Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Aνασκαφές Σπηλαίου Δράκαινας - Drakaina Cave Excavations

Aνασκαφές Σπηλαίου Δράκαινας - Drakaina Cave Excavations
Ευρήματα της 5ης χιλιετίας (περ. 6000 χρόνια πριν) από το Σπήλαιο Δράκαινα: ζωόμορφο πόδι σκεύους από μάρμαρο Νάξου, χάντρες από το θαλασσινό όστρεο Dentalium και το ορυκτό τάλκης, το οποίο δεν υπάρχει στα νησιά του Ιονίου και η πιθανή προέλευσή του ήταν η οροσειρά της Πίνδου (ίσως η περιοχή Γρεβενών). Το μαρμάρινο αγγείο με πρώτη ύλη από το κυκλαδίτικο νησί της Νάξου, όπως και οι χάντρες από τάλκη Πίνδου είχαν μεταφερθεί στην περιοχή του φαραγγιού του Πόρου Κεφαλονιάς, όπου και το Σπήλαιο, μέσω δικτύων ανταλλαγών και επικοινωνίας.
Aνασκαφές Σπηλαίου Δράκαινας - Drakaina Cave Excavations
Πόδι σκεύους από μάρμαρο Νάξου και χάντρες από το όστρεο Dentalium και το ορυκτό τάλκης (αρχές 5ης χιλιετίας). Ο τάλκης δεν επιχωριάζει στο Ιόνιο, είχε φτάσει στην Κεφαλονιά μέσω δικτύων ανταλλαγών και επικοινωνίας.
Στο σύνδεσμο που ακολουθεί, άρθρο της επικεφαλής των ανασκαφών στις προϊστορικές επιχώσεις του Σπηλαίου Δρος Γεωργίας Στρατούλη, Το Σπήλαιο Δράκαινα Πόρου Κεφαλονιάς κατά την Νεολιθική Εποχή: Ανάκτηση και Αξιοποίηση ενός πολύτιμου Αρχείου για την Κοινωνία της 6ης και 5ης χιλιετίας π.Χ., στο ΠΡΑΚΤΙΚΑ του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΟΝΝΩΝ, Πόρος Κεφαλονιάς, 8-11 Σεπτεμβρίου 2005, Πόρος-Κεφαλονιά 2007, σ. 127-158,https://www.academia.edu/…/Drakaina_Cave_at_Poros_Kephaloni…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου