Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Τούρκοι αναλαμβάνουν τις ανασκαφές στην αρχαία Ιεράπολη


Τούρκοι αρχαιολόγοι θα εργάζονται στην αρχαία Ιεράπολη 12 μήνες το χρόνο, ενώ οι Ιταλοί, οι οποίοι εργάζονται στην περιοχή για 56 ολόκληρα χρόνια, θα 


πρέπει να εργάζονται για διάστημα δύο μηνών και μόνον ετησίως.

Το πανεπιστήμιο του Pamukkale θα συνεργάζεται με την ιταλική ομάδα αρχαιολόγων που εργάζεται στην αρχαία πόλη της Ιεράπολης, στο σημερινό Denizli της Τουρκίας. Η ιταλική ομάδα ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων για δύο χρόνια, λόγω των ισχυρισμών ότι οι ανασκαφές κινούνται με πολύ αργό ρυθμό στην περιοχή.

Ενώ η ιταλική ομάδα είναι υπεύθυνη για τη διενέργεια ανασκαφών και τα έργα αποκατάστασης στην αρχαία πόλη για 56 χρόνια, ο διοικητής της περιφέρειας του Denizli που υπάγεται στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, έδωσε άδεια στο τμήμα αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Pamukkale, υπό την ηγεσία του καθηγητή Celal Şimşek για να εργαστεί στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο Şimşek και η ομάδα του θα πραγματοποιήσει ανασκαφές στην αρχαία πόλη όλη την διάρκεια του χρόνου. Η ιταλική ανασκαφική ομάδα θα πρέπει να συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο του Pamukkale, αλλά μόνο στο χώρο ανασκαφής για δύο μήνες το χρόνο.

Για 56 χρόνια

Ο καθηγητής Francesco D'Andria του πανεπιστημίου Λέτσε της Ιταλίας ξεκίνησε τις ανασκαφές στην περιοχή του Pamukkale πριν από 56 χρόνια, όταν ήταν φοιτητής. Αυτός και η ομάδα του εργαζόταν για δύο μήνες το χρόνο. Ο δήμαρχος του Denizli, Abdulkadir Demir δήλωσε ότι οι ανασκαφές πήγαιναν πολύ αργά και ζήτησε από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, Ertuğrul Günay την άδεια να συνεχιστούν οι ανασκαφές για όλη τη διάρκεια του έτους προκειμένου να αναβιώσει η αρχαία πόλη της Ιεράπολης, το συντομότερο δυνατό.

Ως αποτέλεσμα της μακράς συνομιλίας μεταξύ του υπουργείου και του διοικητή της περιφέρειας του Denizli, ήταν η έγκριση της άδειας ανασκαφής για 12 μήνες στην αρχαία πόλη.

Ο Maor Demir δήλωσε ότι ανασκαφές θα αρχίσουν αμέσως στην Ιεράπολη, στην οποία βρίσκονται 2.000 περίπου τάφοι από την αρχαία μέχρι και την Ελληνιστική περίοδο. «Μοναδικά είδη τάφων βρίσκονται στην Ιεράπολη. Ο ασφαλτοτάπητας που τοποθετήθηκε το 1986 μεταξύ των τάφων θα πρέπει να αφαιρεθεί και οι ανασκαφές θα ξεκινήσουν στη δεξιά και αριστερή πλευρά του δρόμου. Θα αναβιώσει ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς. Δεν θα υπάρξει οικονομικό πρόβλημα, επειδή το υπουργείο και η επαρχιακή διοίκηση θα παρέχουν τα απαραίτητα κονδύλια στον προϋπολογισμό».

Ο Demir δήλωσε ότι οι Ιταλοί είχαν που δούλευαν για 56 χρόνια στην Ιεράπολη, θα μοιραστούν με την τουρκική ομάδα τα αποτελέσματα της έρευνάς τους κατά τη διάρκεια της κοινής εργασίας. «Υπήρξαν σημαντικά ευρήματα και αναστηλώσεις αυτά τα 56 χρόνια, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε προγραμματίσει να συνεχίσουμε τις ανασκαφές στη διάρκεια του έτους».




Διαβάστε περισσότερα Ἔρρωσο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου