Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η πλήρης κατάρρευση

Ο πολιτισμός στην Κεφαλονιά επι εποχής ΣΥΡΙΖΑ -Η πλήρης κατάρρευση


Το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα το θέμα που έχει ανακύψει με την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη έχει έρθει στην επικαιρότητα μία γενικότερη συζήτηση με την πορεία του πολιτισμού στο νησί μας. Δυστυχώς, μετά τους σεισμούς και κυρίως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει επέλθει μία πρωτοφανής υποβάθμιση που συνοδεύεται από μία ανεκδιήγητη αδιαφορία και αδράνεια από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και της τοπικής κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν το μέγεθος της αναλγησίας. Και επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι δεν τίθεται μόνο θέμα έλλειψης χρηματοδοτήσεων. Υπάρχει έντονη η πρόθεση εγκατάλειψης αλλά και αδυναμίας διεκδίκησης από την πλευρά της βουλευτού.

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη

Η είδηση έπεσε ως “βόμβα”! “ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ”. Και πως να μην κλείσει αν λάβουμε υπόψη τα όσα μας καταθέτει το Ίδρυμα; Το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να δώσει 100.000 ευρώ και στέλνει μόλις 19.000 (!!!) τα οποία και κατασχέτει αμέσως το ΙΚΑ αν και έχει γίνει ρύθμιση!!! Στο Υπουργείο Υποδομών χάνουν (!!!) τα χαρτιά…Αλλά το πλέον απαράδεκτο είναι αυτό που έχει να κάνει με το ακίνητο του ιδρύματος στον χώρο του πρώην Γυμνασίου Θηλέων:
α) Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα έχει στην ιδιοκτησία του (γνωστό στους ..περισσότερους συμπολίτες μας), ιδιόκτητο κτήριο 1226 τ.μ. και συγκεκριμένα τον Β΄ όροφο του άλλοτε Κοργιαλενείου Οικοτροφείου και τον μισό του Α΄ ορόφου του ιδίου κτηρίου, ενταγμένου ολοκλήρου στο …κτήριο του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου, δηλαδή στο κτήριο του άλλοτε Γυμνασίου Θηλέων, επί της οδού Μαζαράκη, κτηρίου κεντρικού όπισθεν του ΟΤΕ Αργοστολίου.
β) Το εν λόγω οίκημα είχε ενοικιασθεί στην Περιφέρεια (άλλοτε Νομαρχία) και εχρησιμοποιείτο για τα γραφεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και στα ΙΕΚ. Απέδιδε μηνιαίως στο Κοργιαλένειο περίπου 3.000€, ποσό που σχεδόν αρκούσε μαζί με την πενιχρή επιχορήγηση για την μισθοδοσία του προσωπικού (μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης των υπολοίπων υπαλλήλων).
γ) Με τους σεισμούς του 2014 το όλο κτήριο (Γυμνάσιο και Κοργιαλένειο) κατέστη επισκευάσιμο και εκκενώθηκε.
δ) Παρέμενε έως πρόσφατα στην Περιφέρεια η οποία απέδιδε στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα το συμβολικό ποσών των 150€ μηνιαίως.
ε) Τελικά η Περιφέρεια διέκοψε και το εν λόγω πενιχρό συμβολικό μίσθωμα, διότι, ως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι, μετέφεραν και τα αρχεία των υπηρεσιών σε άλλους χώρους.
στ)Η επισκευή του εν λόγω κτηρίου (Γυμνασίου και Κοργιαλενείου) καθυστερεί επί τρία ολόκληρα χρόνια, διότι πρέπει να αποδειχθεί (πράγμα που συμβαίνει με όλα τα σχολεία του νησιού που υπέστησαν βλάβες από το σεισμό) ότι δεν είναι αυθαίρετα (κτήρια δηλ. που λειτουργούν, ως γνωστόν, επί 60 χρόνια, μετά δηλ. τους σεισμούς του 1953). Σημειωτέον ότι όλη η σχετική διαδικασία από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) έχει ολοκληρωθεί πριν (2) χρόνια.
ζ) Έχουν ωστόσο, χαθεί οι άδειες (για ποιο λόγο;) που υπήρχαν στην Υπηρεσία της Πολεοδομίας Αργοστολίου.
η) Ο Δήμος Αργοστολίου, με το υπ.αριθμ.23835/19.6.2015 έγγραφό του το οποίο υπογράφει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έργων κ.Διονύσιος Λυκούδης, ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών την υπογραφή σχετικής απαλλακτικής απόφασης. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 10.6.2015 και πρωτοκολλήθηκε στο εν λόγω Υπουργείο την 19.6.2015 με αριθμό πρωτοκόλου 1566/19.6.2015.
θ) Το εν λόγω έγγραφο μένει ακόμη (ύστερα από 20 μήνες) αναπάντητο. Και βέβαια η απόφαση ακόμη εκκρεμεί.
ι) Επανειλημμένες είναι οι παρεμβάσεις, τηλεφωνικές και δι΄ αποστολής προσώπου, στο γραφείο του Υπουργού του εν λόγω Υπουργείου. Η απάντηση επί 20 μήνες στερεότυπη: « είναι έτοιμη η απόφαση προς υπογραφή». Την εν λόγω επιβεβαίωση δεχτήκαμε πολλές φορές και από την εκλεγμένη εκπρόσωπο της Κεφαλονιάς.
Δεν φτάνουν όλα τα παραπάνω το Ίδρυμα καλείται να πληρώσει και… ΕΝΦΙΑ (περίπου 9000 ευρώ) την ώρα που στην τράπεζα υπάρχουν μόλις 18 ευρώ!!!

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου

Τρία χρόνια μετά τους σεισμούς το πολιτιστικό στολίδι του Ληξουρίου δεν έχει ακόμη επουλώσει τις πληγές του! Παρά τις προσπάθειες του διοικητικού συμβουλίου και του δραστήριου Προέδρου Πέτρου Πετράτου η βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή διότι τα υπουργεία “πετούν το μπαλάκι” το ένα στο άλλο ενώ ο απίστευτος κ. Σπίρτζης ισχυρίζεται ότι δεν έχει γίνει καμία αίτηση για την επισκευή της. Ποιος να κάνει αίτηση; Μα το Υπουργείο Παιδείας όπου και ανήκει η Ιακωβάτειος. Και σαν να μην έφτανε αυτό μία προσπάθεια του διοικητικού συμβουλίου να δώσει λύση με ιδιωτικά μέσα έχει “κολλήσει” στην γραφειοκρατία όπως και μία πρώτη μελέτη υποστήλωσης που είχε ετοιμάσει το Υπουργείο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου

Εδώ η κατάσταση είναι τραγελαφική…Ακόμη δεν έχουν αποφασίσει στην κυβέρνηση αν το μουσείο θα επισκευαστεί ή θα γκρεμιστεί για να φτιαχτεί νέο. Προφανώς δεν υπάρχουν τα χρήματα και έτσι κωλλυσιεργούν διότι δεν μπορούν να δώσουν λύση. Τρία χρόνια μετά τους σεισμούς το Αργοστόλι και η Κεφαλονιά έχουν μείνει χωρίς μουσείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τουριστικό μας προιόν αλλά κυρίως για την πολιτιστική μας παράδοση.

Τα κάστρα του νησιού μας

Και φέτος η ίδια ιστορία. Θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και θα είναι κλειστά χωρίς προσωπικό και χωρίς φροντίδα. Δυστυχώς το Υπουργείο Πολιτισμού, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν φαίνεται διατεθειμένο να αλλάξει τακτική. Ελλείψει χρημάτων ή βούλησης;
Αυτή είναι η δύσκολη και απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του πολιτισμού στο νησί μας, ένα τομέα που πάντα αποτελούσε καύχημα και περηφάνεια των Κεφαλονιτών. Και όσο κι αν κάποιοι επιχειρούν να το υποβαθμίσουν ή τεχνηέντως να μοιράσουν τις ευθύνες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η βουλευτής Α. Θεοπεφτάτου οφείλουν να απολογηθούν για αυτό το κατάντημα που προσβάλλει βάναυσα την πολιτιστική μας παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου