Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ Κ.Ι.Π.- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΚΑΙΝΟΥΡΙΕ ΧΡΟΝΕ ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ

Καινούριε χρόνε πούρχεσαι τον άλλο να σκαντζάρεις
Κι ο κόσμος σ΄υποδέχεται με θόρυβους και γέλια,
Με δάκρυα στα μάτια μου σου κάνω. σκουρδουμπέλια,
Από τον άλλο τίποτε καθ΄όλου να μην πάρεις
Καινούριε χρόνε πούρχεσαι του περσινού μη μοιάσεις
Που μούφαε τα σωθικά και μ΄έκαμε μαγκούφη,
Με τσάκισε, με κλώτσισε μ' έκαμε κλωτσοσκούφι
Και μην ακούσεις αν σου πει την τέχνη του να πιάσεις
Σκέψου τα τόσα χάλια μου, τα τόσα βάσανά μου
Και κάμε όπως σούψαλα, του περσινού μη μοιάσεις.
Κι αν θέλεις χρόνε να πεισθείς και λίγο να γελάσεις
Ακου μωρέ γουργουρητό που κάνουν τ' αντερά μου.
(Από το κεφαλλονίτικο σατιρικό ημερολόγιο του 1966- Χρήστου Βουνά)



Με σατιρικούς στίχους, κάλαντα και παγανιστικές τελετουργίες από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα ο άνθρωπος προσπαθεί να εξευμενίσει τις δυνάμεις του καλού και να ξορκίσει το κακό από τη ζωή του. Η έλευση του νέου χρόνου σηματοδοτεί στηζωή μας μια νέα αρχή αναπτερώνοντας τις ελπίδες για την πραγματοποίηση των στόχων μας και τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.
Μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 22 Δεκεμβρίου, η μέρα μεγαλώνει και το φως που διαρκώς αυξάνει σε διάρκεια τονώνει την αισιοδοξία μας και τη θετική διάθεση σε αρμονία με τη φύση που ετοιμάζεται να ξαναγεννηθεί.Οι μεγάλες γιορτές, τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα έχουν στόχο να ενδυναμώσουν την Ορθόδοξη πίστη, να συσφίξουν τις ανθρώπινες σχέσεις και να δώσουν το ελπιδοφόρο έναυσμα της επανεκκίνησης της δημιουργικής προσπάθειαςτου ανθρώπου να πετύχει όσα ονειρεύεται.
Πολλά είναι τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα κατά το εορταστικό Δωδεκαήμερο που τηρούνται έστω με κάποιες παραλλαγές έως τις μέρες μας.Στα νησιά μας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί διατηρήθηκαν ζωντανά, παρά την πολύχρονη Ενετική και Αγγλική Κατοχή. Διατήρησαν την ελληνική ρίζα τους και εμπλουτίστηκαν με δυτικά στοιχεία, όπως η χορωδιακή μουσική και ο στολισμός με πρασινάδες που συμβολίζουν τον επικείμενο ερχομό της άνοιξης.
Με σεβασμό στην παράδοσή μας, το μουσικό και χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας στην εκδήλωση της πρωτοχρονιάτικης πίτας, θα παρουσιάσουν τα έθιμα των νησιών μας κατά το Δωδεκαήμερο και την αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου.


Σας περιμένουμε όλους, συμπατριώτες και φίλους «να σας τα πούμε κεφαλλονίτικα» και να σας τρατάρουμε για τα καλορίζικα.του γάμου και της νέας χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου