Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Πόσο μας κόστισε ο χιονιάς??


Η Κεφαλονιά από τις 7 έως τις 9 Ιανουαρίου δέχτηκε μεγάλο όγκο χιονοπτέσεων πρωτοφανή για τα τοπικά μετεωρολογικά συμβάντα. Τελευταία φορά που χιόνισε ήταν πριν  30 χρόνια .  Στο παρελθόν όμως η διάρκεια του χιονιά ήταν μερικές ώρες και όχι τόσα 24ωρα που διήρκησε τον Ιανουάριο του 2017.

Ο δ/ντης της Πολιτικής Προστασίας  Βαγγέλης Ανδρεάτος μας έδωσε τα πρώτα στοιχεία για την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Κεφαλονιά.
Καταναλώθηκαν συνολικά  30 τόνοι αλατιού.
Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά (από Δήμο και Περιφέρεια) 60 μηχανήματα (κρατικά και ιδιωτικά)
Η διάρκεια της κακοκαιρίας ήταν τέσσερα 24ωρα.
Σύνολο εξόδων (για Δήμο και Περιφέρεια) περίπου 50.000 ευρώ
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στη τοπική κοινωνία για το αν ήταν υπερβολή ή όχι το κλείσιμο των σχολείων.  Όμως δεδομένου ότι τα σχολικά λεωφορεία δεν είχαν αλυσίδες, ούτε μπορούσαν να προμηθευτούν από τη τοπική αγορά, αυτό κατέστησε εντελώς αναγκαίο το να μην λειτουργήσουν τα σχολεία.  Σε συζήτηση της ΕΛΜΕ-ΚΙ με τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα για το θέμα αυτό, ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε την προθεσή του στον επόμενο διαγωνισμό για τα σχολικά δρομολόγια να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη κατάλληλου εξοπλισμού για τα χιόνια.
√Ο κ. Ανδρεάτος εκτιμά ότι το κόστος είναι πολύ μικρό σε σχέση με το μέγεθος της κακοκαιρίας και αυτό γιατί (σε αντίθεση με άλλες περιοχές), η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Δήμο, κινητοποίησαν τον μηχανισμό από την πρώτη στιγμή καθαρίζοντας αμέσως το χιόνι και διατηρώντας συνέχεια τους δρόμους ανοικτούς. Για αυτό άλλωστε και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου έγινε αμέσως με τη βελτίωση του καιρού και δεν χρειάστηκε επιπλέον καθαρισμός των δρόμων.
Οσο αφορά την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του χιονιά δούλεψαν νύχτα μέρα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της ΠΙΝ με επικεφαλή τον  Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα και τον δ/ντη της Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλη Ανδρεάτο, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, εργάτες και χειριστές μηχανημάτων , εργολάβοι-οδηγοί μηχανημάτων και εθελοντές.
√ Στην καλή προετοιμασία και διεξαγωγή της “επιχείρησης χιονιάς”  πρόσφερε μεγάλη βοήθεια  ο τοπικός μετεωρολογικός (ερασιτεχνικός) σταθμός των Φαρακλάτων, με συνεχή ενημέρωση με στοιχεία και χάρτες και σχεδόν 100% επιτυχία στις προγνώσεις του καιρού.
Η Κεφαλονιά αλλιώς..
Δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι παρά την ταλαιπωρία και το κόστος του χιονιά, η Κεφαλονιά βρέθηκε στη πρώτη σειρά των δημοφιλών περιοχών με χιλιάδες φωτογραφίες απίστευτης ομορφιάς στα social media και τα τοπικά sites, τόσο από επαγγελματίες φωτογράφους όσο από ερασιτέχνες και απλούς χρήστες.
Η Κεφαλονιά αλλιώς… η Κεφαλονιά χιονισμένη ήταν υπέροχη και απολύτως ασφαλής για τους κατοίκους και τους φιλοξενούμενούς της.
Ας ευχηθούμε σε έναν ήπιο χειμώνα από εδώ και πέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου