Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Άρχισε το μάθημα της κολύμβησης στα Δημοτικά Σχολεία



Ξεκίνησε από σήμερα (19/10) να εφαρμόζεται και στην Κεφαλονιά το πιλοτικό πρόγραμμα του μαθήματος της κολύμβησης στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που καθιέρωσε από φέτος με απόφαση του το Υπουργείο Παιδείας.
«Σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, «είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας και ειδικότερα: η απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, ο χειρισμός έκτακτων καταστάσεων γύρω και μέσα στο υδάτινο περιβάλλον, η αποφυγή του πνιγμού, η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μέσα στο νερό, η εξάσκηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, η εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο μέσα από το παιχνίδι και τη ψυχαγωγία, η ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας των μαθητών». Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του Υπουργείου, η κολύμβηση θα διδαχθεί υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα σε όλους τους μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και υπάρχει σκέψη από του χρόνου να επεκταθεί και στα παιδιά της Δ’ Τάξης. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησαν το πρωί τα μαθήματα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αργοστολίου για τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου με υπεύθυνες καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής τη Θάλεια Αντωνάτου, την Αλεξία Μωραϊτου και την Χαρά Πάνου, οι οποίες έχουν ειδίκευση στην κολύμβηση. Στο χώρο του κολυμβητηρίου βρέθηκαν, μάλιστα, για να μιλήσουν στα παιδιά η Προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αγγελική Τοτόλου και ο Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ., Άγγελος Κωνσταντάκης.

Η οργάνωση και το «στοίχημα» για την εφαρμογή του μαθήματος
Όπως μας είπε η κα Τοτόλου, η προετοιμασία για την καλύτερη οργάνωση του μαθήματος έχει ξεκινήσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς και μάλιστα γι αυτό το σκοπό είχε έρθει στην Κεφαλονιά τον Σεπτέμβριο η Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ιονίων Νήσων, Βασιλική Τζίβα προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στους διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων και τις γυμνάστριες σε ειδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου. Αυτό που διαπιστώσαμε, εξάλλου, είναι ότι η διδασκαλία του μαθήματος δεν περιορίζεται μόνο στο θεωρητικό και πρακτικό κομμάτι αλλά επεκτείνεται ακόμη και στη γενικότερη συμπεριφορά των παιδιών στο χώρο του κολυμβητηρίου αλλά και στη σωστή διατροφή που θα πρέπει να ακολουθούν πριν και μετά τη διεξαγωγή του. Η διδασκαλία του μαθήματος της κολύμβησης στην Κεφαλονιά ήταν και ένα προσωπικό «στοίχημα» που είχε θέσει η Δημοτική Αρχή και κατ’ επέκταση ο Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ., Άγγελος Κωνσταντάκης από τη στιγμή που άλλοι Δήμοι της χώρας, όχι μόνο δεν υποστήριξαν την εφαρμογή του αλλά έφτασαν στο σημείο να… αδειάσουν μέχρι και τις πισίνες από στιγμή που αδυνατούσαν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα χρήσης των κολυμβητηρίων. Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες διεξαγωγής του μαθήματος απαιτούν το κολυμβητήριο να είναι ακόμη πιο λειτουργικό από κάθε άλλη χρονιά και με χαρά μας διαπιστώσαμε ότι έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση για την καλύτερη συντήρηση του, όπως η αντικατάσταση της σχάρας περιμετρικά της πισίνας μαζί με άλλες ενέργειες εξωραϊσμού των εγκαταστάσεων του. Αλλωστε, αυτό που επισήμανε στους μαθητές ο κ. Κωνσταντάκης είναι ότι ο Δήμος δίνει ξεχωριστό ενδιαφέρον γι αυτή τη μορφή του αθλητισμού που περνάει μέσα από τα σχολεία καθώς η Κεφαλονιά είναι ένας νησιωτικός Δήμος και είναι απαραίτητο για τα παιδιά να έχουν μια «επαφή» με το νερό. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, το μάθημα θα εφαρμόζεται στα Δημοτικά Σχολεία που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 25 χιλιομέτρων από τα κολυμβητήρια. Αυτό σημαίνει ότι στην Κεφαλονιά θα υλοποιείται στα σχολεία του Αργοστολίου, των Κεραμειών, των Βλαχάτων και του Αγίου Γερασίμου για ένα συνεχόμενο διδακτικό δίωρο ανά εβδομάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει το χρόνο μετάβασης των μαθητών/τριων από και προς το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος και τη χρονική διάρκεια διδασκαλίας του αντικειμένου. Ο αριθμός των μαθημάτων θα είναι 10-12 εντός της σχολικής χρονιάς και τα μαθήματα θα ολοκληρώνονται σε ένα τρίμηνο εκτός και αν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών, όπου και θα δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους σε περισσότερα από ένα τρίμηνα.
Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης
αναδημοσιευση απο την εφημεριδα Κεφαλονια -http://efimeridakefalonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου