Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Όμηροι της μαφίας οι μετανάστες



Όμηροι της μαφίας οι μετανάστες- Πάτρα,  Ηγουμενίτσα, Ρόδος, Λέσβος, Σάμος, Κεφαλονιά- Από 1.000 έως 6.000 ευρώ η ταρίφα Το -καλά οργανωμένο- σχέδιο «Χαβάλα».

Εστάλη  από  τον Βασίλη  Λορετζάτο
-Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Ρόδος, Λέσβος, Σάμος, Κεφαλονιά- Από 1.000 έως 6.000 ευρώ η ταρίφα
Ηγουμενίτσα, Ρόδος, Λέσβος, Σάμος, Κεφαλονιά, Πάτρα αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου και εξόδου απεγνωσμένων ανθρώπων που αναζητούν τη... Γη της Επαγγελίας. Οι διακινητές, που εμπορεύονται τις ανθρώπινες ψυχές, συνεχίζουν να αλωνίζουν ανενόχλητοι αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, καθώς η «ταρίφα», όπως αναφέρει η έρευνα τηςzougla.gr για τη μεταφορά μεταναστών κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 6.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μετά το «σφράγισμα» του Έβρου, με την κατασκευή του φράχτη και την αποστολή 1.200 αστυνομικών, τα κρούσματα παράνομης μετανάστευσης δεν μειώθηκαν. Τουναντίον, οκταπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, όπως και οι συλλήψεις μεταναστών και δουλεμπόρων από διάφορες περιοχές του Αιγαίου.
Τραγική ειρωνεία… Οι μετανάστες συλλαμβάνονται με την κατηγορία της παράνομης εισόδου, όταν εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω των συνόρων, και, όταν αφεθούν ελεύθεροι, πιάνονται εκ νέου για παράνομη έξοδο από τη χώρα και στοιβάζονται σε κέντρα κράτησης ή διαβιούν σε κρατητήρια-κολαστήρια
Η διακίνηση και το… «Χαβάλα»
Καλά ενημερωμένες πηγές, μιλώντας στη zougla.gr, εξηγούν ότι οι τρόποι που «σκαρφίζονται» οι επιτήδειοι που θησαυρίζουν στην πλάτη απεγνωσμένων ανθρώπων ποικίλλουν. Ένας από αυτούς και το -καλά οργανωμένο- σχέδιο «Χαβάλα».
Αν και, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η αστυνομία το γνωρίζει εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, το σχέδιο συνεχίζει να αποδίδει, καθώς τα κυκλώματα που το εφαρμόζουν βασίζονται στην εχεμύθεια και στην εμπιστοσύνη των εμπλεκομένων.
Το «modus operandi» περισσότερο παραπέμπει σε χολιγουντιανές ταινίες, παρά στην πραγματικότητα. Η περιγραφή του ενδεικτική…

«Το σχέδιο εφαρμόζεται ως εξής: οι περισσότεροι μετανάστες, οι οποίοι περνούν τον Έβρο αλλά και τα νησιά, έρχονται χωρίς χρήματα. Όταν φθάσουν στη χώρα, έρχονται και τους παραλαμβάνουν κυκλώματα και τους μεταφέρουν στην Αθήνα. Μόλις φθάσουν στην Αθήνα, επικοινωνούν με τον "σύνδεσμο" του κυκλώματος και του λένε μια μυστική λέξη. Εν συνεχεία, αυτός καλεί την οικογένεια του μετανάστη και με τη σειρά του λέει τη λέξη-κλειδί. Τότε, η οικογένεια του μετανάστη καταλαβαίνει ότι αυτός παραλήφθηκε από το κύκλωμα και αποδεσμεύει χρήματα, τα οποία καταλήγουν στους λογαριασμούς του κυκλώματος. Μετά την είσπραξη των χρημάτων, τα μέλη του κυκλώματος έχουν την υποχρέωση να παραλάβουν τον μετανάστη, να τον μεταφέρουν, κυρίως, σε Ηγουμενίτσα και Πάτρα και εν συνεχεία να τον βγάλουν από τη χώρα» εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Οι… βιτρίνες

Παράλληλα, κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι διάφορα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα διακινούν «μαύρο» χρήμα μέσω τουριστικών γραφείων ή internet café που ανήκουν σε αλλοδαπούς.

Ενδεικτικό είναι ότι σε internet café που βρίσκεται στην Αθήνα, κάθε Παρασκευή, μετανάστες καταθέτουν χρήματα (ταχυπληρωμές) σε διαμεσολαβητές, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη μεταφορά τους στο εξωτερικό με συστήματα όπως το… «Χαβάλα». 

«500 ευρώ το κεφάλι»

Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που οι επικεφαλής κυκλωμάτων διακίνησης ζητούν τα χρήματα πριν από τη μεταφορά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 100 Σομαλών που πριν από περίπου μία εβδομάδα είχαν στοιβαχτεί σε ένα φορτηγό, το οποίο αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη και κατευθυνόταν προς την Ηγουμενίτσα.
Λόγω του συνωστισμού, οι μετανάστες άρχισαν να παραπονιούνται, με αποτέλεσμα ο οδηγός-μέλος του κυκλώματος να κάνει μια στάση σε κάποιο σημείο της Εγνατίας Οδού κοντά στη Βέροια. 
«Κατέβηκαν γύρω στα 15 άτομα, γιατί δεν άντεχαν άλλο. Μέσα στο φορτηγό υπήρχαν περίπου 100 άτομα, τα οποία είχαν πληρώσει 500 ευρώ έκαστο. Δηλαδή, το κύκλωμα εισέπραξε πάνω από 50.000 ευρώ. Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, οι Σομαλοί, πριν από δύο μήνες, πέρασαν από τον Έβρο, μετακινήθηκαν στην Αθήνα, όπου τους παρέλαβαν τα μέλη του κυκλώματος, μεταφέρθηκαν με διάφορα αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη και από εκεί επιβιβάστηκαν στο φορτηγό με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα. Το κλειδί είναι οι έλεγχοι στο οδικό δίκτυο. Αν δεν γίνονται, τα κυκλώματα θα ανθούν και θα κερδοσκοπούν» αναφέρει χαρακτηριστικά ένστολος από την περιοχή.
Να σημειωθεί ότι δέκα εξ αυτών συνελήφθησαν έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας στη Βέροια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου