Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΕΝΩΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ - Οι προτάσεις και οι στόχοι μας για την: Δημοτική Κοινότητα Πόρου


·         Εκπροσώπηση της περιοχής στο ΔΣ του λιμενικού ταμείου Κεφαλονιάς.
·         Μαρίνα Πόρου. Υποδομές υποδοχής και εξυπηρέτησης τουριστικών σκαφών στο παλαιό λιμάνι Πόρου (πλωτές εξέδρες).

·         Λιμάνι Πόρου. Αναβάθμιση των υποδομών υποδοχής και εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού στο νέο λιμάνι Πόρου. Κτίριο υπηρεσιών λιμένα.
·         Διοργάνωση ημερίδας ή συνεδρίου με διεθνή στελέχη στο χώρο του τουρισμού για το σχηματισμό ολοκληρωμένης πρότασης για το τουριστικό μοντέλο που ταιριάζει στον Πόρο.
·         Ολοκλήρωση του δρόμου προς το μοναστήρι της Άτρου.
·         Συνέχιση των παγωμένων έργων αναστήλωσης του μοναστηριού της Άτρου.
·         Ένταξη της μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του Θολωτού Μυκηναϊκού τάφου στο νέο ΕΣΠΑ.
·         Δημιουργία αρχαιολογικής συλλογής για τα ευρήματα των ανασκαφών στο σπήλαιο Δράκαινας (Εκθεσιακό κέντρο).
·         Υποστήριξη των προγραμματικών συμβάσεων με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα ενδιαφερόμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα  για την συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή. Επανεξέταση των ορίων της Αρχαιολογικής Ζώνης.
·         Προώθηση της μελέτης για νέο οικομουσείο – κτήριο Δημοτικών Υπηρεσιών στον Πόρο (ΕΣΠΑ).
·         Ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση πεζοπορικών διαδρομών Πρόννων.
·         Σχεδιασμός αναπλάσεων στο εσωτερικό του οικισμού του Πόρου.
·         Υποστήριξη της επανασύστασης Φιλαρμονικής Σχολής.
·         Επιλογή και ένταξη μεγάλων έργων για την περιοχή στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
·         Ολοκλήρωση αναθεώρησης και επέκτασης σχεδίου πόλεως ΔΔ Πόρου.
·         Εξορθολογισμός συγκοινωνιακής διασύνδεσης Κατελειού-Σκάλας-Πόρου προς Αργοστόλι και Σάμη.
·         Διασύνδεση και σήμανση αρχαιολογικών χώρων.
·         Αξιοποίηση αδιαθέτων οικοπέδων και κτηρίων δημοσίου.
·         Επαναφορά προωθητικών ενεργειών και εντύπων για την προβολή της περιοχής ως τουριστικού προορισμού στο πλαίσιο μια ενιαίας στρατηγικής για το Δήμο Κεφαλονιάς.
·         Ενίσχυση των δράσεων των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.
·         Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας και αντιπυρικών ζωνών στη δημοτική ενότητα.
·         Σύσταση συμβουλευτικού κέντρου σε συνεργασία με την Δ/ση Γεωργίας για τον πρωτογενή τομέα και τους νέους αγρότες.
·         Παρεμβάσεις για την διατήρηση του αστυνομικού τμήματος του Πόρου, την αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών εκπαίδευσης, της πρωτοβάθμιας υγείας (μέριμνα για την κάλυψη της περιοχής με σύγχρονα ιατρεία, αγροτικούς γιατρούς και ασθενοφόρο) και παρεχομένων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών και των τουριστών στην  ευρύτερη περιοχή των Πρόννων.
·         Αναβάθμιση και συντήρηση των αθλητικών χώρων και χώρων αναψυχής (Γήπεδο Τζαννάτων, γήπεδα  αθλοπαιδιών και παιδικών χαρών).


Αγαπητοί συμπολίτες,

Δυο εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές, ως επικεφαλής του ανεξάρτητου δημοτικού συνδυασμού «ΕΝΩΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ» παραθέτω το βασικό σχεδιασμό του συνδυασμού μας για την δημοτική κοινότητα Πόρου.
  
Όπως γνωρίζετε μια από τις βασικές αρχές του συνδυασμού μας είναι η αποκέντρωση και η βελτίωση τυχόν αδυναμιών του Καλλικράτη. Για αυτό το λόγο εμείς θέλουμε να μιλήσουμε στους πολίτες για συγκεκριμένα προβλήματα και λύσεις. Επιθυμούμε οι πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα σε προγράμματα και με τη σκέψη  ποιοι είναι ικανότεροι για να βοηθήσουν το τόπο τους.

Έχω γίνει δέκτης των προβλημάτων του Πόρου και της ευρύτερης περιοχής συζητώντας με συνεργάτες μου και υποψηφίους της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΤΕΤΡΑΠΟΛΗΣ. Με αυτό το γνώμονα επιλέξαμε να προτείνουμε παρεμβάσεις εφικτές και αποτελεσματικές, χωρίς να υποσχόμαστε θαύματα. Βασικός άξονας του σχεδιασμού μας είναι η δημιουργία πόλων επισκεψιμότητας στον Πόρο για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής είναι το λιμάνι, ο πολιτιστικός πλούτος, το ανθρώπινο δυναμικό και η φυσική ομορφιά.


ΛΙΜΑΝΙ ΠΟΡΟΥ

Θέλω να δεσμευτώ στους κατοίκους της δημοτικής κοινότητας Πόρου ότι η περιοχή τους θα έχει εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς. Είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Ως συνδυασμός θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο λιμάνι του νομού δικαιούται να έχει φωνή σε αυτό το θεσμικό όργανο, όπως και ανταποδοτικά οφέλη.

Πάνω σε αυτή τη βάση, με τη συνεργασία όλων των φορέων, με την τοπική κοινωνία παρούσα και με φωνή, ο Δήμος Κεφαλονιάς θα προχωρήσει στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας τουριστικών σκαφών στο παλαιό λιμάνι του Πόρου. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι αντισταθμίζονται με το παραπάνω οι όποιες επιπτώσεις στον τουρισμό έχει η λειτουργία του νέου λιμανιού του Πόρου.

Για το νέο λιμάνι του Πόρου στόχος μας είναι η βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και εξυπηρέτησης των επιβατών με τις απαραίτητες υποδομές (τουαλέτες, εκδοτήρια, χώροι αναμονής κλπ). Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να προχωρήσει το συντομότερο η μελέτη για κατασκευή κτιρίου που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του εμπορικού λιμένα.


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Δεν επιθυμούμε να εμφανιστούμε ως επαΐοντες στο χώρο του τουρισμού με μαγικές λύσεις. Έχουμε τις απόψεις μας και θέλουμε να αφουγκραζόμαστε την άποψη των πολιτών για όλα τα θέματα.
Όμως μια πρώτη θετική ενέργεια για να βρει η περιοχή το βηματισμό της θα ήταν η διοργάνωση μιας ημερίδας ή ενός συνεδρίου εστιασμένου στα προβλήματα του Πόρου και στην επιλογή του κατάλληλου τουριστικού μοντέλου. Σε αυτή την ημερίδα θα πρέπει να συμμετέχουν παράγοντες του τουρισμού και εξειδικευμένα στελέχη με πραγματική και αποδεδειγμένη γνώση της παγκόσμιας αγοράς για να προτείνουν τις κατάλληλες λύσεις με τη συμμετοχή των επαγγελματιών της περιοχής.
Πέρα από αυτό το βασικό βήμα, έχουμε ως συνδυασμός τις απόψεις και τις προτάσεις μας για μια σειρά ζητημάτων.



ΠΟΛΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ

Στις συζητήσεις με τους συνεργάτες μου, αλλά και από την κοινή λογική έχω αντιληφθεί ότι ένα μείζον πρόβλημα για τον Πόρο είναι τα μικρά οικόπεδα που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία σύγχρονων και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, ειδικά σε μια εποχή όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις απουσιάζουν σε πανελλαδική κλίμακα.
Ο Δήμος Κεφαλονιάς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ξενοδόχος. Μπορεί όμως με παρεμβάσεις του να αυξήσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την περιοχή και πάνω σε αυτή τη βάση οι επαγγελματίες να αλλάξουν οι ίδιοι τα δεδομένα της περιοχής. Οι δυνατότητες υπάρχουν και με το παραπάνω.

Από τις πρώτες προτεραιότητές μας θα είναι η αποκατάσταση της πρόσβασης προς το μοναστήρι της Άτρου και η ολοκλήρωση του δρόμου. Στόχος μας είναι επίσης να συνεχιστούν τα έργα αποκατάστασης της Μονής που ενώ είχαν ξεκινήσει, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε στασιμότητα.

Εξίσου σημαντική θεωρούμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ της μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του Θολωτού Μυκηναϊκού τάφου Τζαννάτων και την κατασκευή μόνιμου στεγάστρου, διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και κατάλληλης πρόσβασης σύμφωνα με τη μελέτη.

Επιθυμία μας είναι αυτά τα δυο έργα να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών κατά τα πρότυπα της Μελισσάνης. Τα στελέχη του συνδυασμού μας και εγώ προσωπικά έχουμε αποδείξει στην πορεία μας στην αυτοδιοίκηση ότι έχουμε τις ικανότητες να αντλήσουμε πόρους και να εξασφαλίσουμε τις αδειοδοτήσεις για  ανάλογες παρεμβάσεις.

Ως δημοτική αρχή θα προωθήσουμε επίσης κατ’ αρχήν την εφικτή δημιουργία αρχαιολογικής συλλογής για την έκθεση στο κοινό των ευρημάτων από τις ανασκαφές στο σπήλαιο της Δράκαινας. Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες για συνέχιση των ανασκαφών στην ευρύτερη περιοχή καθώς και προγραμματικές συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο Simon Fraser, την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων και τις ενδιαφερόμενες ξένες αρχαιολογικές σχολές. Σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο Πόρου που θα προκύψει και τις αρχαιολογικές Υπηρεσίες, θα συζητήσουμε τις δυνατότητες για τη δημιουργία στο μέλλον ενός νέου και μεγαλύτερου οικομουσείου που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Κεφαλονιά.


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Διαπίστωσή μας είναι η εγκατάλειψη των δικτύων πεζοπορικών διαδρομών γύρω από τον Πόρο. Επειδή υπάρχουν οι δυνατότητες για αξιοποίηση των εξαιρετικών φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής, θεωρούμε ότι μπορεί στην ευρύτερη περιοχή να δομηθεί μια τουριστική πρόταση με εξειδικευμένες διαδρομές (ενδεικτικά: Πόρος-Τζαννάτα-Αγ. Νικολάος-Μοναστηράκι - Υπολά, Άτρος, Καμπιτσάτα-χωριά Αίνου, Πόρος-Αννινάτα-Ασπρογέρακας, Πόρος-Αντίσαμος, καταρράκτες Γραδούς, Νερόμυλοι, αρχαίες ακροπόλεις των Πρόννων, κτλ).

Ο ίδιος ο Πόρος λόγω της παραλιακής ζώνης του μπορεί με την επέκταση των πεζοδρομίων κατά μήκος του να αποτελέσει θαυμάσια επιλογή περιπάτου για τους επισκέπτες με εκκίνηση το μνημείο για το υποβρύχιο ΠΕΡΣΕΑΣ. Το στενό του Πόρου με ήπιες αναπλάσεις και ενημερωτικές πινακίδες που θα αξιοποιούν το μύθο του Ηρακλή και του Δράκοντα και σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος του να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ενδιαφέροντος όπως επίσης το σημείο εκκίνησης για μια εναλλακτική περιπατητική διαδρομή προς το ηγεμονικό Μυκηναϊκό θολωτό τάφο και την αρχαιολογική περιοχή  Ρίζας-Τζαννάτων.



ΕΣΠΑ

Αρχικός μας στόχος είναι η ομαλή ολοκλήρωση των έργων της αποχέτευσης και η λειτουργία του εργοστασίου του βιολογικού καθαρισμού για το σύνολο του δικτύου αποχέτευσης σε Σκάλα και Πόρο.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε στασιμότητα σε ότι αφορά την ένταξη νέων έργων σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Απλά έγινε συνέχιση έργων που είχαν ήδη ενταχθεί, όπως η αποχέτευση Πόρου. Στόχος μας είναι και πάλι η περιοχή του Πόρου να δει τουλάχιστον ένα μεγάλο έργο να ωριμάζει, να εξασφαλίζει εγκρίσεις και χρηματοδότηση και τελικά να κατασκευάζεται. Σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία θα προσπαθήσουμε να επιλέξουμε τα καλύτερο για την περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανάγκη για δημιουργία νέου σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου ή την κατασκευή του δρόμου Πόρος-Ασπρογέρακας-Αγ. Γεώργιος.


Ως συνδυασμός δεν θέλουμε να υποσχεθούμε πράγματα που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε. Για τα παραπάνω θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και πίστη μας είναι ότι χάρη στους ανθρώπους που απαρτίζουν την ΕΝΩΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ και στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας του Πόρου, θα τα καταφέρουμε.

Υπάρχουν δεκάδες άλλες μικρότερες παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών ή το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω πόσο σημαντική θεωρώ την ορθή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση του τοπικού συμβουλίου Πόρου για την παραγωγή έργου προς όφελος του πολίτη.  Για όλα τα παραπάνω χρειαζόμαστε τη βοήθεια, τις προτάσεις και τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η από κοινού προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε ώστε να διατηρηθεί το αστυνομικό τμήμα του Πόρου να αναβαθμισθούν οι υπάρχουσες δομές εκπαίδευσης, της πρωτοβάθμιας υγείας και των παρεχομένων υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη  στην  ευρύτερη περιοχή των Πρόννων.

Για τους λόγους αυτούς αγαπητοί μου συμπολίτες σας καλώ να επιλέξετε ανάμεσα σε προγράμματα και θέσεις. Να συγκρίνετε και να δώσετε στην ΕΝΩΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ τη δύναμη για να φέρει την Κεφαλονιά στη σύγχρονη εποχή της αυτοδιοίκησης και στην πρωτοπορία της νησιωτικής Ελλάδας όπως αρμόζει στην ιστορία και τις δυνατότητές της.



Αλέκος Καλαφάτης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου