπεζας προς 9 μετοχές της Alpha Bank. Τρεις μήνες αργότερα τον Ιανουάριο του 2002 το deal ναυάγησε. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha φέρονταν ότι δυναμίτισαν» τη συμφωνία.
Δέκα χρόνια αργότερα επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό. Πέρυσι το Φεβρουάριο το deal για τη συγχώνευση μεταξύ της ΕΤΕ με την Alpha διαλύθηκε πριν καλά- καλά προλάβει να ανακοινωθεί. Η συμφωνία «έσπασε» διότι τα στελέχη της Alpha θεώρησαν πως η κίνηση ήταν εις βάρος της τράπεζας.
Χθες είχαμε μία επανάληψη του ίδιου σκηνικού με το deal μεταξύ της Alpha και της Eurobank να βρίσκεται στον «αέρα» λόγω του PSI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου