Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΡΑΚΑΙΝΑΣ,, ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑς ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΑς ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

ΤΕΛΟΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΗς  ,,ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΣXΟΛΙΑΣΜΟΣ,, ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ
ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ  ΟΛΟΥς
ΚΑΙ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ    ΑΥΤΟΥΣ  ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΓΕΙ,,,  ΚΑΙ ΑΠΟ   ΤΗΝ  ΚΑΛΙΚΡΑΤΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΡΦΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ  ,, ΓΙΑ  ΤΟ  "ΞΩΜΕΡΟ"  ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ  ΠΟΡΟ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ http://porosnewstv.blogspot.gr/2014/06/blog-post_1271.html

POROSNEWSTV.BLOGSPOT.COM

σχολιασμοι KAI  στην πολυ καλη σελίδα για την Ιστορία του νησιού μας 
Orestis Kappatos Καλησπέρα Γιώργο.Βλέπω ότι με άδεια της κ. Στρατούλη έχεις δημοσιεύσει για τις αρχαιότητες στο σπήλαιο της Δράκαινας. Μπορείς σε παρακαλώ να κάνεις μια ανάρτηση με το τι αναλυτικά βρέθηκε?


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ,,ΚΑΙ ΦΕΙς ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ http://www.drakainacave.gr/

Drakaina Cave is situated on the steep slopes of the impressive Gorge of Poros, a small modern village on…
DRAKAINACAVE.GR|ΑΠΟ TASOS

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣhttps://www.facebook.com/A%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE.../...
Ιστότοπος ανθρωπιστικών επιστημών/τεχνώνΑρέσει σε 672
Φωτογραφία του χρήστη Aνασκαφές Σπηλαίου Δράκαινας - Drakaina Cave Excavations.


Aνασκαφές Σπηλαίου Δράκαινας - Drakaina Cave Excavations

  • Fanouris Fragkias
  • Makis Metaxas

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ,, ΚΑΙ ΜΑς ΑΠΑΝΤΟΥΝ,, ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Dennis Germenis Έτσι ειμαστε εμείς Φιλε Γιωργο. ακριβοί στα πίτουρα και φετινοί στο αλεύρι αλοι θα έκαναν τούμπες για τέτοιο παρελθόν !!!!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΘΕΩΝ ΤΗς ΕΛΛΑΔΑΣ ,,ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΡΟ ΤΑ ΓΚΡΕΜΙΣΑΜΕ,, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ 7.000 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΝΕΝΟς
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   Σαββατο 7-11-2015
Georgia Stratouli Για τα 5α γενέθλια του Διαδικτυακού Εκπαιδευτικού Προγράμματος
‘Τα Μυστικά της Σπηλιάς της Δράκαινας’


Γεια σας, Άγγελε, Αιμιλία, Γιώργο, Κατερίνα, Γιάννη .... , φίλοι μου από τον Πόρο και την Αγιά Ειρήνη!

Σήμερα, θεωρώ πως είναι μέρα γιορτής για το ‘Στενό’ – το Φαράγγι-τοπόσημα του Πόρου και τη Σπηλιά της Δράκαινας στο νότιο πρανές του, ένα χώρο τελετουργικών συναθροίσεων για την ενίσχυση της μνήμης και της κοινωνικής συνοχής στη διάρκεια πολλών αιώνων και γενεών, 5600 – 3700 π.Χ., … έχει γενέθλια το Διαδυκτιακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘Τα Μυστικά της Σπηλιάς της Δράκαινας’, μάλλον μοναδικό στο είδος του για τα δεδομένα της χώρας μας, που φαίνεται πως αγαπήθηκε σε Κρήτη, Λαύριο και Κομοτηνή … 



Πριν 2 ή 3 χρόνια, υπήρξε ενδιαφέρον από το Δήμο για παρουσίαση και περαιτέρω αξιοποίηση του Εκπαιδευτικού αυτού Προγράμματος στο Αργοστόλι … Κάτι μεσολάβησε όμως και … ξεχάστηκε. 

Όπως θα θυμάστε, υπήρξε σαφές ενδιαφέρον της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής για τη διαμόρφωση στο ισόγειο του εμβληματικού για τον Πόρο δημοτικού κτιρίου, γνωστού ως ‘Τουριστικό Περίπτερο’, μιας έκθεσης με αρχαιολογικό υλικό από το Σπήλαιο Δράκαινα, με επιτοίχιο εποπτικό υλικό και ψηφιακές παρουσιάσεις των ανασκαφών στο Σπήλαιο, αλλά και άλλων σπουδαίων ανασκαφών από την ευρύτερη περιοχή του Φαραγγιού. Υπήρξε μάλιστα απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για χρηματοδότηση αυτής της δράσης με το ποσό των 30.000 € βάσει προσχεδίων, που είχαν συνταχθεί κατόπιν συζητήσεών μου με ομάδα ειδικών. Προφανώς και η συνέχεια θα ήταν η κατάθεση φακέλου στο αρμόδιο Συμβούλιο Μουσείων και Εκθέσεων του ΥΠΠΟ. Αντ΄αυτού, λόγω σειράς ατυχών παρεμβάσεων διαφόρων κύκλων, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε η εγκεκριμένη αυτή χρηματοδότηση, αλλά ... κυριολεκτικά ‘ξεσπιτώθηκε’ άρον-άρον το υλικό της Δράκαινας από τον Πόρο, τον Σεπτέμβριο του 2012, και μεταφέρθηκε σε κάποια σκοτεινή αποθήκη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο Αργοστόλι…. Έτσι, το φωτεινό για την προϊστορία των Ιονίων και των Βαλκανίων υλικό της Σπηλιάς είναι πλέον διαθέσιμο μόνο από τις φωτογραφίες στην ιστοσελίδα της θέσης...www.drakainacave.gr ! 
Τα αγαθά του Πολιτισμού, όμως, όπως και εκείνα της πολιτιστικής κληρονομιάς παράγουν γνώση, ψυχαγωγία, ιδέες …, όταν επικοινωνούν, βρίσκονται σε διάδραση με την σύγχρονη κοινωνία. Στις μέρες μας, τα Μουσεία της χώρας ξεσκονίζουν τις αποθήκες τους και παρουσιάζουν στο κοινό το ‘εύρημα του μήνα’ … Μήπως ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε για το Φαράγγι του Πόρου … ‘τη χαμένη τιμή … της Σπηλιάς της Δράκαινας’? 
Η αξιοποίηση της Δράκαινας μπορεί να υπάρξει ως τμήμα μιας διαχρονικής πολιτιστικής διαδρομής περί το Φαράγγι του Πόρου και να ενσωματώσει διαφορετικές αφηγήσεις και δράσεις για τον επισκέπτη του τόπου και του νησιού. Μια τηλεκαμπίνα που θα διερχόταν το μικρού μήκους, αλλά εντυπωσιακό φαράγγι, με μια στάση στη Δράκαινα με ήπιες παρεμβάσεις επισκεψιμότητάς της, και με την προοπτική του πουλιού … στα Δ. προς τον Αίνο και τη Λεκάνη των Τζαννάτων με το ενδιαφέρον μικροπεριβάλλον και εγκαταστάσεις της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, αλλά και οικιστικά και ταφικά μνημεία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού-της Μυκηναϊκής Περιόδου, θα προσέδιδε μια άλλη δυναμική στην περιοχή … Και αυτό θα έδενε και με ‘ανάβαση’ μέσω κατάλληλης παρέμβασης στη Δράκαινα, με περιπατητική διαδρομή μέχρι το θολωτό μυκηναϊκό τάφο, αλλά και επίσκεψη στη Μονή της Άτρου, έναν ιερό τόπο από τους αρχαίους χρόνους, με εκπληκτική θέα προς τον Πόρο και τις ΝΑ ακτές του νησιού.
Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, π.χ. με ένταξή του στο επικείμενο ΕΣΠΑ, απαιτεί έγκαιρο σχεδιασμό από τους αρμόδιους φορείς και συνεργασία υπηρεσιακών μονάδων του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ονειρεύομαι εδώ και πολλά χρόνια μια τέτοια αξιοποίηση! 

Και κάτι ακόμα: 3-4 χρόνια ήδη … αναζητούμε μια μικρή χρηματοδότηση για μια νέα διαδραστική προσπάθεια … και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα. Να κάνουμε μια πρόταση στην Περιφέρεια για χρηματοδότησή της?

Εγκάρδια,
Γεωργία Στρατούλη
Αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑ – επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος των προϊστορικών επιχώσεων της Σπηλιάς της Δράκαινας


Drakaina Cave is situated on the steep slopes of the impressive Gorge of Poros, a small modern village on the…
DRAKAINACAVE.GR|ΑΠΟ TASOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου