Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Παρελθόν για τους Δήμους τα μπαρ και τα… ξενύχτια

Άδεια με υπεύθυνη δήλωση στο υπουργείο Ανάπτυξης – Αντιδρούν οι Δήμαρχοι
Παρελθόν αποτελεί η αρμοδιότητα χορήγησης αδειών λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τους δήμους. Πλέον, όποιος θέλει να ανοίξει μπαρ, καφετέρια ή εστιατόριο θα το κάνει με μια υπεύθυνη δήλωση στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ο δήμος θα είναι υποχρεωμένος να γνωμοδοτήσει σχετικά με το αν επιτρέπεται η λειτουργία του βάσει των χρήσεων γης που υφίστανται σε κάθε περιοχή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, καταργείται η άδεια μουσικής, καθώς και η έγκριση από την Πυροσβεστική. Ελέγχους θα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα μπορούν να κάνουν η ΕΛΑΣ για ηχορύπανση, η υγειονομική υπηρεσία, που είναι υποστελεχωμένη, για τα δικά της θέματα και η δημοτική αστυνομία για τα τραπεζοκαθίσματα, η οποία δεν υπάρχει σε όλους τους δήμους.
Οι δήμαρχοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι στον «βωμό» της επιχειρηματικότητας θυσιάζεται η εικόνα της πόλης χωρίς ο κάθε δήμαρχος να μπορεί να επέμβει για να την προστατέψει απέναντι στον κάθε ασυνείδητο επιχειρηματία. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά, μιλώντας στην «Ε» τόνισε ότι υπάρχουν πέντε άρθρα στο νομοσχέδιο που θα προκαλέσουν προβλήματα. Ειδικότερα:
Αρθρο 15 – Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα
Παρατηρείται ένας συγκεντρωτισμός στον μηχανισμό ελέγχου, με αποτέλεσμα οι δήμοι να εξαρτώνται για την άσκηση της ελεγκτικής τους αρμοδιότητας από τη λειτουργία του κεντρικού συστήματος και την προτυποποίηση διαδικασιών και εγγράφων που γίνονται από την κεντρική υπηρεσία.
Άρθρο 16 – Κυρώσεις
Οι κυρώσεις που σχετίζονται με την παράβαση γνωστοποίησης είτε της έναρξης λειτουργίας ενός καταστήματος είτε της μεταβολής των στοιχείων του είναι χρηματικές. Δεν μπορούν να οδηγήσουν στη διακοπή της λειτουργίας του. Επομένως, δεν υπάρχει σοβαρό αντικίνητρο για κάποιον επιχειρηματία να ξεκινήσει μια δραστηριότητα χωρίς γνωστοποίηση, χωρίς υποτυπώδη έλεγχο της νομιμότητάς της. Ένα τέτοιο καθεστώς θα έχει και άλλες δύο συνέπειες. Η πρώτη είναι ότι θα μπορούν να γίνονται «αρπαχτές», δηλαδή επιχειρήσεις που θα ξεκινούν και θα σταματούν τη λειτουργία τους χωρίς ποτέ να ελεγχθούν, με σκοπό ένα πρόσκαιρο κέδρος. Η δεύτερη είναι ότι θα συστήνονται επιχειρήσεις με χρήση παρένθετων προσώπων, τα οποία δεν θα έχουν ατομική περιουσία, ώστε οι συνέπειες ενός διοικητικού προστίμου να είναι ουσιαστικά μηδαμινές γι’ αυτούς. Θα επεκταθεί, δηλαδή, η πρακτική του «αυτοφωράκια» εκτός από τις ποινικές και στις διοικητικές υποθέσεις.
Άρθρο 30 – Κατάργηση άδειας χρήσης μουσικών οργάνων
Αφαιρείται από τους δήμους ένα εργαλείο για τον έλεγχο παραβατικών συμπεριφορών σε έναν τομέα ιδιαιτέρως ευαίσθητο. Σε περιοχές μικτής χρήσης θα μπορεί ένας επιχειρηματίας να παραβιάζει τον νόμο με μόνο φόβο κάποιο πρόστιμο ή μια πταισματικού χαρακτήρα δίωξη.
Άρθρο 31 – Κοινόχρηστοι χώροι
Η υπηρεσία που θα χορηγεί την άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου δεν θα γνωρίζει τις υγειονομικές προϋποθέσεις του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Άρθρο 38 – Το σφράγισμα
Η προσωρινή και η οριστική αφαίρεση άδειας λειτουργίας στις επιχειρήσεις, όπου απαιτείται γνωστοποίηση, αντικαθίσταται από την προσωρινή και την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους. Ωστόσο, η κύρωση αυτή καθίσταται άνευ νοήματος σε ένα καθεστώς απλής γνωστοποίησης, στο οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα στη διοίκηση ν’ αρνηθεί να επιτρέψει τη λειτουργία ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο οποίο έχει επιβληθεί η κύρωση της προσωρινής ή οριστικής διακοπής λειτουργίας. Δηλαδή, μια επιχείρηση τιμωρείται με οριστική διακοπή λειτουργίας. Την επομένη ημέρα γνωστοποιεί ότι ξεκινά εκ νέου τη λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου