Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

EBEKI: που δεν εφαρμόζεται ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση


AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ ΤΗΝ  KEFALONIAPRESS.GR
 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
 
 
Είδαν το «φως της δημοσιότητας», με την ΠΟΛ 1182/26.08.11, οι αναμενόμενες διευκρινήσεις για την μη εφαρμογή σε ορισμένες περιπτώσεις του συντελεστή 23% στις επιχειρήσεις εστίασης.
 
Η διευκρινιστική εγκύκλιος, η οποία ,εν μέρει, ανατρέπει αυτά τα οποία ανακοινώθηκαν πολύ πρόσφατα από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών σε συνέντευξη τύπου, προβλέπει:
 
ebeki.jpg1.Ιδιαίτερη μεταχείριση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης και οι οποίες μέχρι τώρα υπάγονταν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%). Από 1.9.2011, η φορολόγηση θα γίνεται ως εξής:
α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive: 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, και για τις λοιπές παροχές που περιλαμβάνει το πακέτο.
(Σημειώνουμε ότι για κάθε αγαθό ή υπηρεσία εφαρμόζεται ο ανάλογος συντελεστής ΦΠΑ ανεξάρτητα από την ιδιότητα του αγοραστή και τη χώρα προέλευσής του).

 
2.Για τα τυποποιημένα είδη διατροφής που παρέχει μια επιχείρηση-η οποία παρέχει και μη τυποποιημένα-εφαρμόζεται ο συντελεστής Φ.Π.Α. 13%
 Π.χ. (α) επιχείριση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον συντελεστή 23% (β) Σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον μειωμένο συντελεστή 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής και τον κανονικό συντελεστή (23%) για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.
(Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες. Η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα και, κατά συνέπεια,υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%.)

3. Είναι αυτονόητο ότι στο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ,η παράδοση ψωμιού και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής και  το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο.
 
Αργοστόλι 26/08/11
Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου
Θεόφιλος    Μιχαλάτος
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου