Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΕΝΩΣΗ ΑΓ. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

Ε.Α.Σ. : Προς επίδοξο Θιακο-Κεφαλλονίτη Αμπελουργό
Η καλλιέργεια του εδάφους του αμπελώνα την κατάλληλη εποχή είναι από τους βασικότερους τρόπους καταπολέμησης των αγριόχορτων που φυτρώνουν ανάμεσα στα πρέμνα του αμπελώνα. Ανάμεσα στα πιο γνωστά που συναντάμε στα Νησιά μας είναι τα μονοετή, η αγριάδα, ο βέλουρας, τα βλήτα και ο ζωχός.
Τα ζιζάνια μοιράζονται με το αμπέλι την υγρασία και τις τροφές από το έδαφος, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να φιλοξενήσουν διάφορα έντομα ή να ευνοήσουν διάφορες ασθένειες επιβλαβείς για το αμπέλι. Πολλές φορές με την επέμβαση μηχανικών μέσων στο έδαφος καταστρέφεται η υφή και η δομή του.

Η εναλλακτική αμπελοκομική πρακτική στα Νησιά μας, θεωρεί αναγκαία την χρήση ζιζανιοκτόνων για την εξόντωση των παρασίτων του αμπελιού πάντα στα πλαίσια της ορθολογικής τους χρήσης, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις εκάστοτε ανάγκες της καλλιέργειας.
Ο Ε.Α.Σ. υπενθυμίζει ότι η αποτελεσματικότητα ενός φυτοφαρμάκου εξαρτάται από την υγρασία του εδάφους, τις βροχές, την θερμοκρασία και τον τύπο του εδάφους ως προς την μηχανική και την χημική του σύσταση.
Μερικά ζιζανιοκτόνα εισχωρούν μέσα στο έδαφος και μαζί με τις ρίζες των ζιζανίων καταστρέφεται και ένα μέρος των ριζών του αμπελιού. Κάποια άλλα όταν ψεκάζονται προκαλούν ζημιές στα φύλλα και στους βλαστούς των πρέμνων, εξοντώνοντας παράλληλα και ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα.
Ο Ε.Α.Σ. συνιστά στον Κεφαλλονίτη και Θιακό επίδοξο Αμπελουργό της Ρομπόλας, του Τσαουσιού, της Μαυροδάφνης, του Βοστιλιδιού και άλλων ποικιλιών σταφυλιού, να τα λαμβάνει όλα υπόψη πριν ακολουθήσει μια τέτοια τακτική ζιζανιοκτονίας, ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς παρενέργειες.
Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου