Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Η Επέλαση των Κόκκινων Σκαθαριών


δειτε δυο αναρτησεις πριν λίγες μέρες

και ακολουθει ενα αρθρο Γιανγκου Μεταξα

Η Επέλαση των Κόκκινων Σκαθαριών

Οι φοίνικες μου αρέσουν και τους αγαπώ πολύ. Τους θεωρώ αναπόσπαστο στοιχείο του Ελληνικού τοπίου, αστικού και μη. Έχουν δεσπόζουσα σχέση στις παιδικές μου μνήμες τόσο από την Αττική όσο και από την Κεφαλονιά.
Αν έχεις παίξει σαν παιδί στην Πλατεία τ' Αργοστολιού, καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.
Δεν είμαι γεωπόνος ούτε ειδικός στο θέμα. Αυτή η Σημείωση είναι ένα καμπανάκι για την γενοκτονία των φοινίκων που βλέπω να συμβαίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κεφαλονιά. Αποτείνεται σε σένα που βλέπεις τους φοίνικες σου ή του γείτονα σου να καταστρέφονται και δεν ξέρεις τι να κάνεις.

Η λεωφόρος Ριζοσπαστών, ο "Μεγάλος δρόμος" στο Αργοστόλι
Αντίθετα με τις απόψεις κάποιων, οι φοίνικες έχουν πανάρχαιη παρουσία στην χώρα μας.
Μπορείς να διαβάσεις εδώ: Φοίνικες στην Ελλάδα: μύθοι και λάθη
Πονάει η ψυχή μου να τους βλέπω να καταστρέφονται ένας – ένας, όπου και να κοιτάξω στο νησί. Δέντρα που χρειάστηκαν δεκαετίες για ν' αναστηθούν.
Οι φωτογραφίες που παραθέτω είναι αποκλειστικά από φοίνικες της Κεφαλονιάς, της περιοχής του Ελειού οι περισσότερες.

Τέσσερις φοίνικες κατεστραμμένοι σε σπίτι στα θεράμωνα
Χάσαμε ένα πανέμορφο δέντρο κυριολεκτικά “μέσα από τα χέρια μας”, στο σπίτι της πεθεράς μου στα Μαυράτα, και θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο. Έπρεπε με το πρώτο ύποπτο σημάδι να είχα αναλάβει δράση.
Πράγμα που έκανα με δυο άλλους φοίνικες μικρότερους, και πιστεύω ότι τους έχω σώσει.
Το σκαθάρι είχε αρχίσει να τους προσβάλλει αλλά αντέδρασα πολύ γρήγορα και εξολόθρευσα αυτά τα τέρατα. Έχω κάνει ήδη τρεις εφαρμογές, δεν υπάρχει ίχνος σκαθαριού, ούτε δυσάρεστη μυρουδιά και τα δέντρα δείχνουν υγιή.

Οι δυο φοίνικες που έσωσα στο χτήμα μας
Επειδή είναι σχετικά μικροί σε μέγεθος εφαρμόζω την αγωγή μόνος μου.
Τι κάνω: Χρησιμοποιώ έναν χειροκίνητο πλαστικό ψεκαστήρα πλάτης των 20 λίτρων. Βάζω 10 λίτρα νερό και τα φάρμακα. Ξεβιδώνω το ακροφύσιο (μπεκ) από την άκρη του ψεκαστικού σωλήνα. Έτσι, το εργαλείο δεν ψεκάζει αλλά παρέχει μια συνεχή ροή.
Βάζω το άκρο του σωλήνα εκεί που βγαίνουν τα νέα κλαδιά από την καρδιά του δέντρου και βεβαιώνομαι ότι διαβρέχεται όλο το πάνω μέρος του κορμού.
Ο ένας φοίνικας είναι μικρός και απλά πάω δίπλα του. Ο άλλος είναι πιο ψηλός, γύρω στα 2,50μ και χρησιμοποιώ μια μικρή σκαλωσιά με ρόδες και ανεβαίνω επάνω της με τον ψεκαστήρα στην πλάτη.
Αν το δέντρο είναι πιο ψηλό, τότε χρειάζεται μια ειδική απλή κατασκευή με μια αντλία κι ένα σταθερό σωλήνα.

Κατεστραμμένοι φοίνικες στα Θεράμωνα
Στην Κεφαλονιά υπάρχουν επαγγελματίες που κάνουν αυτήν την δουλειά και μπορείς να τους συμβουλευτείς. Τους βρίσκεις εδώ στο Facebook στην σελίδα τους οι Γιατροί των φοινίκων.
Το Ελληνικό Ίντερνετ είναι γεμάτο από άρθρα και φωτογραφίες φοινίκων προσβεβλημένων από το καταραμένο σκαθάρι μαζί με οδηγίες και τρόπους αντιμετώπισης. Παρακάτω σου παραθέτω μερικούς συνδέσμους.

Δύο κατεστραμμένοι φοίνικες έξω από το κοινοτικό κατάστημα Μαυράτων
Όμως για να μην μπερδευτείς και χαθείς στην μετάφραση: Αν μένεις στην περιοχή Ελειού – Πρόννων, ρώτα σχετικά στο κατάστημα με τα αγροτικά εφόδια στο Βαλεριάνο.
Δεν κάνω διαφήμιση, απλά σε ενημερώνω. Πάρα πολύ φοίνικες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αλλά οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Παρακολουθούν την καταστροφή των φοινίκων παθητικά, λες και είναι θέλημα Θεού.
Εγώ πλήρωσα 12 ευρώ για τα φάρμακα που επαρκούν για 10 εφαρμογές. Δηλαδή μια εφαρμογή κάθε μήνα. Στην πραγματικότητα για 12 εφαρμογές τουλάχιστον, διότι από τον Οκτώβρη μέχρι και τον Φεβρουάριο, δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να γίνεται ακριβώς κάθε 30 μέρες η εφαρμογή.

Ισως να μπορεί ακόμη να σωθεί. Στα Μαυράτα
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό και η αντιμετώπιση του, από τους φορείς δεν είναι απλή. Όμως με το να μην κάνουμε τίποτε, φοβάμαι ότι θα ξημερωθούμε κάποιο πρωί και θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά τα ωραία περήφανα δέντρα ανήκουν πια “εις τους θρύλους και εις στας παραδόσεις”. Τα εγγόνια μας θα βλέπουν φοίνικες μόνο σε φωτογραφίες και βίντεο...
Ας μην το αφήσουμε να συμβεί!

Μπροστά από το κτίριο του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δήμου Κεφαλονιάς
Σου παραθέτω κάποιους συνδέσμους:

Κατεστραμμένοι φοίνικες στα Δοριζάτα
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, άφησε το σχόλιο σου από κάτω, μοιράσου το με τους φίλους σου και χάρισε ένα "Like" στην σελίδα μου: Yangos Metaxas
Ο Γιάγκος Μεταξάς είναι πιστοποιημένος Life Coach και NLP Master Practitioner.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου