Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΠ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ :Ερώτηση για την κατανομή των έργων του Leader

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ kefaloniapress.gr/
 
mosxopoulos_vouli_best.jpgΕρώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, κατέθεσε χθες ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σπύρος Μοσχόπουλος, με θέμα την καθυστέρηση του τοπικού προγράμματος Leader Κεφαλονιάς-Ζακύνθου.
 
Η ερώτηση έχει ως εξής:
 
«Κύριε Υπουργέ,
 
Στις 14/3/2011, ημερομηνία λήξης της 1ης προκήρυξης του τοπικού προγράμματος Leader Κεφαλονιάς και Ζακύνθου(Άξονας 4: εφαρμογή της προσέγγισης Leader του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013, ΠΑΑ», κατατέθηκαν 70 συνολικά επενδυτικές προτάσεις. 

Μεγάλο μέρος των επενδυτικών αυτών προτάσεων αφορούν τις περιοχές των πρώην Δήμων Αργοστολίου και Παλικής καθώς και δημοτικών διαμερισμάτων του πρώην Δήμου Σάμης του Νομού Κεφαλονιάς.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 8.593.500 ευρώ από το οποίο 2.843.500 ευρώ  αποτελεί την ίδια συμμετοχή των επενδυτών. Νομίζω ότι στην σημερινή οικονομική κρίση αποκτά για τις Τοπικές μας κοινωνίες αλλά και για την Εθνική προσπάθεια, κρίσιμη σημασία η κινητοποίηση των «στάσιμων» ιδιωτικών πόρων αλλά και της προβλεπόμενης Δημόσιας και Κοινοτικής Δαπάνης. Ιδιαίτερα όταν αφορούν επενδύσεις που αξιοποιούν τοπικούς πόρους, συνδέονται με τον εναλλακτικό ποιοτικό τουρισμό  και πραγματοποιούνται σε μη ανεπτυγμένες περιοχές του Νομού μας.
 
Για τους λόγους αυτούς προκαλεί απορία  σε όλους μας η πλέον του εξαμήνου στασιμότητα που παρατηρείται, η οποία οδηγεί πολλούς από τους Κεφαλλονίτες επενδυτές να διαμαρτύρονται, να γίνονται θύματα «συνομωσιολογικών» πληροφοριών περί χωροταξικής μονομέρειας στην επιλογή των επενδυτών (δηλαδή ότι η πλειοψηφία τους θα είναι από την Ζάκυνθο και Αναπτυξιακή Εταιρία Ζακύνθου) και πλήρους ανισορροπίας στην κατανομή των πόρων ανάμεσα στους δύο Νομούς. Πολλοί δε από τους Κεφαλλονίτες επενδυτές απογοητευμένοι άρχισαν να σχεδιάζουν αξιοποίηση των κεφαλαίων τους σε άλλες επενδυτικές ευκαιρίες εκτός Νομού.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας της προηγούμενης Κυβέρνησης Καραμανλή με τον Ειδικό Γραμματέα κ.Παπαγιαννίδη υποχρέωσε τους δύο νομούς μας σε συνεργασία χωρίς όμως την αντίστοιχη αναλογική οικονομική κατανομή των πόρων. Οι τοπικοί φορείς του Νομού μας, με έγγραφα (αλληλογραφία που ξεκινά με την υπ’ αριθμ.πρωτ.6509/07-08-09 επιστολή  του τέως Νομάρχη κυρίου Γεωργάτου προς τον Υπουργό κύριο Χατζηγάκη) καθώς και με επισκέψεις και  διαβήματα δικά μου μετά τον Οκτώβριο του 2009 προς την ηγεσία του Υπουργείου σας, έχουν θέσει σε όλους τους τόνους το πρόβλημα που προκαλεί στην επιτυχία του προγράμματος Leader στους Νομούς μας η ελλιπής χρηματοδότηση.»
 
Με δεδομένα όλα αυτά  ο Υπουργός ερωτάται για τα εξής:
 
«1.Σε τι οφείλεται η εξάμηνη καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της 1ης προκήρυξης;
2.Προτίθεσθε να εξαντλήσετε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης;
3. Πως θα διασφαλιστεί η ισόρροπη και δίκαιη κατανομή των πιστώσεων  που ήδη υπάρχουν, ανάμεσα στους δύο Νομούς;
4. Πως και πότε θα αυξηθούν οι πιστώσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεδομένου ότι ακόμη και τα στελέχη και οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν αναγνωρίσει γραπτώς και δημοσίως την άδικη οικονομική κατανομή των πόρων στους Νομούς Ζακύνθου και Κεφαλονιάς.»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου