Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Επεκτείνεται ο... μικρός γαλαξίας στα Ραζάτα!

Αναδημοσίευση από το   INKEFALONIA.GR

Ένα ηλιακό ρολόι, μια τεράστια υδρόγειος με την σελήνη της και πλέον το ηλιακό μας σύστημα, όλα εγκατεστημένα στα Ραζάτα με αρμονία από τον Διονύση Πετεινάτο.
Επεκτείνεται ο... μικρός γαλαξίας στα Ραζάτα!
Επιμέλεια: Γιώργος Χαλαβαζής 

Ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου, συνεχίζει να επεκτείνει αυτό το πολύ διαφωτιστικό και μαθησιακό του project του που απευθύνεται σε μαθητές σχολείων, αλλά και σε όσους, μκρούς και μεγάλους, ενδιαφέρονται να μάθουν σημαντικές πληροφορίες για τον γαλαξία μας!
Το Ηλιακό Ρολόι είναι ένα όργανο μέτρησης χρόνου, ενώ το όλο δημιούργημα απαντάει στα ερωτήματα πάνω στην γεωγραφία, την αστρονομία και την γεωλογία.
Άλλωστε, όλες οι κατασκευές από μόνες τους είναι πηγές γνώσης και ο χώρος είναι επισκέψιμος, χωρίς ο επισκέπτης να χρειάζεται να πληρώσει κάποιο αντίτιμο.
Το οριζόντιο Ηλιακό ρολόι, αποτελείται από μια μαρμάρινη ημικυκλική πλάκα, διαμέτρου 1,5 μ. και ακτίνας 0,75 μ., η οποία είναι τοποθετημένη σε οριζόντιο επίπεδο. Ακόμη αποτελείται από μια μεταλλική ανοδείξωτη ράβδο (γνώμονα) μήκους 0,45 μ., η οποία είναι τοποθετημένη σταθερά στο κέντρο της διαμέτρου της μαρμάρινης πλάκας.
Ο γνώμονας σχηματίζει γωνία τριάντα οχτώ μοιρών και δώδεκα πρώτων λεπτών της μοίρας (38ο.12΄) με το οριζόντιο επίπεδο και έχει κατεύθυνση προς το Βορρά.
Το διάγραμμα ωρών χαράχτηκε πάνω στη μαρμάρινη πλάκα με τη βοήθεια ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος έχει σαν παράμετρο το ημίτονο του γεωγραφικού πλάτους του τόπου (38ο.12΄) όπου βρίσκεται το ρολόι. Οι αριθμοί των ωρών είναι σκαλισμένοι κυκλικά στην άκρη της επιφάνειας της πλάκας.
Οι γραμμές της 6ης π.μ. και της 6ης μ.μ. ώρας ταυτίζονται με τη διάμετρο της πλάκας, έχοντας η πρώτη κατεύθυνση προς τη Δύση και η δεύτερη κατεύθυνση προς την Ανατολή. Στο κέντρο της διαμέτρου είναι χαραγμένη κάθετα η γραμμή της 12ης ώρας και έχει κατεύθυνση προς το Βορρά. Οι γωνίες των ωρών μεγαλώνουν όσο απομακρύνονται από τη γραμμή της 12ης ώρας όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Πώς υπολογίζουμε την ώρα σε ένα Ηλιακό Ρολόι
Για να βρούμε την ώρα ζώνης κάνουμε τις παρακάτω διορθώσεις :
1.- Προσθέτουμε μια ώρα (+ 1 ώρα), αν ισχύει η θερινή ώρα. Η θερινή ώρα εφαρμόζεται από το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου έως το τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου.


2.- Η τροχιά της Γης που πραγματοποιείται με κλίση εικοσιτριών μοιρών (23ο) γύρω από τον Ήλιο δεν είναι απόλυτα κυκλική αλλά ελλειπτική. Έτσι η απόσταση της Γης από τον Ήλιο μεταβάλλεται συνεχώς με συνέπεια να μεταβάλλεται συνεχώς και η ταχύτητα της Γης. Γι'αυτό επιβάλλονται διορθώσεις (εξίσωση χρόνου) εξαρτώμενες από την ημερομηνία και εκτεινόμενες σ' ένα χρονικό διάστημα εύρους 30 λεπτών.
3.- Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στο ανώτερο σημείο της φαινόμενης τροχιάς του (Ηλιακό μεσημέρι), η σκιά του γνώμονα δείχνει 12. Όμως ο Ήλιος δεν μεσουρανεί την ίδια χρονική στιγμή παντού, γι' αυτό η ώρα που δείχνει το Ηλιακό ρολόι (τοπική ώρα) διαφέρει από τόπο σε τόπο και χρησιμοποιούμε για πρακτικούς λόγους την ώρα ζώνης. Έτσι προκύπτει διόρθωση 24 λεπτών η οποία έχει υπολογιστεί για το γεωγραφικό πλάτος των Ραζάτων και την ώρα ζώνης της Ελλάδος.
Αξίζει πραγματικά να βρεθείτε στα Ραζάτα και να δειτε απο κοντά αυτό το πολύ ιδιαίτερο project... Σίγουρα θα φύγετε εντυσιασμένοι και με περισσότερες γνώσεις! 
>
O Διονύσης Πετεινάτος,ο οποιος  δημιούργησε τον μικρό Γαλαξία στα Ραζάτα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου