Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

4ο altcineAction! Online Φεστιβάλ Βαλκανικών Ταινιών Μικρού Μήκους








4ο altcineAction!
Online Φεστιβάλ Βαλκανικών Ταινιών Μικρού Μήκους



ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ


Το 4ο altcineAction! έριξε αυλαία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, με την απονομή των βραβείων στον κινηματογράφο ΛΑΪΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας.

Η τελετή λήξης ξεκίνησε με ένα θερμό καλωσόρισμα στο ακροατήριο, τους συμμετέχοντες, τις κριτικές επιτροπές και τους χορηγούς του Φεστιβάλ.

Φέτος είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενησουμε τον Agron Domi, διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Τιράνων, τον Marian Tutui, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Divan Film Festival, την ακαδημαϊκό Gergana Doncheva, την ερευνήτρια Ana Grgic, τον Dubravko Slunjski, μοντέρ της πολυβραβευμένης Κροατικής ταίνίας Μια Υπέροχη Βραδιά στο Σπλιτ, το Γάλλο καταξιωμένο κριτικό κινηματογράφου Jean-Michel Frodon και φυσικά τους πέντε νικητές του The 5C Project!

Οι πρώτοι που ανέβηκαν στη σκηνή για να παραλάβουν τα βραβεία τους, ήταν οι νικητές του Βραβείου του Καλύτερου Κριτή, Mariana Hristova από τη Βουλγαρία, Galina Maksimovic από τη Σερβία, Ozge Ozduzen από την Τουρκία, Andrei Sendrea από τη Ρουμανία και Rhiannon Wain από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι νικητές έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο The 5C Project και να ταξιδέψουν σε 4 βαλκανικές πόλεις με χαμηλή οπτικοακουστική παραγωγή – Αθήνα, Σπλιτ, Τσετάτε και Τίρανα- όπου θα εκπαιδευτούν στη γραφή κριτικής κινηματογράφου και θα παρακολουθήσουν μοναδικά workshop και σεμινάρια, πάντα με την καθοδήγηση κορυφαίων επαγγελματιών και ακαδημαϊκών.




Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον Δρ. Marian Tutui, τη Δρ. Λυδία Παπαδημητρίου, τη Δρ. Gergana Doncheva και την Ana Grgic, επέλεξε τους νικητές σύμφωνα με το ακόλουθο σκεπτικό:

”Η ποιότητα της γραφής φέτος έχει βελτιωθεί σημαντικά - και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες για το χρόνο και το ενδιαφέρον τους για τις νέες ταινίες μικρού μήκους από τα Βαλκάνια. Υπήρχαν, κάποιες πολύ καλές συνεισφορές που, αναπόφευκτα, στάθηκε αδύνατον να επιβραβεύσουμε, κάτι το οποίο ελπίζουμε να καταφέρουμε στο μέλλον.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν την ποιότητα αλλά την ποσότητα των εφετινών κριτικών, η πρόκληση για την επιτροπή ήταν ακόμα μεγαλύτερη, και ο ανταγωνισμός πιο σκληρός. Αναζητήσαμε κριτικές αυθεντικές και διορατικές· αυτές που έφεραν στην επιφάνεια όψεις των ταινιών τις οποίες άλλοι θεατές ίσως δεν παρατήρησαν· εκείνες που εξέφρασαν με εύλογο τρόπο τη γνώμη του/της κριτικού· που γραφτήκαν με έναν ελκυστικό και ξεκάθαρο για τον αναγνώστη, τρόπο. Μας εντυπωσίασε ο αριθμός των κριτικών κάποιων συμμετεχόντων, γενικά όμως, η ποιότητα  της ποσότητας. Η ποιότητα της γραφής, πράγματι, στάθηκε βασικό κριτήριο για την επιλογή που κάναμε. Διαλέξαμε τους πέντε εκείνους συναγωνιζόμενους που ξεχώρισαν για την υπομονή, την ικανότητα στη σύνθεση γραφής, την κριτική τους ματιά και την καλή κατανόηση της αγγλικής γλώσσας.

Ελπίζουμε πως το βραβείο αυτό θα βοηθήσει τους πέντε νέους και αναδυόμενους συγγραφείς στη μελλοντική τους καριέρα ως κριτικοί ταινιών, καθιστώντας ικανό το ραφινάρισμα των συγγραφικών τους επιδεξιοτήτων αλλά και τη δημιουργία επαφών στη βιοχημανία του σινεμά και στο φιλμικό φεστιβαλικό δίκτυο στα Βαλκάνια, και όχι μόνο. Τους ευχόμαστε καλή τύχη, τώρα που επιβιβάζονται στο κινηματογραφικό καραβάνι της πιο συναρπαστικού και άγνωστου σινεμά της Ευρώπης - εκείνο των Βαλκανίων.”

Το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας απονεμήθηκε στο Διευθυντή Φωτογραφίας Γιώργο Ταμπακάκη για την ταινία Pledge.
Ο νικητής βραβεύτηκε με δωροκάρτα αξίας €1000, ευγενική χορηγία της MC Manios.
Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής – Ολυμπία Μυτιληναίου (GSC), Krum Rodriguez (BAC), Aleksandar Ilic – ήταν το εξής:

“Πολύ καλή προσέγγιση και χρήση του ασπρόμαυρου, που βοηθά τον σκηνοθέτη να πει την ιστορία με συγκεκριμένο τρόπο. Το καυτό, ελληνικό καλοκαίρι είναι ζωντανεύει στην οθόνη - πολύ δύσκολες συνθήκες φωτισμού.”

Εύφημος μνεία δόθηκε στον κινηματογραφιστή Σπύρο Παπατριανταφύλλου για την διεύθυνση φωτογραφίας στην ταινία Pyramid του Γαλαξία Σπανού.

”Ωραία και ισορροπημένη κινηματογράφηση, με μια πολύ καλή συνεχόμενη κίνηση. Ο θεατής εισέρχεται στον κόσμο της Αθηναϊκής, νυχτερινής ζωής – φυσικά χρώματα.’’

Το Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ κέρδισε ο Blaz Gracar για τη δουλειά του στην ταινία Diving In του Simon Intihar.
O νικητής θα λάβει τον Avid Media Composer 7, χορηγία της Avid/Telmaco S.A.
H κριτική επιτροπή – Γιώργος Μαυροψαρίδης, Roxana Szel, Svetla Tsotsorkova – βράβευσε το νικητή σύμφωνα με το ακόλουθο σκεπτικό:

‘’Για την προσπάθεια αναδημιουργίας μιας απλής, ανθρώπινης ιστορίας με την λεπτή παρουσία του μοντάζ. Με αυτόν τον τρόπο, το μοντάζ γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ταινίας.’’

Το Diving In διακρίθηκε και με το βραβείο Αλίντα Δημητρίου, την επιλογή της ομάδας του altcine.
To βραβείο αυτό προσφέρει στο νικητή Simon Intihar, όλη τη διαδικασία post-production για την επόμενη ταινία του, από την εταιρία 2|35 και τον Κώστα Βαρυμποπιώτη.

‘’Στο 4ο online Φεστιβάλ είδαμε πολλές σημαντικές  ταινίες μικρού μήκους, ώστε η επιλογή για την απονομή βραβείου να είναι δύσκολη. Τελικά προκρίνουμε την ταινία Diving-In του Simon Intihar από τη Σλοβενία, που αναφέρεται στο πανανθρώπινο θέμα της απώλειας προσφιλούς προσώπου και του τραυματισμού που αυτή προκαλεί στις κοινωνικές σχέσεις, προβάλλοντας ταυτόχρονα το έλεος και την κάθαρση που επανασυνδέουν τις σχέσεις αυτές, χωρίς μελοδραματισμούς αλλά με την αξιοπρεπή κατανόηση της ανθρώπινης συνθήκης.’’

Τέλος τα τρία μεγάλα και ισότιμα πλέον βραβεία του altcineAction!, τα οποία βασίζονται αποκλειστικά στις ψήφους και τις κριτικές του κοινού, απονεμήθηκαν στις ταινίες Pledge του Χρήστου Γκότση, See you in the morning της Άλμα Ζεκολλάρι και Libelula των Mihai Salajan και  Adelina Bulibasa.

Οι τρεις νικητές θα βραβευτούν με υπηρεσίες που αφορούν στην παραγωγή της επόμενης ταινίας τους. Πιο συγκεκριμένα,
Η εταιρία Authorwave (Ελλάδα) προσφέρει 5 ημέρες γυρίσματα, 16 ώρες Color Correction, τους τίτλους έναρξης και τέλους, 4K DCP mastering (με ελληνικούς ή αγγλικούς υπότιτλους).
Η εταιρία DNA (Ελλάδα) προσφέρει 5 μέρες sound post-production και final mix.
Η εταιρία Arctos (Ελλάδα) προσφέρει πακέτο γυρισμάτων (HD Camera Black Magic 4K + Σετ φακών) και σετ φωτισμού.
Η εταιρία Melancholy Star (με έδρα το Λονδίνο), προσφέρει πέντε μέρες Story Boarding και Οπτικά Εφέ.

Την απονομή των βραβείων του 4ου altcineAction! Online Φεστιβάλ Βαλκανικών Ταινιών Μικρού Μήκους, ακολούθησε κοκτέιλ στο Φουαγιέ της Ταινιοθήκης με κρητικούς μεζέδες και ρακί!


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου