Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...


«Περαίωση» και για τα αυθαίρετα, με μείωση των προστίμων έως 50%, μελετά το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να εισπράξει περίπου 1,5 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει να...
εισπραχθούν μέσα στο 2011. Ανάλογες ρυθμίσεις εξετάζονται, επίσης, για «κρυφά» πολυτελή σκάφη και αδήλωτες πισίνες.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αλλά και μηχανικοί του ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι τα αυθαίρετα κτίσματα, αν συνυπολογιστούν και αυτά που έχουν σοβαρές αυθαιρεσίες σε νόμιμα κτίσματα, όπως, π.χ., έναν επιπλέον όροφο, είναι πάνω απο 600.000 σε όλη τη χώρα.
Το κυβερνητικό επιτελείο διαπιστώνει ότι δύο είναι τα βασικά προβλήματα, εξαιτίας των οποίων δεν εισπράττονται τα πρόστιμα. Πρώτον, η έντονη απροθυμία του κρατικού μηχανισμού (κυρίως των πολεοδομιών) να κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και, δεύτερον, το ύψος των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης.
Σύμφωνα με το Βήμα, με τη σχεδιαζόμενη αλλαγή στο ύψος των προστίμων θα δοθεί το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να πληρώσουν σημαντικά μειωμένο πρόστιμο ανέγερσης, περίπου στο ήμισυ του σημερινού, με δόσεις, και με έκπτωση 5% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε χρόνο θα προβλέπεται και ένα χαμηλό, άρα «ελκυστικό» πρόστιμο διατήρησης (αναμένεται να γίνει μεγάλη έκπτωση σε σχέση με το σημερινό πρόστιμο διατήρησης) το οποίο να μπορεί να πληρωθεί από ένα μέσο νοικοκυριό. Σήμερα το πρόστιμο για την ανέγερση αυθαιρέτου είναι ίσο με το 30% επί της αντικειμενικής αξίας και το πρόστιμο διατήρησης, ετησίως, ίσο με το 5% της αντικειμενικής αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου