Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

homericithaca


Makis Metaxas Φίλες και φίλοι μας ελπίζω πως από αύριο θα ξεκινήσει η δημοσιοποίηση μιας περιορισμένης σειράς από στοχευμένες προ-δημοσιεύσεις που αφορούν την Ομηρική τοπογραφία. Οι ανακοινώσεις αυτές καταγράφουν την τοπογραφία της μυκηναϊκής Ιθάκης δηλαδή την Ιθάκη του μυκηναίου Οδυσσέα. Προφανώς και ανιχνεύεται στα έπη η προσπάθεια που έγινε για την "προσαρμογή" της τοπογραφίας της μυκηναϊκής Ιθάκης με την Ιθάκη των ιστορικών χρόνων. Αυτό είναι ένα θέμα που θα το συναντήσουμε στην πορεία και θα απαντηθεί μέσα από τις ειδικές επιστημονικές μελέτες που βρίσκονται στην πορεία τους για δημοσίευση. Εάν με ρωτάτε όμως που "κατοικεί" σήμερα ο Οδυσσέας μην το ψάχνετε και πολύ... στην Ιθάκη την σημερινή κατοικεί. Εκεί βρήκε καταφύγιο και φιλόξενο τόπο που τιμάτε και τον μνημονεύουν εκείνοι που δεν τον ξέχασαν. Αυτό πιστέψτε με είναι πολύ ποιο σημαντικό από το να ανακαλύψουμε που είναι ο τάφος του ή τα ανάκτορα του πόσο μάλλον όταν ελάχιστα ενδιαφέρθηκαν μέχρι σήμερα οι κατά τα άλλα " μεγάθυμοι Κεφαλλήνες".
This blog is dedicated to one of the greatest mysteries of the ancient world, Homer’s Ithaca. Τhese last years, significant excavations are in progress in the…
HOMERICITHACA.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ HOMERIC ITHACA
σύντομα σε ένθετο που θα φέρει στην Ελληνική γλώσσα τον τίτλο" ἔστι δέ τις νῆσος Ἀστερίς"  «ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΜΝΗΣΤΗΡΩΝ» (αποσπάσματα του οποίου θα δημοσιευθούν από αυτό το Blog) 

http://homericithaca.blogspot.gr/

αποτελεί ένα ακόμα εκλαϊκευμένο αυτοτελές απόσπασμα μιας συνολικής εργασίας που αφορά την ομηρική γεωγραφία – τοπογραφία  στην δυτική Ελλάδα.

Επειδή με τα συγκεκριμένα ένθετα  απευθυνόμαστε στοχευμένα κυρίως στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, έχουμε αποφύγει εν γνώσει μας να προχωρήσουμε σε αναλύσεις εξειδικευμένων θεμάτων, αναφορών και πολλών υποσημειώσεων  που ενδιαφέρουν πρωτίστως   τους ειδικούς επιστήμονες των ομηρικών σπουδών. 

Στο πλαίσιο αυτό θα δημοσιευθούν στο άμεσο μέλλον, ‘’καιρού επιτρέποντος’,’ βιβλία, άρθρα και μελέτες που θα απευθύνονται κυρίως προς την επιστημονική κοινότητα και τα  ειδικά προς τούτο επιστημονικά περιοδικά.

Τα ένθετα αυτά, όπως και οι σχετικές δημοσιεύσεις που έχουμε αναρτήσει σε αυτό το Blog σκοπό έχουν να μεταφέρουν σε κάθε ενδιαφερόμενο με συνοπτικό και  εκλαϊκευμένο τρόπο,  (περισσότερη εικόνα και λιγότερες αναφορές) τις νέες προτάσεις-θέσεις που έχουν προκύψει  για την προϊστορική περίοδο στην Δυτική Ελλάδα προσφέροντας την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να γίνουν συμμέτοχοι και αρωγοί  για την συστηματική της μελέτη σε όλα τα επιστημονικά της πεδία. 

Η Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας η οποία υποστηρίζει ενεργά το παραπάνω εγχείρημα είναι διαθέσιμη για κάθε συνεργασία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην υλοποίηση των σκοπών της.(βλέπε τηλ. και email στο τέλος  αυτής της σελίδας)

Επειδή όπως έχει αναφέρει ο διάσημος συγγραφέας Seamus Henay «το μοναδικό όπλο αντίστασης που απέμεινε στον σύγχρονο άνθρωπο είναι η μνήμη» το  ένθετο που πρόκειται να αναρτηθεί αφιερώνεται σε δύο μέλη της ερευνητικής μας ομάδας που «έφυγαν» πρόωρα. 

Στην μνήμη του συνεργάτη μας Γιάννη Βαλσαμή αφιερώνουμε το κεφάλαιο «ταξιδεύοντας με τους μνηστήρες και τον Τηλέμαχο στο νησί της Αστερίδος». Φροντίσαμε το αφηγηματικό κείμενο του Ομήρου να το (υπέρ)στολίσουμε αλήθεια είναι με πολλές εικόνες αρχαίων πλοίων που του άρεσε να ζωγραφίζει και τοιχογραφίες από την Θήρα που ήταν το αγαπημένο του θέμα.

Στον αείμνηστο δάσκαλό μας Γιάννη Ζουγανέλη, διάσημο σολίστα της βαθείας σάλπιγγος (τούμπας) αφιερώνουμε το Επίμετρο, ή για να ακριβολογούμε αυτός μας αφιερώνει το Επίμετρο ως σπονδή στην πρόθεση «αμφί» που έχει εμπλουτίσει την γλώσσα μας με τόσες και τόσες  μοναδικές γλωσσολογικές συνθέσεις. Το επίθετο αμφίδυμος-η-ον  που χαρακτήριζε τους «αμφιδύμους» λιμένες της Αστερίδος προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των 67 σύνθετων λέξεων  με την πρόθεση «αμφί» που ο Γιάννης Ζουγανέλης ανέσυρε από την λήθη και αφιερώνεται στην μνήμη του.
   
Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας  www.prehistoric-kefalonia.gr
Πληροφορίες Τηλ. 26740-72220  κιν.6956300564 & 6947777150 email: reithron@hotmail.com

2 σχόλια:

  1. Επειδή ανήκω στο «ευρύ αναγνωστικό κοινό» χωρίς να καλύπτω τα πάντα με το «παραβάν» του αγνώστου όμως, θα πρόσθετα ότι το θέμα δεν είναι η αντιπαράθεση που πολλές φορές φαίνεται και κακοπροαίρετη, αλλά η όσο το δυνατόν τεκμηριωμένη άποψη. Πιστεύω ότι με τα τόσο παλαιά κείμενα δεν μπορεί να τεκμηριώσει κανείς κάτι απόλυτα αλλά με πιθανότητες, πράγμα όμως που κάπως πρέπει να το δείχνουμε.
    Και το κυριότερο είναι ότι αυτά τα κείμενα δεν είναι τα αρχικά αλλά έχουν υποστεί χίλιες δύο διορθώσεις, ή προσθήκες και μετατροπές. Αν παίρναμε λοιπόν αυτά σαν ακριβείς αναφορές θα έπρεπε να απορρίψουμε την θεωρία σας γιατί ο Αίνος στα «Αργοναυτικά», την εποχή δηλαδή του Λαέρτη λεγόταν με το ίδιο όνομα.
    Καλή συνέχεια και καλή τύχη.
    Σπ. Ρόκκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΟΙΤΑ ,,ΑΝ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΟΠΛΟ,,ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΧΟΥΝ ΟΙ ΤΖΟΥΦΙΕς ΜΠΟΜΠΕς ΑΡΗ,, ΑΛΛΑ ΟΠΩς ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΣΕ ΔΥΟ-ΤΡΕΙς ΜΑΝΙΩΜΕΝΟΥΣ ΘΙΑΚΟΥς ΟΤΙ Ο ΜΗΡΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ Η ΙΘΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ (ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ) ΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΟΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ, ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ,,ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ,,ΜΑΛΛΟΝ ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ!,, ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ,, ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩς ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΝΟΣ, ΓΙΑ ΕΔΩ, ΜΟΝΟ ΑΙΝΟ ΚΕΙ ΠΑΝΩ ΕΧΩ ΔΕΙ (ΒΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ) ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΙΝΙΑ ΤΟΝ ΤΡΩΑ, ΠΟΥ ΕΚΟΨΕ ΓΙΑ ΙΤΑΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή