Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ομηρικη και μυκηναϊκη Ιθακη.

Αντώνιος Βασιλάκης
Η προϊστορικη αρχαιολογια των Ιονιων νησων και συγκεκριμενα η Υστεροελλαδικη Κεφαλονια, ειναι μια αγνωστη γη, που μολις αρχιζω να εξερευνω. Σε 2 με 3 χρονια θα μπορω να πω περισσοτερα. Ειναι συναρπαστικο οτι κανενα οικιστικο συνολο δεν εχει ανασκαφτει ακομη στο νησι αυτο, ουτε και στα 4-5 νησια (Ζακυνθος, Λευκαδα, Ιθάκη, Μεγανήσι) που αποτελουν στη δυτικη νησιωτικη Ελλαδα τη επικρατεια των Κεφαλληλων κατα της ΥΕ περιοδο στην οποια άναξ ηταν ο Οδυσσεας και η γενια του.

 Ομηρικη και μυκηναϊκη Ιθακη.

Η ταυτιση των δυο οντοτητων και η σχεση μεταξυ του ειναι θεμα τεραστιο και, οπως καταλαβαινομε ολοι, ειναι αδυνατο να χωρεσει εδω η οποια αρτια προσεγγιση του.
Ωστοσο, δυο βασικες διαπιστωσεις μου, αφου ασχολουμαι 3 χρονια ηδη με το θεμα, και μπορω να τις αναφερω, ειναι οι εξης:
1. Πρωτη παραδοχη, αναγκαια δε, ειναι οτι μονο η αρχαιολογικη ερευνα, συστηματικη και σε βαθος, μπορει να μας δωσει καποια απαντηση στο ζητημα της Ιθακης και του Οδυσσεα. Ολα τα άλλα, και κυριολεκτω εδω, δεν εχουν καμια αρχαιολογικη τεκμηριωση και τα διαβαζω μονο ως μυθιστορηματα. Η γεωλογια μονο επικουρικα μπορει να χρησιμοποιηθει - και να μην ξεχναμε οτι ο ποιητης Ομηρος δεν ειναι γεωγραφος ουτε γεωλογος.
2. Το δευτερο που μπορω να πω ειναι οτι πραγματικα η Κεφαλονια, η Λευκαδα, το Μεγανησι, η Ιθακη και η Ζακυνθος ειναι ολα σπουδαια μερη της επικρατειας των Κεφαλληνων, οπου αναξ ηταν ο Οδυσσεας (ετσι λεει ο Ομηρος). Δικο μου χρεος -και πιστευω χρεος ολων των ερευνητων- ειναι να παραδωσω το συντομοτερο στην παγκοσμια επιστημονικη κοινοτητα και στην κοινη γνωμη τα δικα μου τεκμηριωμενα πορισματα, απο την ανασκαφη του μεγαλου ελλειψοειδους κτιριου στα Τζαννατα, διπλα στο μεγαλυτερο και πλουσιοτερο θολωτο ηγεμονικο ταφο δυτικης νησιωτικης Ελλαδας, που ειναι το πρωτο που αναλυπτεται και ανασκαπτεται συστηματικα στα 5 νησια του Οδυσσεα.
Σας ευχαριστω για το ενδιαφερον σας.
Στο μελλον θα χουμε την ευκαιρια να πουμε και πολλα αλλα ενδιαφεροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου