Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ - Κέφαλος Ο Γιος των Θεών


636086623749369872
“Ο Κέφαλος κυνηγήθηκε από τις τύψεις χωρίς να χάσει στιγμή τη διάθεση για ζωή. Όταν απέδειξε τη θέληση του να εξιλεωθεί, πήρε από τους συνανθρώπους του άφεση αμαρτιών στο ηθικό επίπεδο και απαλλαγή στο κοινωνικό/νομικό. Είναι το πολύτιμο μήνυμα που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Η συγχώρεση υποστηρίζει την συνύπαρξη και την ευημερία”
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κεφαλονιά, τον τόπο με τον μυστηριακό μαγνητισμό που μπορείς να μισήσεις, να αγαπήσεις αλλά, ποτέ δεν αγνοείς.Όταν με ρωτούσαν τι θα γίνω όταν μεγαλώσω απαντούσα, “συγγραφέας”. Λάτρευα τη μυρωδιά των βιβλίων, μαγευόμουν στη θέα των λέξεων που μπορούν να δημιουργήσουν ένα καινούριο κόσμο που ζει και κινείται μέσα και παράλληλα με τον πραγματικό. Το βιβλίο «Κέφαλος, ο γιος των Θεών» ακολουθεί το «η Εντολή της Αρμονίας» που εκδόθηκε το 2004.Πτυχιούχος Ιστορίας του Ελληνικού πολιτισμού και μελετητής πολυάριθμων φιλοσοφικών και θρησκευτικών συστημάτων, εκπαιδευμένη στη σύγχρονη έκφραση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, στη Διαχείριση χωρισμού γονέων, το Life coaching και τη Διαχείριση αρνητικών καταστάσεων, εργάζομαι σαν σύμβουλος Προσωπικής ανάπτυξης με ανθρώπους που επιθυμούν να βιώσουν σωματική και συναισθηματική αρμονία με στοχευμένη εφαρμογή ποικίλων τεχνικών και μεθόδων.

Πρόσφατα δημοσιεύσατε στο easywriter.gr το διήγημα «Κέφαλος: Ο γιος των Θεών». Ποιο είναι το αντικείμενο του βιβλίου σας και σε ποιους απευθύνεται κυρίως;

Κεντρικό θέμα είναι η πορεία της ζωής του Κέφαλου. Σύμφωνα με την παράδοση έδωσε το όνομα του στην Κεφαλονιά και είναι πρόγονος του θρυλικού βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα. Ανεξάρτητα από τη μυθική καταγωγή του είναι άνθρωπος. Όπως ο καθένας, προκαλεί και παρασύρεται από γεγονότα. Καθορίζεται από τις εμπειρίες του, όσο συγκλονιστικές και να είναι συνεχίζει να υπάρχει, να δίνει και να παίρνει, μέχρι το τέλος του χρόνου του.
Το βιβλίο απευθύνεται στον καθένα, ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία. Για κάποιους είναι παραμύθι, για άλλους ένα αστραπιαίο ταξίδι στο ομιχλώδες παρελθόν. Υπάρχουν και εκείνοι που θα αναγνωρίσουν στο πρόσωπο του ήρωα το αρχέτυπο του ανθρώπου. Είμαστε φτιαγμένοι από την Ουσία του Θεού, προορισμένοι να ενσαρκωθούμε για να συνειδητοποιήσει Εκείνος το μεγαλείο της δημιουργικής Του ικανότητας.
Απευθύνομαι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και σε όλες τις όψεις κάθε ανθρώπου χωριστά. Στο παιδί μέσα του, στο μαθητή, τον ονειροπόλο και τον αθέατο εαυτό του καθένα, που ψάχνει ακούραστα τις δικές του απαντήσεις στην απορία και το δέος που προκαλεί το θαύμα της Ζωής.
Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου σας; Πώς συλλάβατε την ιδέα και τι σας ενέπνευσε περισσότερο;
Θα απαντήσω αρχίζοντας από το τέλος.
Από την πρώτη στιγμή που διάβασα την ερωτική ιστορία του Κέφαλου και της Πρόκριδας, ονειρεύτηκα τους πρωταγωνιστές και συμμετείχα στο δράμα της αγάπης τους. Η αγωνία του έρωτα είναι γνώριμη σε κάθε άνθρωπο που έζησε στη γη, φαντάζομαι θα τη γευτούν και όσοι ακολουθούν. Η δεύτερη ανάγνωση ανέδειξε την πρόθεση των αρχαίων συγγραφέων, η τραγική κατάληξη του πάθους ήταν ένας τρόπος για να προχωρήσει ο Κέφαλος στην επόμενη φάση της ζωής του, τη δημιουργική. Ο γιος των Θεών δεν γεννήθηκε για να ανήκει σε μια γυναίκα. Φτιαγμένος από αέρα και νερό, διάφανος καταλύτης του ηλιακού φωτός, σηματοδοτεί την εναρμονισμένη με τη θέληση του Θείου πολιτισμική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Θέλησα να μεταφέρω στο σύγχρονο αναγνώστη τον σημαντικό και πολυεπίπεδο τούτο μύθο που αφορά κάθε άνθρωπο, είτε κατάγεται από την Κεφαλονιά είτε όχι. Και απλά, αφηγήθηκα το μύθο με το δικό μου τρόπο.
Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από το βιβλίο σας;
Από που να αρχίσω; Είναι τόσα πολλά και όλα ισάξια! Για μένα, το κεντρικό είναι η αστείρευτη δύναμη ψυχής του ανθρώπου να πέφτει και να σηκώνεται. Να πονάει και να προχωρά αγκαλιά με τον πόνο του. Ο Κέφαλος κυνηγήθηκε από τις τύψεις χωρίς να χάσει στιγμή τη διάθεση για ζωή. Όταν απέδειξε τη θέληση του να εξιλεωθεί, πήρε από τους συνανθρώπους του άφεση αμαρτιών στο ηθικό επίπεδο και απαλλαγή στο κοινωνικό/νομικό. Είναι το πολύτιμο μήνυμα που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Η συγχώρεση υποστηρίζει την συνύπαρξη και την ευημερία.
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας;
Τεχνικής φύσης. Αμφιταλαντεύτηκα ανάμεσα στην επιθυμία να γράψω ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα σε σύγχρονη μορφή και στο σεβασμό απέναντι στους πρώτους συγγραφείς ή καλύτερα αφηγητές. Είναι δύσκολο να πεις αυτό που θέλεις με λίγα λόγια, να σχηματίζεις εικόνες με λέξεις σε περιορισμένο χώρο. Πόσο μάλλον να ζωντανέψεις τους ήρωες σε περιορισμένη πλοκή. Επέλεξα τον τρόπο των αρχαίων, η ισότιμη περιγραφή των γεγονότων που καθορίζουν την ανθρώπινη πορεία στο χρόνο δείχνει πως καταλαγιάζει η ένταση των συναισθημάτων όσο ο καιρός περνά. Τα γεγονότα είναι στιγμές, ο απόηχος τους γίνεται μακρινός, ακόμα και αν ακούγεται μέχρι την τελευταία ανάσα.
Προσωπικά νομίζω ότι τα κατάφερα, το λόγο τώρα έχουν οι αναγνώστες.
Πιστεύετε ότι η μυθολογία έχει θέση στη σύγχρονη ζωή του ανθρώπου;
Καίρια και καθοριστική. Η μυθολογία κάθε λαού είναι τα ίχνη των προγόνων που σώζονται μέχρι σήμερα. Είναι η απόδειξη της συνέχειας στην ανθρώπινη νόηση. Οι ιδέες, τα συναισθήματα, δεν κατανοούνται μέσα από αφηρημένη περιγραφή. Τα βιώματα είναι το όχημα της αντίληψης για να αναγνωρίσει και να συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν εφευρέθηκε στην εποχή μας, πριν από εμάς βασανίστηκαν με τα ίδια ερωτήματα όλοι οι προηγούμενοι. Ναι, η μυθολογία έχει θέση, αρκεί να γίνει μεταγραφή στη σύγχρονη έκφραση κάθε θρύλου και κάθε ιστορίας για να είναι κατανοητή, χωρίς αυτό να σημαίνει παραμόρφωση.
Θα μας αναφέρετε 2-3 πολύ αγαπημένα σας βιβλία, ελληνικά ή ξένα, και τους λόγους που σας έκαναν να τα αγαπήσετε;
Στην κορυφή της λίστας βιβλίων που με καθόρισαν είναι η Καινή διαθήκη, ο Τελευταίος Πειρασμός του Καζαντζάκη και η Ελληνική μυθολογία του Τσιφόρου. Για το πρώτο πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να πω τίποτα. Στον Τελευταίο Πειρασμό αποκαλύπτεται η επίπονη πάλη της σάρκας και του πνεύματος πριν την ειρήνη μεταξύ τους. Στο σταυρό μάτωσε ένας άνθρωπος, πόνεσε και μπήκε στον πειρασμό να ονειρευτεί τη ζωή του διαφορετικά. Χωρίς πόνο. Δάκρυσε μπροστά στη χαμένη ευκαιρία να μείνει ανώνυμη σάρκα και αγκάλιασε την πίστη του πιο σφιχτά μετά την εμπειρία της διαφορετικής διαδρομής. Η Ελληνική μυθολογία δε, είναι η ασυναγώνιστη μεταγραφή στον 20ο αιώνα των ανθρωπόμορφων θεών της αρχαιότητας. Τελικά, η μόνη διαφορά με τους θνητούς ήταν η αθανασία, ευλογία και κατάρα αφού όφειλαν να ζουν έντονα για να ικανοποιήσουν τους φιλοθεάμονες πιστούς.
Στην ξενόγλωσση λογοτεχνία θα περιοριστώ στο Ο Θόλος του Stephen king. Τα γεγονότα, μπόλικο σασπένς και σύνθετη πλοκή, στην ουσία κινηματογραφικής μορφής μυθιστόρημα, πυροδοτούνται από μια ηθική επιλογή. Ο υπαίτιος της καταστροφής, ένα παιδί από άλλο πλανήτη, διέλυσε μια μικρή κοινωνία γιατί μπορεί να το κάνει. Τα συμπεράσματα δικά σας
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο αυτή την εποχή;
Αν και είμαι προληπτική όπως κάθε συγγραφέας, ναι. Ετοιμάζω ένα μυθιστόρημα φαντασίας. Ένα εντελώς διαφορετικό είδος, ωστόσο εξίσου συναρπαστικό. Επιτρέψτε μου να κλείσω εδώ τη ροή των πληροφοριών και ελπίζω να σας αφήνω με ανικανοποίητη περιέργεια.
Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…
Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μου είναι η ανεκτίμητη αξία της ανάγνωσης. Είτε γίνεται από παραδοσιακά βιβλία, είτε στην οθόνη του υπολογιστή, η ανάγνωση είναι γνωριμία μεταξύ των ανθρώπων που προσπερνά το εμπόδιο της φυσικής επαφής. Για να διαφωνήσεις πρέπει να μάθεις και για να συζητήσεις να διαφωνήσεις. Η εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος στηρίχτηκε στην διασπορά ιδεών. Σε αυτό συμμετέχουν όλοι, είναι η δημοκρατικότερη διαδικασία στην κοινωνία.
Φίλοι μου, γνωστοί και άγνωστοι διαβάζετε. Τα πάντα. Και αν διαφωνείτε, τόσο το καλύτερο!


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΕΔΩ



kefalos
Κέφαλος
Ο Γιος των Θεών
Το αγόρι-γέννημα του αυγινού Ανέμου και της πρωινής Δροσιάς, επιβεβαιώνει τη ζωοποιό ενέργεια του Φωτός. Ο Κόσμος όπως τον ξέρουμε, τα φυτά, τα ζώα, ο άνθρωπος, τρέφονται, αναπτύσσονται και αναπαράγονται με τη γονιμοποιό ζεστασιά που διαλύει την παγωνιά του σκοταδιού. Τη νύχτα όλα είναι άμορφα και αδιαίρετα. Χρειάζεται να φωτιστεί ο χώρος για να ξεχωρίσουν οι μορφές, να φανεί ο όγκος των ζωντανών πλασμάτων.
Οι Συμπαντικές Δυνάμεις εκδηλώνουν τη βούληση τους να επεκτείνουν δημιουργικά τις δυνατότητες της Ζωής περιβάλλοντας την ουσία τους με σάρκινο περίβλημα. Το μαγικό έργο της οργάνωσης της ύλης, υπερβαίνει τις λέξεις που επιχειρούν να περιγράψουν, να εκλογικεύσουν το αίτιο της διαμόρφωσης σε μορφές με βάρος και όγκο. Εδώ, επιστρατεύονται οι αισθήσεις για να νιώσουν το τρυφερό άγγιγμα του πρωινού ανέμου στις δροσοσταλίδες της νυχτερινής υγρασίας που προστατεύει τον κόσμο από το θάνατο μέχρι να επανατροφοδοτήσει το Φως τους οργανισμούς με ενέργεια. Οι αόρατες όψεις συνεργάζονται με τις ορατές σε τέλειο συντονισμό για να προσφέρουν το Δώρο της υλοποιημένης Ζωής.
Είναι αδιάφορο αν ο Κέφαλος γεννήθηκε, αγάπησε και πέθανε σαν κάθε ενσαρκωμένο πλάσμα. Είναι υπαρκτός από τη στιγμή που αναδύθηκε στη φαντασία των ανθρώπων για να εξηγήσει την αδιαίρετη ενότητα του Κόσμου που αποδεικνύει την απέραντη Σοφία της Δημιουργικής Ουσίας.
Η θεϊκή καταγωγή δεν εμπόδισε σε τίποτα την ανθρώπινη υπόσταση. Η μετάβαση ανάμεσα στο άυλο και το υλικό γίνεται ομαλά, ένα αυτονόητο πέρασμα που δεν ξενίζει. Ένα θαύμα αποδεκτό στο άλογο υποσυνείδητο που αναγνωρίζει νόμους που δεν ανιχνεύονται από τα φίλτρα της λογικής.
Ο Γιος των Θεών, είναι το σπέρμα της Ζωής που γονιμοποιείται σε αδιάκοπη επανάληψη. Είναι η ενεργητική Ουσία που κάθε μέρα υπόσχεται και κάθε μέρα πραγματοποιεί όσα υποσχέθηκε, αστείρευτη στην διάχυση της σε μορφές.
Ο Κέφαλος παραδόθηκε στους ανθρώπους για να μεγαλώσει και να ζήσει στο δικό τους Χρόνο. Ανδρώθηκε, συνάντησε την Πρόκριδα, ερωτεύτηκε, παρασύρθηκε από το πάθος, πληγώθηκε και πλήγωσε. Πίστεψε πως νίκησε τις αδυναμίες του όταν γύρισε στην αγκαλιά της αγαπημένης γυναίκας. Οι Μοίρες οδήγησαν τα βήματα του ακριβώς εκεί που έπρεπε για να ζήσει το ανεξέλεγκτο.
Έγινε φονιάς! Δεν ήθελε να πάρει τη ζωή της γυναίκας του, το δράμα της ενοχής ήταν το αντίτιμο της επεκτεινόμενης εμπειρίας. Η πράξη της αφαίρεσης της ζωής από μόνη της είναι αποτρόπαια, διαλυτική και απόλυτη.
Ο Θάνατος είναι ανελέητος όταν επεμβαίνει για να βάλει οριστικό τέλος σε όσες δεσμεύσεις εμποδίζουν τη Ζωή να συνεχίζεται με ότι έχει και ότι της λείπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου