Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ

Η Πολιτιστικός Σύλλογος Τζαννάτων πρόσθεσε 10 νέες φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες που αναρτήσαμε είναι από το χώρο, νότια του Μυκηναϊκού Τάφου, από τη συμβολή των δυο ποταμιών , Καμπιτσοπόταμο και Βόχινας ( Φόρκινας), που διατρέχουν το Ηράκλειο πεδίο (Αράκλι ) μέχρι την τοποθεσία Γύμνια .Η προαναφερόμενη απόσταση είναι περίπου 400 μέτρα ,το σχίσμα, το ρήγμα ,το ξετρύπωμα μεταξύ των λόφων “Κατσιβελάτα “και του “Πλάι τη ράχη” μια ποτάμια διαδρομή φοβερής ομορφιάς με μεγάλα πλατάνια και πολλά λουλούδια την άνοιξη
Το τμήμα του χωριού μας δυτικά και βόρεια του Μυκηναϊκού τάφου φέρει το τοπωνύμιο “Ρωγός “ χώρος που έλκει την ονομασία του κατευθείαν από τα Ομηρικά κείμενα και ονομαστικά έχει σχέση με το παρακείμενο ρήγμα σχισμάδα .όπως ο Πόρος έλκει το όνομά του από το στενό πέρασμα, έξοδος προς τη θάλασσα.
 (ρωξ, ρωγός (ρήγμα, άνοιγμα Οδ. χ. 143 ανά ρώγας μεγάροιο = διά των στενών διόδων περασμάτων ή διαδρομών των αγόντων εις το μέγαρο) ρωγμή – ρωχμός (σχίσμα, σχισμάδα, ).
Η δίπλα και Ανατολικά του τάφου τοποθεσία “Περόνη” η ονομασία έχει και αυτή σχέση με το πιο πάνω ρήγμα , ξετρύπωμα ( ρήμα συνηρημένο Περονάω , διατρυπώ ,διαπερνώ)
Στο πέρασμα του χρόνου η ονομασία Τζαννάτα επεκτάθηκε στο μισό “Ηράκλειο πεδίο”και η ονομασία Αράκλι περιορίστηκε στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης . Ιστορικά ακριβέστερο είναι τα Τζαννάτα να λέγονται Ρωγός, οι ονομασίες Τζαννάτα , Μπρούντζι είναι αρκετά μεταγενέστερες και ουδεμία σχέση έχουν με την μυκηναϊκή ονοματοθεσία του χώρου

(ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΜΕΡΙΚΕς ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟ:)

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

ΜΙΑ ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ



ΚΑΙ

ανασκαφη Ταφου Τζαννατων

Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας
Από το POROSNEWS: φωτογραφία της επιχωματωμένης εισόδου του ηγεμονικού θολωτού μυκηναϊκού τάφου των Τζαννάτων το έτος 1990.Είναι ακριβώς η χρονιά που εντοπίστηκε η μυκηναϊκή νεκρόπολη. Την εικόνα αυτή πρωτοαντίκρισε η αρχαιολογική κοινότητα στο πρόσωπο της Αρχαιολόγου Δρ. Αδαμαντίας Βασιλογάμβρου που υπηρετούσε τότε στην ΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη του μνημείου και ενημέρωσε αυθημερόν την υπηρεσία της για την ύπαρξη της σπουδαίας όπως εξελίχθηκε αργότερα μυκηναϊκής εγκατάστασης. Αμέσως μετά την επίσκεψη της Αδαμαντίας Βασιλογάμβρου ακολούθησε η επίσκεψη του Προϊσταμένου εκείνη την εποχή της ΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων Αρχαιολόγου Δρ. Λάζαρου Κολώνα για να δρομολογηθεί τον επόμενο χρόνο η κατεπείγουσα ανασκαφή του. Από αυτό εδώ το σημείο ξεκίνησε η πορεία της αναζήτησης της ταυτότητας της άγνωστης μέχρι τότε Μυκηναϊκής εγκατάστασης. Την σκυτάλη των ανασκαφών μετά από την επιλογή του Δρ. Λάζαρου Κολώνα ως Γενικού Δ/τη Αρχαιοτήτων Ελλάδος ανέλαβε το 2011 ο Αρχαιολόγος Δρ.Αντώνης Βασιλάκης καθηγητής σήμερα του Πανεπιστημίου Simon Fraser. Στην φωτογραφία η Μαρία Γκίαφη την εποχή που εντοπίστηκε η είσοδος του τάφου.

συνεχεια με φωτο απο αλμπουμ της 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου