Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και… πονοκέφαλος στις “γραβάτες” και γενικά στους ελεύθερους επαγγελματίες
– Τι ισχύει με την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς για το φορολογητέο εισόδημα
– Τι θα καταβάλλεται για υγειονομική περίθαλψη και εφάπαξ
– Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας από τις φορολογικές δηλώσεις
– Ποιοί θα φτάσουν στο σημείο συνολικών κρατήσεων που ξεπερνούν ακόμα και το 60%!

Ανατροπές στις… γραβάτες και γενικότερα στους ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει το 2017 με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Το ασφαλιστικό αλλάζει ριζικά και τίποτα από το νέο έτος δεν θα είναι όπως πριν!
Η ασφαλιστική εισφορά
Η αρχή γίνεται με την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς για τη σύνταξη ίσης με το 20% του φορολογητέου εισοδήματος. Όμως, υπάρχουν ανώτερα και κατώτερα όρια. Αυτά είναι 1.172 ευρώ το μήνα και 117 ευρώ.
Που σημαίνει κανένας, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος, δεν θα πληρώσει περισσότερα, ούτε λιγότερα από τα προαναφερόμενα ποσά, είτε βγάζει εκατομμύρια, είτε έχει μηδενικό φορολογητέο εισόδημα.
Από αυτό και μετά προβλέπονται άλλες δύο ή τρεις κρατήσεις ανάλογα με την περίπτωση.
– Στη μία περίπτωση θα καταβάλλει 6,95% του φορολογητέου εισοδήματος για υγειονομική περίθαλψη και άλλο ένα 4% για εφάπαξ, δηλαδή 30,95% του φορολογητέου εισοδήματος.
– Αν, όμως, ο ασφαλισμένος πληρώνει και για επικουρική, τότε θα καταβάλλει άλλο ένα 7%και επομένως οι συνολικές κρατήσεις θα φτάσουν στο διόλου ευκαταφρόνητο 37,95%.
Καλύτερα από πέρυσι;
Όμως, αυτές οι κρατήσεις είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες από εκείνες του παρελθόντος; Αυτό είναι και το καίριο ερώτημα.
Τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών θα είναι κερδισμένοι! Κι΄ αυτό γιατί οι επιβαρύνσεις αρχίζουν χοντρικά (υπάρχουν και οι εξαιρέσεις των υψηλών κλάσεων) για φορολογητέα εισοδήματα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ περίπου.
Για τις υψηλότερες κλάσεις, που ισχύουν σήμερα, για όσους ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα για περισσότερο από 15 χρόνια, κερδισμένοι θα είναι όσοι δηλώνουν ως 25.000 ευρώ το μήνα.
Πράγμα που τελικά σημαίνει ότι θα κληθούν να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώσουν στην εφορία φορολογητέο εισόδημα μεγαλύτερα από το ποσά αυτά, ανάλογα με τις κατηγορίες.
Τέλος, αν στο πακέτο των κρατήσεων προσθέσουμε και τους φόρους, τότε εκείνοι που δηλώνουν υψηλά φορολογητέα εισοδήματα θα φτάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνολικές κρατήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 60%. Λίγες μεν, αλλά αποκαλυπτικές οι περιπτώσεις.
newsit.gr ΚΑΙ  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ