Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Εφυγε ο ειδήμων της Μυκηναϊκής εποχής Σπύρος Ιακωβίδης

ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣς ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ. ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΥ ΚΙΟΣΜΟΥ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΣΕΙ. ΕΦΥΓΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 90 ΧΡΟΝΩΝ.
Ο Σπύρος Ιακωβίδης ασχολήθηκε και με τη μυκηναϊκή Κεφαλληνία. Γράφει: «στο νότιο σύμπλεγμα των Ιόνιων νήσων η Μυκηναϊκή περίοδος δεν άφησε παρά ελάχιστα αρχιτεκτονικά ίχνη που συνίστανται σε τμήματα τοίχων και αποσπασματικά θεμέλια, χωρίς σαφές σχέδιο, χωρίς επιχώσεις και χωρίς διδακτική (ή διαπιστωμένη) στρωματογραφία … και δεν μαρτυρούν πολλά ούτε για το πού ούτε για το πώς ήσαν εγκατεστημένοι οι κάτοικοι τους κατά την ΥΕ περίοδο». Kαι αναφέρει τις θέσεις: «Σταροχώραφα Κρανιάς και Άγιοι Θεόδωροι Σάμης». 
Ο Ιακωβίδης αναφέρει ότι «κατάλοιπα των πρώιμων ΥΕ χρόνων (16ος-15ος αι.) δεν μαρτυρούνται στην Κεφαλληνία! Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «η περίοδος ακμής και διαδόσεως του μυκηναϊκού πολιτισμού (ΥΕ ΙΙΙ Α –Β , 14ος -13ος αι) εκπροσωπείται από ελάχιστα διάσπαρτα δείγματα, κυρίως κεραμικά… Ο κύριος όγκος, σχεδόν το σύνολο των ευρημάτων, ανήκει στους τελευταίους μυκηναϊκούς αιώνες και προέρχεται από τα νεκροταφεία (12ο και 11ο)».
Το πρόβλημα που περιγράφει ο Ιακωβιδης έχει ήδη αρχίσει να βρίσκει απαντήσεις και μάλιστα επαρκείς και ικανοποιητικές με την ανασκαφή μας στα Τζαννάτα. Τώρα έχουμε ένα μεγάλο ανασκαμμένο ελλειψοειδές μέγαρο, τμήμα ενός εκτεταμένου οικισμού, το όποιο έχει διδακτική στρωματογραφία τόσο στην κεραμική ακολουθία όσο και –κυρίως- στη οικιστική διαδοχή, από τον 16ο, τουλάχιστο, μεχρι και τον 12ο αιώνα. Και είμαστε ακόμη στην αρχή!
συνεχεια  απο το ΒΗΜΑ
Υπήρξε διδάσκαλος πολλών σημερινών επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε ξένα πανεπιστήμια
Εφυγε ο ειδήμων της  Μυκηναϊκής  εποχής Σπύρος Ιακωβίδης
Σε  ηλικία 90  ετών,  πλήρης  ημερών και  έργου πέθανε την Κυριακή το πρωί στο  σπίτι  του ο αρχαιολόγος,  ακαδημαϊκός Σπύρος Ιακωβίδης. Μία  εμβληματική μορφή  της  παλαιάς αρχαιολογικής σχολής όχι  μόνον στην Ελλάδα,  που  αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής του δραστηριότητας  σε θέματα μυκηναϊκής αρχαιολογίας ο Σπύρος Ιακωβίδης υπήρξε διδάσκαλος  πολλών σημερινών επιστημόνων τόσο  από τα  έδρανα  του  Πανεπιστημίου Αθηνών όσο  και από  ξένα  πανεπιστήμια  όπου  επίσης  δίδαξε για πολλά χρόνια.
Aνασκαφές   είχε  πραγματοποιήσει  στην ευρεία περιοχή των Αθηνών αλλά και στην Eλευσίνα, την Πύλο,  την Θήρα, την Περατή, τον Γλα,  κυρίως όμως στις Mυκήνες.   Γιατί ειδικά στις Μυκήνες   εργάσθηκε για  περισσότερα  από 50 χρόνια, τα  μισά από τα  οποία ως  διευθυντής των  ανασκαφών,  διαδεχόμενος τον Γεώργιο Μυλωνά. Η ειδίκευσή του άλλωστε στην  Μυκηναϊκή  εποχή τον κατέστησε διεθνώς  ειδήμονα.

 Ο  Σπύρος Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1923 στην Aθήνα,  πήρε δίπλωμα Αρχαιολογίας  από το Πανεπιστήμιο  Aθηνών  το 1946  και  διδακτορικό δίπλωμα το 1962. Εργάσθηκε ως  επιμελητής αρχαιοτήτων για δύο χρόνια  (1952-1954)  αλλά κυρίως  ασχολήθηκε  με την διδασκαλία  και  την ανασκαφή. Αρχαιολογία  δίδαξε στα Πανεπιστήμια Aθηνών (1970-1974),  Μάρμπουρκ  (1976-1977),  Χαϊδελβέργης  (1977) και στο Πανεπιστήμιο της  Πενσυλβάνια  (1979-1991)  ενώ υπήρξε μέλος του Iνστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών στο  Πρίνστον  των  Ηνωμένων Πολιτειών (1977-1978).
Είχε  εκδώσει τα  βιβλία «H Mυκηναϊκή Aκρόπολις των Aθηνών» (1962), «Περατή» (1969-1970),  «Aι Mυκηναϊκαί Aκροπόλεις» (1973), «Vormykenische und Mykenische Wehrbauten» (1977),  «Late Helladic Citadels on Mainland Greece» (1988),  «Γλας I» (1989),  «Γλας II» (1998), «Gla and the Kopais» (2001), «Μυκήνες – Επίδαυρος» (2002)  και  άλλα συλλογικά,  όπως η «Iστορία του Eλληνικού Έθνους» (1970)  και  «Μεγάλες στιγμές της ελληνικής Αρχαιολογίας» (2007).
Μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας  ο Σπύρος  Ιακωβίδης   υπήρξε  μέλος  και  πολλών άλλων ιδρυμάτων όπως  της Society of the Promotion of Hellenic Studies, της Bρετανικής Aρχαιολογικής  Σχολής Aθηνών, της Société de Préhistoire Française, του Γερμανικού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, της Iστορικής και Eθνολογικής Eταιρείας   κ. ά. Είχε  τιμηθεί με το  Mετάλλιο Eθνικής Aντιστάσεως, Mέγας Tαξιάρχης του Φοίνικος  ενώ το  2008,  όταν  γιόρταζε τα 85 χρόνια του, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα  50 χρόνια  συμμετοχής  στις ανασκαφές των Μυκηνών μαθητές του,  συνάδελφοι και φίλοι τον  τίμησαν προσφέροντάς του τον  τόμο «Δώρον» με  μελέτες σε θέματα μυκηναϊκής αρχαιολογίας.
Μία από τις  τελευταίες δημόσιες  εμφανίσεις  του  ήταν τον  περασμένο Οκτώβριο στην τηλεόραση της ΝΕΤ (εκπομπή «Στα Ακρα»)  όπου μίλησε για τη  συμμετοχή του,  ως  νεαρός φοιτητής του  Πανεπιστημίου  τότε στην  απόκρυψη των αρχαιοτήτων  των  μουσείων, λίγο  προτού μπουν οι Γερμανοί στην Αθήνα. Ηταν  ο  τελευταίος επιζών  άλλωστε εκείνης  της ομάδας αρχαιολόγων…
Η  κηδεία του Σπύρου  Ιακωβίδη  θα  γίνει την Τρίτη στις 11  το πρωί από το Α΄ Νεκροταφείο. Ο ακαδημαϊκός κ. Σπύρος Ευαγγελάτος  και η αρχαιολόγος κυρία  Μαρία Παντελίδου – Γκόφα θα αποχαιρετήσουν τον εκλιπόντα.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ - ΣΠ. ΙΑΚΩΒΙΔΗ - ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ -ΣΤΑ ΑΚΡΑ.- ΤΗΣ ΒΙΚΗΣ ΦΛΕΣΣΑ..(Αντ.Θ.Βασιλάκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου