Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ενας Ελληνας ξεναγός απαντά στο τουριστικό success story του Σαμαρά και της Ολγας

Kρίτων Πιπέρας>


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 
http://www.kourdistoportocali.com/

Διπλωματούχος ξεναγός. Τριάντα δύο χρόνια στο επάγγελμα. Μόλις γύρισα απο ένα ακόμα ταξίδι που συνδύαζε Ελλάδα-Τουρκία.
Οι συγκρίσεις αναπόφευκτες. Η θλίψη που νοιώθω μεγάλη. Στη Tουρκία τα πάντα πεντακάθαρα, στην Ελλάδα οι τουριστικές διαδρομές γεμάτες σκουπίδια. Στη Τουρκία ουδείς θα διανοηθεί να ξεναγήσει αν δεν είναι επίσημος ξεναγός, στην Ελλάδα οι παράνομοι οργώνουν ασύδοτα, γιατί οι νόμο
ι δεν εφαρμόζονται (τι περίεργο), γιατί οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι και η φοροδιαφυγή μετρά δισεκατομμύρια.
 Στη Τουρκία οι κρατικές σχολές ξεναγών έχουν διάρκεια 4 ετών, στην Ελλάδα οι σχολές ξεναγών του ΟΤΕΚ αγνοούνται όπως και ο ίδιος ο ΟΤΕΚ. Τα τελευταία χρόνια οι σχολές υπολειτουργούσαν και αντί των 5 σχολών λειτουργούσαν μόνο 2.
Η τελευταία εκπαιδευτική χρονιά τελείωσε το Φεβρουάριο του 2012, και η επόμενη δε φαίνεται πουθενά στα σχέδια του Υπουργείου Τουρισμού.
Στη Τουρκία τα ετήσια επιμορφωτικά σεμινάρια των ξεναγών της είναι υποχρεωτικά, τα έξοδα καλύπτονται από το κράτος και καταγράφονται στο βιογραφικό τους (φέτος το θέμα τους ήταν το Κουρδικό και το Αρμενικό ζήτημα, για να ξέρουν πως θα απαντούν στις ερωτήσεις των τουριστών-ακούει κανείς εκεί στα διάφορα υπουργεία;).
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, οι Ξεναγοί οργανώνουν μόνοι τους , με πολύ κόπο και με δικά τους έξοδα τα αντίστοιχα επιμορφωτικά τους σεμινάρια, με το υπουργείο να τα σνομπάρει επιδεικτικά. Από όλα τα προβλήματα και τις παθογένειες του ελληνικού τουρισμού, το Υπουργείο αποφάσισε να λύσει το “ πρόβλημα” τών ξεναγών. Με μεθόδους απαράδεκτες για μια δημοκρατική χώρα, βάφτισε το επάγγελμα του ξεναγού «κλειστό» που έπρεπε, λέει, με το πρόσχημα των Μνημονίων, να ανοίξει, επειδή, άκουσον άκουσον, έπρεπε κάποιος να το σπουδάσει! Έτσι όμως, όσοι είχαν ένα πτυχίο αρχαιολογίας, τέχνης ανθρωπιστικών(!) σπουδών κλπ δεν μπορούσαν να ασκήσουν το επάγγελμα αυτό.
Αν ακούγεται παράλογο, δυστυχώς πολλοί πτυχιούχοι το βρήκαν απόλυτα φυσιολογικό, να κάνουν ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο και να βγουν να ξεναγήσουν, εξασφαλίζοντας έτσι ένα «χαρτζιλίκι»!! Αν αύριο με την ίδια ευκολία πτυχιούχοι άλλων ειδικοτήτων με ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο αποκτούν άδεια ασκήσεως ενός άλλου επαγγέλματος, μην απορήσετε αν γεμίσουμε με ολίγον από δικηγόρους, ολίγον από γιατρούς, ολίγον από αρχιτέκτονες και πάει λέγοντας. Όσοι θεωρούν ότι επειδή έχουν ένα πτυχίο μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να εισβάλουν λάθρα σε ένα άλλο επάγγελμα έχουν απόλυτο δίκιο, γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει, μην εκπλαγούν όμως αν αργότερα χάσουν αυτό το «δικαίωμα» από άλλους λαθραίους που θα είναι πιο φτηνοί, από άλλες χώρες όπως Τσεχία, Βουλγαρία κλπ.
Το Υπουργείο, ελαφρά τη καρδία παραδίδει το τουριστικό προϊόν στα μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, Γερμανίας και άλλων χωρών, όπως απαιτεί ο κος Φούχτελ, ο υπουργός εργασίας της κας Μέρκελ, για να εξάγει στη χώρα μας φτηνό εργατικό δυναμικό. Εδώ και δεκαετίες, οι διπλωματούχοι ξεναγοί παλεύουν με τις κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους, για να βγάζουν προς τα έξω μια Ελλάδα που αξίζει το κόπο να επισκεφτεί κάποιος, με μόνο όπλο την αγάπη τους γι αυτό το τόπο, χωρίς ποτέ το επίσημο κράτος να αναγνωρίσει το παραμικρό σε αυτό το κλάδο. Στη Μεγάλη Βρετανία, η πρόεδρος των εκεί ξεναγών, έχει παρασημοφορηθεί από την ίδια τη βασίλισσα. Εμείς δε ζητάμε τίποτα τέτοιο, μας φτάνουν τα εκατομμύρια ευχαριστήρια και τα συγκινητικά καλά λόγια των επισκεπτών μας. Απαιτούμε όμως, να μη μας πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων για να εξυπηρετήσουν και πάλι τα συμφέροντα όλων εκείνων που στο βωμό του κέρδους ξεπουλάνε ακόμα και την ιστορία και το πολιτισμό μας. Αφήστε μας να συνεχίσουμε να ανεβάζουμε την Ελλάδα και μη πουλάτε ελπίδες δουλειάς σε άνεργους που αφού τους κοροϊδέψετε θα τούς σερβίρετε βορά σε ένα κλάδο με πάνω από 50% ανεργία.
 Κρίτων Πιπέρας από τη σελίδα του στο FB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου