Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ομηρικοι σχολιασμοι με Νώντα Γαζή,, εκ ομηρικής θεωρίας για Λευκάδα

2 σχόλια:  σε  https://porosnews.blogspot.gr/2017/06/blog-post_622.html…



ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
POROSNEWS.BLOGSPOT.COM
  1. Προς οπαδούς και ερευνητές της Κεφαλονιάς ως Ομηρικής Ιθάκης.
    Απλά πράγματα:
    1. Δεν υπάρχει νησί Αστερίς μεταξύ Πύλου και Κεφαλονιάς
    2. Δεν υπάρχει Ναός του Απόλλωνα στην Κεφαλονιά της εποχής του Οδυσσέα και ενωρίτερα, εποχής Κέφαλου, μιας και ο Κέφαλος ήταν από τους πρώτους θνητούς που έπεσε από τον Ναό του Απόλλωνα για την Πτερέλη, και ο οποίος ήταν 4 γενιές πριν τον Οδυσσέα (Κέφαλος, Αρκείσιος, Λαέρτης, Οδυσσέας).
    3. Η Λευκάδα κατά τον Στράβωνα ήταν σαφώς με τον τότε προσανατολισμό Δυτικότερη της Κεφαλονιάς! (Γεωγραφικά 10.2.15)! [Κεῖται δ᾽ ἡ Κεφαλληνία κατά Ἀκαρνανίαν͵ διέχουσα τοῦ Λευκάτα περὶ πεντήκοντα (οἱ δὲ τετταράκοντά φασι) σταδίους͵ τοῦ δὲ Χελωνάτα περὶ ὀγδοήκοντα. αὐτὴ δ᾽ ἐστὶν ὡς τριακοσίων τὴν περίμετρον͵ μακρὰ δ᾽ ἀνήκουσα πρὸς εὖρον͵ ὀρεινή·] [Υποσημείωση: πρὸς εὖρον. δηλ. προς την κατεύθυνση της χειμερινής ανατολής (νοτιοανατολικά) από την Λευκάδα, όπως εξηγεί ο Ποσειδώνιος (βλ. Α,ΙΙ,21)] & Εύρος (ο Σιρόκος) νοτιοανατολικός].
    4. Η Κεφαλονιά είναι σε απίστευτα κοντινή απόσταση με το Θιάκι, 1,8 ν.μίλια, και αποτελούν ένα αιώνιο ζεύγος νησιών, κάτι που μας οδηγεί με σιγουριά στο ζεύγος "Δουλίχιόν τε Σάμη τε" του Όμηρου ή στο Dulichiumque Sameque του Βιργίλιου. Αυτό σημαίνει πως ποτέ δεν μπορεί κανείς να τοποθετήσει στην Κεφαλονιά την Ιθάκη του Οδυσσέα, (Το ίδιο ισχύει και για το σημερινό Θιάκι) γιατί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "ΠΑΝΥΠΕΡΤΑΤΗ ΠΡΟΣ ΖΟΦΟΝ"!
    5. Αν η Κεφαλονιά ήταν η Ομ. Ιθάκη θα έφτανε γύρω στα μεσάνυχτα και όχι με το χάραμα της επόμενης μέρας, αφού έφτασε με το σούρουπο στο Κατάκωλο, απλά δεδομένα!
    6. Εκείνος ο έρμος ο Φιλοίτιος πόσες μέρες θα χρειάζονταν μόνο για μία διαδρομή από την Ακαρνανία προς τον Πόρο της Κεφαλονιάς με δεδομένο ότι ήταν η απόσταση τότε περίπου διπλάσια της σημερινής, μιας και ο Ηρόδοτος μας βεβαίωσε ότι στην Εποχή του ο Αχελώος "τας ημισείας (Εχινάδες) ήπειρον πεποίηκεν", δηλ. από τις 90 αρχικές είχαν μείνει μόνο 40-45 και σήμερα μόνο 19, οπότε η Θάλασσα τότε ήταν πολύ βαθύτερα μέσα στην Ακαρνανία και συνεπώς πολύ μακρύτερη η απόσταση από την Κεφαλονιά, άρα αδιανόητο να πηγαινοέρχεται ο Φιλοίτιος καθημερινά με Σχεδία.
    7. Το Δουλίχιο έστειλε τους περισσότερους Μνηστήρες στην Πηνελόπη, όσες τα υπόλοιπα τρία νησιά μαζί, που σημαίνει ότι ήταν το μεγαλύτερο από τα 4 νησιά του Οδυσσέα.
    8. Το Δουλίχιο είχε πολύ μεγάλη Ναυτηλία, γιατί ήταν το μεγαλύτερο και παραγωγικότερο από τα 4 και γι' αυτό έστειλε και τους περισσότερους μνηστήρες, και γι' αυτό και ο Φείδων της Θεσπρωτίας έστειλε τον Κρητικό στον Άκαστο που διοικούσε το Δουλίχιο για να τον στείλει στην πατρίδα του την Κρήτη, μιας και οι μεγάλες παραγωγές χρειάζονταν και πολύ ναυτικό για να τα πουλάει!!!!
    Αυτά είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που μας απαγορεύουν ακόμη και να σκεφθούμε να τοποθετήσουμε στην Κεφαλονιά την Ομηρική Ιθάκη.

  2. καλησπερα,, θ κνω αναρτηση το σχολιο σας αν και εχω απαντησεις για ολα σας τα ερωτηματα!
    Αστερις υπαρχουν πολλες επικρατεστερη το νησι Οξειες,, που εχει αναλυσει τεκμηριομενα ο Μεταξάς Γερασιμος, και μπορω να σας θεσω 2-3 ακομη

    Ο Πανταζης (που δυστηχως απεβιωσε) αν τον εχετε διαβαει εχει ενα αρθρο τα πανω κατω,, και επεξηγει πολλα για τον τοτε προσανατολισμο
    Το 4 οντως τα δυο νησια ειναι πολυ κοντα, απλα ειμαστε ο /ιθακη εμεις και αυτοι η /σάμη,,
    Πορος - κυληνη ακόμη και σημεραη κοντινοτερη διαδρμο,,Δουλιχιο,, /ανεξάρτητο,, κατα ατομικη μου δική μου αποψη η σημερινη Ζακυνθος (ΤΑ ΠΑΝΩ - ΚΑΤΩ ΕΙΠΑΜΕ)
    ΚΟΥΡΛΕς ΑΠΟΨΕΙς,, ΑΠΟ ΚΟΥΡΛΟΚΕΦΑΛΛΟΝΗΤΕς,, ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΕς ΦΟΡΕς ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΕ ΣΤΡΑΒΟ ΤΕΛΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΙΟ..ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΩς ΤΟ ΚΟΙΤΑΣ

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Επτανήσιε είναι δυνατό με το απίστευτα έξυπνο Επτανησιακό μυαλό σου να τοποθετείς το νησί Αστερίς στις Οξειές και την ίδια στιγμή να θεωρείς την Κεφαλονιά ως την Ομ. Ιθάκη!!! Έλεος. Για όνομα του Θεού! Πέρα από την τοποθέτηση που κάνει ο Όμηρος και δεν έχουμε το δικαίωμα να τον αμφισβητήσουμε, είναι δυνατό ποιό μουρλό μυαλό τοποθετεί το νησάκι της Ιθάκης που βρίσκεται νοτιότερα της Ομ. Ιθάκης να το πετάς στις Εχινάδες 30 μίλια μακριά από την Κεφαλονιά? Τι θα πήγαινε εκεί καν κάνει ο Τηλέμαχος, για να μαζέψει Βρούβες? Βάλε το μυαλουδάκι σου να δουλέψει λίγο, αν ήταν να πάει στο Ν. Μέρος της Κεφαλονιάς με Ομ. Ιθάκη τον Πόρο όπου και θα έφτανε πολύ νωρίς γύρω στα μεσάνυχτα, ή θα πήγαινε κατ' ευθείαν προς την Παλική οπότε θα έφτανε πριν την Ανατολή σαφώς με τον ευνοϊκό άνεμο. Πάντως είναι απίστευτα βλακώδες (και συγνώμη για την φράση αλλά δεν υπάρχει άλλη καλύτερη), να υπάρχει τέτοια απόκλιση Γεωγραφική παρά αν όλοι οι ναύτες κι ο Καπετάνιος ήταν ΗΛΙΘΙΟΙ κάτι που στα νησιά μας δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε απίστευτα έξυπνους ανθρώπους και συ είσαι μεταξύ αυτών παρόλο που η γραφή σου δεν είναι και τόσο σωστή, όως η σκέψη σου δείχνει ότι σου κόβει και μάλιστα πολύ, για να μπορείς να κάνεις το άσπρο μαύρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εχω σχετικη αναρτηση κυριε Γαζη, οπως επισης και ο κυριος Μεταξας πανω στο θεμα,, οπως επισης και για την περιπτωση του Δουλιχιου οτι ηταν η Ζακυνθος
    http://homericithaca.blogspot.com/2017/12/blog-post.html, και στο
    homericithaca.blogspot.com θα βρειτε αρκετα αναλυτικα πανω στα ομηρικα.
    το ταξιδι επιστροφης το συζηταμε στην αναρτηση http://porosnews.blogspot.com/2017/11/blog-post_127.html?showComment=1512393795061#c958720654128702038
    και ο βασικοτερος λογος εκτος την αποσταση και την ταχυτητα του πλοιου, ο βασικοτερος τροπος να φτασεις από πυλο Ομηρικη Ιθακη ειναι με την βοηθεια πανιου, οποτε πρεπει να ακολουθεις οσο μπορεις περισσοτερο την ακτογραμμη,, και ειδκα το βραδυ για να ξερεις και που πηγαινεις ,, αλλα και να σε βοηθαει το στεριανο,, Η οικογενια μου ηταν ψαραδες ,, και εχω γνωσεις θαλασσας, και προπαντος του τοπου μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή