Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Κάτι ήξερε ο Αίσωπος για τα κοράκια

Κάτι ήξερε ο Αίσωπος για τα κοράκια – Έχουν ευφυΐα επτάχρονου παιδιού (video)
Ένας μύθος του Αισώπου περιγράφει ένα έξυπνο κοράκι που κατάφερε να πιει νερό μέσα από μια στάμνα ρίχνοντας μέσα της πετραδάκια με σκοπό να ανεβάσει τη στάθμη και να μπορέσει να την αγγίξει με το ράμφος του.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ των ΗΠΑ διαπίστωσαν όχι μόνο ότι ο μύθος είναι πραγματικότητα, αλλά και ότι τα κοράκια δεν χρησιμοποιούν τα πετραδάκια κατά τύχη.
Μάλιστα εκτιμούν ότι η νοημοσύνη ενός κόρακα φτάνει αυτή ενός παιδιού επτά ετών.
—Το πείραμα

Στα πειράματα συμμετείχαν έξι κοράκια της Νέας Καληδονίας (Corvus moneduloides) τα οποία φημίζονται για την ευφυΐα τους καθώς μπορούν και κατασκευάζουν αντικείμενα όπως γάντζους.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κοράκια έριχναν πετραδάκια σε σωλήνες με νερό ώστε να μπορέσουν να πιουν και όχι σε σωλήνες με άμμο, επέλεγαν τα αντικείμενα που βυθίζονται για να ρίξουν στο νερό για να ανέβει η στάθμη του από αυτά που επιπλέουν, ενώ για τον ίδιο λόγο προτιμούσαν αντικείμενα συμπαγή αντί για κούφια.
Δεν είχαν ωστόσο αίσθηση του πλάτους του σωλήνα και δεν κατανοούν τον τρόπο που δυο σωλήνες μπορεί να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.
Όπως σημείωσε η  επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Σάρα Τζέλμπερτ “τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη καθώς υπογραμμίζουν τόσο τα δυνατά σημεία όσο και τα όρια στην ικανότητα των κορακιών να κατανοήσουν“.
Κυρίως τα κοράκια αποδείχτηκαν ικανά να κατανοήσουν τις σχέσεις αιτιώδους συνάφειας.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS One.
http://www.econews.gr/2014/03/28/koraki-stamna-1136
ΚΑΙ  ΒΛΑΧΑΤΑ ΣΑΜΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου