Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Απόκρυφο κοπτικό χειρόγραφο «αλλάζει» την ιστορία της Μεγάλης Εβομάδας


ΑΝΑΡΤΗΣΗ   ΛΟΓΟ ΟΤΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΑ


ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ   ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!
Μία από τις σελίδες του κειμένου

Γραμμένο στην κοπτική γλώσσα και με ηλικία 1200 ετών ένα κείμενο, που μεταφράστηκε πρόσφατα από ολλανδό καθηγητή αφηγείται την ιστορία της σταύρωσης του Ιησού και των δραματικών γεγονότων της Μεγάλης Εδβομάδας με εντελώς διαφορετικό, από τον γνωστό μας, τρόπο. 

Και παρ΄ ότι τα λεγόμενα «απόκρυφα» θρησκευτικά κείμενα δεν είναι είδος άγνωστο, το αντίθετο μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση οι ανατροπές που περιλαμβάνει το κείμενο αλλάζουν την ιστορία.

Συγκεκριμένα το κείμενο αυτό μιλάει για τον Πόντιο Πιλάτο λέγοντας, ότι είχε δείπνο με τον Ιησού πριν από τη σταύρωσή του και ότι προσφέρθηκε να θυσιάσει το γιό του στην θέση του Ιησού! Και σαν να μην έφθαναν αυτά εξηγεί, γιατί το Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού με ένα φιλί: Διότι ο Ιησούς είχε την ικανότητα να αλλάζει σχήμα, έτσι δεν ήταν εύκολο να αναγνωρισθεί. 

Τέλος ημέρα της σύλληψης του Ιησού - πάντα κατά το κείμενο - ήταν η Τρίτη το βράδυ και όχι η Πέμπτη, κάτι που όπως είναι φυσικό κάνει την Μεγάλη Εβδομάδα άνω κάτω…

Η ανακάλυψη αυτού του κειμένου δεν σημαίνει φυσικά, ότι τα γεγονότα έγιναν έτσι, έχει ενδιαφέρον όμως το γεγονός, ότι κάποιοι άνθρωποι που ζούσαν εκείνη την εποχή φαίνεται ότι τα πίστευαν, όπως λέει ο Ρόλοφ βαν ντεν Μπροκ του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, ο οποίος με βάση αυτό το κείμενο έγραψε το βιβλίο « Ο Ψευδο-Κύριλλος Ιεροσολύμων για τη ζωή και το Πάθος του Ιησού». 

«Χωρίς άλλη καθυστέρηση, ο Πιλάτος ετοίμασε ένα τραπέζι και έφαγε με τον Ιησού την πέμπτη ημέρα της εβδομάδας. Και ο Ιησούς ευλόγησε τον Πιλάτο και ολόκληρο το σπίτι του», διαβάζει κανείς στο κείμενο. Και πιο κάτω ο Πιλάτος λέει στον Ιησού: «Καλά τότε, ιδού, η νύχτα έχει έρθει, θα μεγαλώσει και θα φύγει και όταν έρθει το πρωί και σε κατηγορήσουν σε μένα, θα τους δώσω το μοναχογιό μου, έτσι ώστε να μπορούν να τον σκοτώσουν στη θέση σου»

Στο κείμενο εξάλλου ο Ιησούς τον παρηγορεί, λέγοντας: «Ω Πιλάτε, έχεις ήδη κριθεί άξιος μεγάλης χάρης, διότι έχεις δείξει αυτήν την αφοσίωση σε μένα». Στην συνέχεια έδειξε στον Πιλάτο πώς μπορούσε να ξεφύγει αν το ήθελε. «Ο Πιλάτος, τότε, κοίταξε τον Ιησού και, ιδού, έγινε ασώματος. Δεν μπορούσε να τον δει για πολύ ώρα…», όπως λέει το κείμενο. Στη συνέχεια αναφέρει ότι ο Πιλάτος και η σύζυγός του είχαν οράματα εκείνο το βράδυ, που έδειχναν έναν αετό (που αντιπροσώπευε τον Ιησού) να θανατώνεται. 

Σ΄ αυτό το κείμενο δηλαδή ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού φαίνεται να έγινε με τον Πόντιο Πιλάτο και όχι με τους μαθητές του. Και επιπλέον ότι ο Πιλάτος όχι απλώς δεν ένιψε τας χείρας του αλλά προσφέρθηκε και να βοηθήσει βάζοντας τον Ιησού πάνω από τον γιό του. 

Αυτή η αλλιώτικη ιστορία των Παθών του Ιησού είναι γραμμένη με το όνομα του Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων, που έζησε κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα. Στην πραγματικότητα μάλιστα υπάρχουν μια σειρά από κείμενα, που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από ομιλίες του Αγίου Κυρίλλου, χωρίς φυσικά αυτό να είναι ακριβές. 

Αντίγραφα αυτού του κειμένου πάντως βρέθηκαν σε δύο χειρόγραφα, το ένα στην Βιβλιοθήκη και Μουσείο Μόργκαν στην Νέα Υόρκη και το άλλο στο Μουσείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και τα δύο προερχόμενα από την Αίγυπτο όπου αγοράστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα.


Πηγή: Μ. Θερμού, Το Βήμα


ΠΗΓΗ  Ἔρρωσο: 

8 σχόλια:

  1. Και αν η Μεγάλη Τρίτη ήτανε η Μεγάλη Πέμπτη, ή το ανάποδο, ή μετά ένα μήνα, ή πριν ένα μήνα τι αλλάζει?
    Κάνουμε λάθος μέρα νηστεία? Γιατί είπε ο Χριστός να κάνουμε νηστείες?
    Καλοί άνθρωποι είπε μόνο να είμαστε. Και εμείς σαν «καλοί» Χριστιανοί ήμαστε κακοί άνθρωποι και κάνουμε δόλιες νηστείες.
    Αυτό το γράφω για τσου πονηρούς που πιστεύουνε ότι με κουτοπονηριές θα τσου βάλει ο Άγιος Πετράν στο Παράδεισο να τη βγάζουνε πίπα σα τα λαμόγια εδώ καληώρα. Εκεί απάνου σου βγάζει το «τσιπάκι» ο Πετράν και τα βλέπει όλα μαζί και τσι σκέψεις σου!! Χα χα χα χα χα. Εκεί να γδείς λίστες!!! Χα χα χα.
    Και για δε μου λέτε αυτός ο Άγιος Πατέρας ο ιστορικός που τα έγραψε ήτανε με αγιασμένα μυαλά και τα γνώριζε 300 χρόνια μετά?
    Εδώ ωρέ εμείς δε ξέρουμε τι έκανε ο Κολοκοτρώνης πριν 200 χρόνια και άμα λείπανε και τα απομνημονεύματά του να καταλάβουμε πως σκεφτότανε (άμα του τα γράψανε και όπως ακριβώς τα έλεε, γιατί ποιος ξέρει άμα δε τα ρετουσάρανε κιόλα), μπορεί να μας τον βγάζανε και Βεληγκέκα.

    Ήμαρτον μπάρμπα Θοδωρή.

    Χουά χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΓΩ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ,,, ΜΑΛΛΟΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ,, ΕΚΑΝΕ 5-6 ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΘΕΟ!! ΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο μεταξύ μας μου άρεσε! Από όταν το γράφεις στο διαδίκτυο δεν υπάρχει μεταξύ μας ρε μεγάλε! Χα χα χα.
    Η ύπαρξη Θεού, ή όχι είναι τελείως προσωπική άποψη του καθένα.
    Σεβαστοί για τις απόψεις τους οι μεν όπως και οι δε.
    Άλλωστε η ανάγκη των θρησκειών πάντα ήταν ανάγκη ανθρώπινη.
    Μη το ξεφτιλίζουμε και τελείως γιατί θα σου στείλω κάνα πυραυλάκο και σένα όπως του Αίολου και θα πιστέψεις θες δε θες.
    Είδες τι έπαθε ο Οδυσσέας που τα έβαλε με τσού θεούς και περισσότερο με το Ποσειδώνα?
    Κάψε καμιά σκωταριά εκεί απόξου στα γουλιά να με εξευμενίσεις γιατί δε βλέπω να γλυτώνεις τσι μπόμπες μου,
    Θεός Άρης.
    Ρε που σηκώσανε μύτη και οι κοινοί θνητοί στα καλά των καθουμένωνε!
    (Και βάλε και λίγη ταραμοσαλάτα στη σκωταριά από κείνη την ωραία που φτιάνεις).


    Χουά χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΚΩΤΑΡΙΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΠΡΑΜΑ,,ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΨΕΙΣ ΘΕΣ!?? ΑΝΤΕ ΚΑΝΑ ΧΑΛΒΑ, ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ΦΑΣΟΛΑΔΑ,,ΟΠΩΣ ΠΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΝ ΘΕΣ!,, ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΕΦΟΣΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΕΧΟΥΜΕ 50 ΜΕΡΕΣ ΣΧΕΔΟΝ?, ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΠΩΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΕΓΙΝΕ 1 ΕΤΟΥΣ,,ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΕΠΑΙΡΝΕ!,, ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΦΟΣΟΝ ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕ ΕΒΡΑΙΚΟ ΠΑΣΧΑ,, ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΗ!? ΑΣΕ ΜΗΝ ΣΟΥ ΒΑΛΩ ΑΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ!ΚΑΙ ΘΑ ΘΥΜΩΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΩΣΕΙΔΩΝΑΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΡΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!, ΑΣΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΧΑΛΑΕΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ! ΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Εβραϊκό Πάσχα είναι βάσει του Σεληνιακού μήνα Νισσαν..στις 14 του μήνα Νισσαν λοιπόν...επειδή οι μήνες είναι Σεληνιακοί μετακινούνται οπότε αναγκαστικά είναι και το δικό μας μετακινούμενο!

      Διαγραφή
  5. Ναι ωρέ να μου κάμεις θυσία με τα βρασμένα ρεβίθια που περισσέψανε από τα παπούτσια του αλλουνού που πήε στον Άγιο.
    Ή θυσία με πατσοπόδαρα και κοίταε άμα ανεβεί καπνός προς τα αηπάνου να μου σφυρίξεις κλέφτικα!
    Τώρα άμα σου βρίσκεται καμιά συναγριδούλα τετράκιλη άντε να κάμω πίσω αν και αμαρτάνω.
    Οι θεοί δε τρώνε ποτέ ψάρια.

    Θεός Άρης.

    Χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΕ ΤΑ ΡΕΒΙΘΙΑ ΘΑ ΣΟΥ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΧΟΥΜΟΣ!!,,ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΧΙ,, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ,, ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΧΑΡΗΚΑ,, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ΣΕΦΤΑΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΚΥΡΙΕ ΣΠΥΡΟ,,ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΠΕΙΡΑΧΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΗ,,ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ,,ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΤΟΥ ΒΑΖΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΜΠΕΡΔΕΥΩ!!,,ΤΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ, ΜΙΑ ΤΟΥ ΑΛΑΖΩ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ , ΜΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΒΟΥΛΙΑΖΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΚΑΤΩ,, ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΕΡΙΔΑ ΤΟΥ! ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΩΡΙΝΟΥΣ ΒΛΕΠΕΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή