Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ

Μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ
Πολυδιάστατη σημασία για την Ελλάδα έχει η κατασκευή του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline), καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απευθείας ξένες επενδύσεις στη χώρα, ύψους 1,5 δις. ευρώ η οποία θα...
δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα αυξήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη άλλων εταιρειών. 



Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει την Παρασκευή από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος και η επίσημη αντίδραση αναμένεται μετά τις επίσημες ανακοινώσεις.

Την Τετάρτη υπεγράφη η συμφωνία «φιλοξενούσας χώρας», την οποία ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε καλή και τόνισε ότι εάν την Παρασκευή ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου από τον TAP θα είναι από τις πλέον συμφέρουσες για τη χώρα. Όπως είπε, «θα δημιουργηθούν νέες δουλειές. Η χώρα θα μεταμορφωθεί σε κόμβο για την περιοχή».

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco West, μοναδικός αντίπαλος του αγωγού TAP για την μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, απορρίφθηκε από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του αζέρικου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η αυστριακή κρατική εταιρεία ενέργειας OMV.

Για πολύ θετική εξέλιξη έκανε λόγο μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης.

Όπως είπε η ψυχρολουσία της ΔΕΠΑ, κεφαλαιοποιήθηκε από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν χρειάζονται μεγάλες κουβέντες, ούτε πανηγυρισμοί.

Τόνισε πως η ενδεχόμενη κατασκευή του αγωγού θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη όπως νέες θέσεις εργασίας και πτώση των τιμών.

Μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ 100,3 ο διευθυντής ερευνών του ινστιτούτου διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Φίλης, είπε ότι κατά την τετραετία 2014-2018 κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ θα ενισχυθούν σημαντικά οι τοπικές οικονομίες υποβαθμισμένων περιοχών της βόρειας Ελλάδας.

Παράλληλα, πρόσθεσε, η σταθερότητα και οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί των θετικών εξελίξεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια ώστε να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με τα γεωπολιτικά και στρατηγικά τα οφέλη για τη χώρα μας, ο κ. Φίλης ανέφερε πως η Ελλάδα εντάσσεται επιτέλους στον ενεργειακό χάρτη και βγαίνει από το περιθώριο κάνοντας χρήση του εργαλείου της ενέργειας που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, η κατασκευή και λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ, αποτελεί ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα αυτοπεποίθηση καθώς κορυφαίες εταιρείες δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία.

Πολύ σημαντική η απόφαση για την κατασκευή του αγωγού, είπε στο σταθμό μας ο Ηλίας Κουσκουβέλης καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερο δουλειά για να αναβαθμιστεί η χώρα γεωστρατηγικά.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με την Κύπρο για την κατασκευή κι άλλου αγωγού φυσικού αερίου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Ανδρέας Αδριανόπουλος, διευθυντής ινστιτούτου διπλωματίας, τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο αγωγός περνάει από την Ελλάδα, καθώς δίνει στη χώρα μας το αίσθημα της ασφάλειας και έχει μεγάλη σημασία για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Όπως είπε, είναι σημαντικό το ότι υπάρχει αγωγός που τροφοδοτεί την Ευρώπη χωρίς να περνάει από ρωσικό έδαφος, ενώ φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Τουρκία.
skai.gr KAI  INKEFALONIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου