Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Προβολή Ντοκιμαντέρ "Ο ΠΑΠΠΟΥΣ του Ελληνικού Κινηματογράφου"


Προβολή Ντοκιμαντέρ "Ο ΠΑΠΠΟΥΣ του Ελληνικού Κινηματογράφου"
Κεφαλονίτες των Αθηνών-Πειραιώς... αναφέρεται... στον δικό μας παππού, τον Γρηγόρη τον Δανάλη από τα Βλαχάτα της Σάμης! Μη το χάσετε να μας πείτε και τις εντυπώσεις σας!!!

Το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ "Ο παππούς [του Ελληνικού Κινηματογράφου]" την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 στις 8μ.μ. Πρόκειται για μια ταινία του Προκόπη Δάφνου που αναφέρεται σε μια ξεχωριστή μορφή του Ελληνικού Σινεμά, τον κινηματογραφιστή Γρηγόρη Δανάλη [1916 - 1993].
Ο "παππούς" - όπως τον αποκαλούσαν με χιούμορ και τρυφερότητα φίλοι και συνεργάτες του - Γρηγόρης Δανάλης αγαπούσε, ζούσε και ανέπνεε για τον κινηματογράφο.
Ξεκίνησε από μηχανικός προβολής και ηλεκτρολόγος, για να εξελιχθεί σε έναν ταλαντούχο και πολυπράγμονα εικονολήπτη, αφήνοντας ανεξίτηλο ίχνος σε τουλάχιστον 80 ταινίες (σε πολλές από αυτές συνεργάστηκε με τον αδελφό του Συρράκο Δανάλη, επίσης κινηματογραφιστή).
Ανήκοντας στη γενιά των βετεράνων του παλιού ελληνικού κινηματογράφου στην οποία οφείλει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξή του, ο καταξιωμένος οπερατέρ, ηχολήπτης, σκηνοθέτης, παραγωγός, κλπ, ο θρυλικός "παππούς" με τη χαρακτηριστική γενειάδα, "παρών" σε όλες τις φάσεις ολοκλήρωσης μιας ταινίας, μας μυεί -μέσω της ταινίας- στη θαυμαστή μετάλλαξη του φωτός που γίνεται ταινία.
Η κάμερα μας μεταφέρει σε ένα παρελθόν -όχι τόσο μακρινό- που σηματοδότησε τη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά. Αφηγήσεις, αποσπάσματα ταινιών και ντοκουμέντα αποκαλύπτουν το πορτρέτο του βραβευμένου Κεφαλονίτη διευθυντή́ φωτογραφίας, ανιχνεύοντας παράλληλα την αγωνία και το μεράκι των παλιών κινηματογραφιστών να δώσουν στις αίθουσες προβολής ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, πολλές φορές δε και μοναδικό.
"Παρών" επίσης και σε όλους τους αγώνες των Ελλήνων κινηματογραφιστών, κοινωνικούς και εργασιακούς, ο "παππούς" του ελληνικού σινεμά αποτυπώνει στο ντοκιμαντέρ του Προκόπη Δάφνου πτυχές, στιγμές και αποσπάσματα μιας ανήσυχης και δημιουργικής ζωής και μας οδηγεί στο μυστικό της ζωής πως τίποτα δεν κερδίζεται από μόνο του…
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Τζαννέτος Κομηνέας - Προκόπης Δάφνος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Προκόπης Δάφνος
Mοντάζ: Τζαννέτος Κομηνέας
Παραγωγή: Προκόπης Δάφνος
Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Ξανθόπουλος
Διάρκεια: 84΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου