Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Αφιέρωμα στον Πόντο - Άξιον Εστί 18/5/2013

Το έργο του καθηγητή Κ. Φωτιάδη θα διανεμηθεί δωρεάν από την Realnews Να ήμουν στην Ελλάδα να το έχω και εγώ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ-ΚΑΠΠΑΤΟΥ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΑΧΑΝΙΔΗΣ

Το επεισόδιο του Άξιον Εστί, είναι αφιερωμένο στον Πόντο, με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Ο διδάκτωρ νομικός Αντώνης Ανανιάδης, μας σκιαγραφεί το ιστορικό πλαίσιο της γενοκτονίας των Ποντίων, εστιάζοντας στην ιστορία του προπάππου του, Συμεών Ανανιάδη, αθλητή και μαθητή του περίφημου κολεγίου «Ανατόλια», που απαγχονίστηκε το 1921 στην Αμάσεια, με αφορμή το βιβλίο του Ευθύμιου Κουζινού «Εικοσιτρία χρόνια στη Μικρά Ασία».

Η Σοφία Πετρίδου-Καππάτου, μέσα από την ιστορία του πατέρα της, αφηγείται ένα κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού αλλά και μιας ολόκληρης γενιάς προσφύγων, που καθόρισαν, μεταξύ άλλων, την εξέλιξη του ελληνικού έθνους.

Η συγγραφέας Μαργαρίτα Μυλωνάκη, υπογράφει ένα συγκινητικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, μιας Ποντίου πρόσφυγα, η οποία κληροδοτεί το δυσβάσταχτο ιστορικό φορτίο της, στους ώμους της κόρης της.

Τέλος, ο οικονομολόγος και συγγραφέας Κυριάκος Σαχανίδης, μας αποκαλύπτει τις ιδιαιτερότητες της ποντιακής διαλέκτου και μας αποδεικνύει, έμπρακτα, τη συγγένειά της προς την Αρχαία Ελληνική, μεταξύ άλλων, μέσα από τραγούδια που αφηγούνται την γενοκτονία και τον τρόπο που οι ίδιοι οι Πόντιοι την βίωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου