Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Μελισσάνη: Τα μυστικά της λίμνης

Μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλ. βορειοδυτικά της Σάμης. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη (διαστάσεων 40x50 μ.) και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής. Παρόλα αυτά υπάρχει και τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια που επιτρέπει την επίσκεψη στο σπήλαιο. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από τον Γιάννη Πετρόχειλο το 1951.
Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου καθώς, κατά την αρχαιότητα, οι προϊστορικοί κάτοικοι λάτρευαν τον Θεό Πάνα και την παρουσία γυναικείων μορφών, τις γνωστές Νύμφες. Γι'αυτό το λόγο το σπήλαιο Μελισσάνη ονομάζεται και Σπήλαιο των Νυμφών.


ΑΠΟ  ΚΑΤΑΒΟΘΡΕΣ  ΣΕ ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟ  !
ΑΝΩ ΦΩΤΟ ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ





ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 18 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΓΕΩΔΡΟΜΙΟ" ΣΤΙΣ 16/11/2013

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΕΛΟΣ
ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΗΓΟΥΤΣΟΣ www.rigoutsosphotos.com

Φθινόπωρο, η πιο κατάλληλη εποχή για υποβρύχια… επίσκεψη στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Μονοι, για μην ενοχλουμε τους τουριστες του καλοκαιριού ή το προσωπικό, το οποιο ειναι πολυ εξυπηρετικο, ,αλλα κυριως χωρις την πιεση του χρονου.

Μολις μας ανοιξε ο φυλακας και μας παραδοθηκε η "αγαπημενη" μας, απλα απολαυσαμε το μοναδικής ομορφιάς περιβαλλον με την ησυχια μας. Η αρχη της καταδυσης,εγινε απο το σημειο που οι βαρκαρηδες επιβιβαζουν τους επισκεπτες και εχει μικρο βαθος, περιπου 7 μετρα. Εκει βρισκεται η βουλιαγμένη οροφη, συνεπως ενας μεγαλος ογκος απο πετρωματα υπαρχει ακριβως μπροστα μας.

Το πρωτο που παρατηρούμε,ειναι τα καθαρα νερα, με την ορατοτητα να φτανει πάνω από τα 25 μετρα διοτι το νερο ειναι υφάλμυρο και "φιλτραρεται" συνεχως μεσα απο τα πετρωματα. Νιωθεις πραγματικά πως αιωρεισαι στο κενο. Το νερο είναι σχεδον γλυκο διοτι το περασμα της θαλασσας μεσα απο το ασβεστολιθικο υπεδαφος,ανακατευεται μαζι με τα νερα της βροχης και εκει οφειλει και την σταθερά χαμηλη θερμοκρασια,στους 14-15 βαθμους Κελσιου όλο το χρόνο.

Η υποβρύχια βόλτα μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις: Τα υπεροχα σχηματα που εχουν δημιουργηθει με τους σταλακτιτες και τα ομορφα χρωματα που εχουν υιοθετησει είναι μια από αυτές. Παρα πολλοι σταλαγμίτες και σταλακτιτες σε διαφορα σχηματα αλλα και μεγεθη.

Παραλληλα,δεν μπορεις να αγνοήσεις και τους μόνιμους κατοικους αυτης της περιοχης στο περασμα σου.Μικρα χελια, τα οποια ειναι βεβαιως εντελως ακινδυνα και η περιεργεια τους, θα τα φερει κοντα στον επισκεπτη. Υπαρχουν και λιγοι κεφαλοι,οι οποιοι δυστυχως δεν ειναι και τοσο κοινωνικοι οσο τα χελια και απλως θα περνουν σαν παρατηρητες απο μακρια.

Ενα αλλο μικρο, αναποσπαστο ομως κομματι της Ιστοριας στην Μελισσανη,αποτελουν και τα αρκετα ευρηματα που συναντεις στο πυθμενα.Μια βυθισμενη βαρκα,γυαλια ηλιου,κερματα που ρίχνουν οι επισκέπτες, επιζητώντας την… εύνοια των νυμφών που κατα την παράδοση ζουν στη Μελισσάνη.

Το μεγιστο βαθος ειναι 33 μετρα. Συνεχιζοντας και αλλο μεσα στη βυθισμένη αιθουσα του ομορφου αυτου  λιμνοσπηλαιου,υπαρχει ενα ανοιγμα μεσα στο βραχο που θυμιζει το περασμα ενος "αορατου" ποταμου. Σχεδον νοιωθεις την συνεχη του ροη...Συνδεει το νερο της λιμνης με ολο αυτο το υπογειο συστημα με τα εισερχομενα και εξερχομενα "καναλια" απο τις Καταβοθρες αλλα και με την λιμνοθαλασσα του Καραβομυλου και εν τελει με αλλα λιμνοσπηλαια της περιοχης. 

Το πορισμα και αποτελεσμα,της υποβρυχιας επισκεψης μας;

Ερωτας με την πρώτη… βουτιά!  Θελουμε και αλλο!

Μελισσάνη Ενα εργο τεχνης της φυσης
Η Μελισσάνη είναι μια "σχεδον" υπογεια λιμνη με πανεμορφα καθαρα νερα, πολυ ωραια χρωματα,σταλακτικες που εχουν παρει περιεργες μορφες, και τέλεια ακουστική. Η καθε σταγονα καθως πεφτει στην επιφανεια της νιωθεις να ηχει, τοσο καθαρα και σχεδον… στερεοφωνικα!

Είναι «σχεδον» υπογεια λιμνη, διοτι τμημα της οροφης εχει πεσει, διαστασεων περιπου 150 τ.μ. και εχει αποκαλυψει το λιμνοσπηλαιο. Η εισοδος ειναι τεχνητη, μια σηραγγα σκάφτηκε στο βράχο το 1963 και ο επισκεπτης ξεναγειται στην αιθουσα με βαρκα. Βρισκεται στο χωριο Καραβομυλος,παρα πολυ κοντα στην Σαμη. 

Η κυριως αιθουσα έχει διασταση, περιπου 160 μετρα μηκος και 40 μετρα πλατος. Η επιφανεια της λιμνης, βρισκεται 20 μετρα,κατω απο την επιφανεια του εδαφους και 40 μετρα περιπου πανω απο την επιφανεια της θαλασσας. Ενα εργο τεχνης της Μητερας φυσης μας...

Γεννηση ενος σπηλαιου...
Οι ιδιαιτεροι και ομορφοι σε σχηματα και χρωματα σταλακτιτες του,εχουν ηλικια περισσοτερο των 20.000 ετων οπου βρισκονται και στα τοιχωματα του σπηλαιου αλλα και στα υποβρυχια τμηματα του. Η αιθουσα δεν ηταν εξ αρχης πλημμυρισμενη,διοτι η δημιουργια αυτου του σπανιου γεωλογικου φαινομενου,χρειαζεται βεβαιως και την βοηθεια του ατμοσφαιρικου μας αερα για να σχηματιστει. Απο ανασκαφες οπου πραγματοποιηθηκαν το 1963 απο τον καθηγητη Μαρινατο,τεκμηριωθηκε η λατρεια του θεου Πανα και των Νυμφων.

Απο εκει καταγεται και το ονομα του λιμνοσπηλαιου: "Σπηλαιο των Νυμφων" ή και λιμνοσπηλαιο "Μελισσανης". Αλλη εκδοχη βρισκεται και στην Μυθολογια μας, η οποία αναφέρει πως ο θεος Πάνας,κατοικουσε στην λιμνη και συνοδευοταν απο τις Νυμφες. Μια εκ των Νυμφών,η Μελισσάνθη,τον ερωτευθηκε αλλα ο ιδιος την απορριψε.Δεν αντεξε και επεσε στην λιμνη,για να δωσει τελος στην ζωη της.

Δεν ακολουθεί τους νόμους της Φυσικής!
Η θαλασσα χανεται στην κυριολεξια με ορμη,ως ποταμος,στις Καταβοθρες Αργοστολιου και ακολουθει την περιεργη και τρελη πορεια της,μεσα στο εδαφος,οπου εχει ενδιαμεσο σταθμο το ομορφο λιμνοσπηλαιο μας, πριν καταληξει και πάλι στη θαλασσα. Το παραδοξο; Δεν ακολουθει τους νομους της Φυσικης!

Το νερο ακολουθει "ανοδικη" πορεια, εισερχεται στο λιμνοσπηλαιο, που βρισκεται σχεδον 40 μετρα πανω απο την σταθμη της θαλασσας και μετεπειτα καταληγει στη λιμνοθαλασσα του Καραβομυλου! Το "μυστικο" αποκαλυφθηκε οταν στις Καταβοθρες χρησιμοποιησαν καταλληλα χρωματα,για να βρεθει ο τελικος προορισμος των νερων. Μετα δυο περιπου εβδομαδες,κατεληξε στην...Μελισσανη και μετεπειτα, στη λιμνοθαλασσα του Καραβομυλου.

Η καταλληλη ωρα για επισκεψη,στις 12:00 το μεσημερι,ο ηλιος βρισκεται ακριβως επανω απο το τμημα της οροφης που εχει πεσει,διαχεει το φως του καθετα και μπορει να μας δωσει τις φοβερες εικονες,σε συνδυασμο με την μεγαλη διαυγεια των κρυσταλλινων και υφάλμυρων νερων του. Σχεδον...ζωντανες,χρωματιστες μπλε και τυρκουαζ "ανταυγειες" μεσα το νερο. Κατα καποιο τροπο το τραγουδι απο τις Νυμφες,ηχει στα αυτια σου και το ταξιδι ξεκιναει...
Θεαμα που απολαμβανει ενας αυτοδυτης ,αλλα και ο καθε επισκεπτης του Νησιου,οπου με την βοηθεια των βαρκαρηδων,εχει την δυνατοτητα να κανει μια πολυ ωραια βολτα στην λιμνη και να απολαυσει αυτο το ομορφο ταξιδι.

Παραλληλα,εχει την δυνατοτητα,να περασει με την βαρκα,στο "σκεπασμενο" τμημα με οροφη και εκει ακριβως προς το Βορειο σημειο,η λιμνη φιλοξενει ενα μικρο νησακι.Σε αυτο το σημειο,βρεθηκαν τα αρχαιολογικα ευρηματα,που φυλασσονται στο αρχαιολογικο μουσειο του Αργοστολιου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου