Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ο κ. καθηγητής και οι θεωρίες περί αγρίων Επτανησίων!



(με αφορμή μια συνέντευξη του καθηγητή κ. Ξανθουδάκη)

του Μάκη Φόρτε


Δεν θα κρίνω το επιστημονικό, το μουσικό και το εκπαιδευτικό έργο του κ. Χάρη Ξανθουδάκη, καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ούτε και το ρόλο του στην εξέλιξη του ιδρύματος.
Μπορώ όμως να κρίνω τις δηλώσεις του με αφορμή την πιθανολογούμενη ομοσπονδιοποίηση Ιόνιου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Να τις κρίνω ως Έλληνας πολίτης μιας και τις δηλώσεις του τις κάνει ως καθηγητής Ελληνικού Πανεπιστημίου και επί πλέον η γενέθλια γη μου η Κεφαλονιά συνεχίζει να είναι Ελληνική.
Να τις κρίνω ως Επτανήσιος πολίτης μιας και το Πανεπιστήμιο που διδάσκει φέρει, έστω και κατ’ευφημισμό, τον τίτλο του Ιόνιου, αν και 30 χρόνια τώρα δεν έχει εφαρμοστεί «ετσιθελικά» η ιδρυτική του πράξη για λειτουργία σχολών και στα άλλα νησιά του Ιονίου όπως άλλωστε ο ίδιος ο κ. Ξανθουδάκης κυνικά δηλώνει με το άκρως «επιστημονικό» επιχείρημα : «έχουμε δώσει αγώνες για να μην πάνε τμήματα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου στα άλλα νησιά λόγω της απόστασης».
Να τις κρίνω ως Κεφαλονίτης μιας και η Κεφαλονιά ανήκει στο Ιόνιο πολύ πριν την δημιουργία του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Μα πάνω απ’όλα δικαιούμαι να κρίνω τις δηλώσεις του κ. καθηγητή γιατί είναι υβριστικές και μειωτικές μιας τεράστιας πολιτιστικής και πολιτισμικής ιστορίας, όταν στη χθεσινή του συνέντευξη στο Corfu Channel είπε δίχως αιδώ:
" Αυτοί οι άνθρωποι εκεί κάτω στα νησιά είναι άγριοι .... γράφουνε

στα blog κλπ και ζητάνε τμήματα (του Ιόνιου Πανεπιστήμιου) και στα άλλα νησιά..." .

Όχι κ. Ξανθουδάκη, οι απόγονοι του Σολωμού και του Κάλβου, οι απόγονοι του Λασκαράτου και του Λαυράγκα, οι απόγονοι του Σικελιανού και του Βαλαωρίτη, δεν είναι άγριοι – δεν ήταν ποτέ άγριοι !


Με αυτά τα «επιχειρήματα» ο κ. Ξανθουδάκης πρώτα απ’όλα αδικεί τον εαυτό του και το έργο του ως διακεκριμένος μουσικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος.
Αδικεί τους φοιτητές του, που περιμένουν από αυτόν γνώση και όχι κραυγές.
Αδικεί το ίδιο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο όταν χρησιμοποιεί επιχειρήματα για να μην υπάρξει οργανική συνεργασία (ομοσπονδιοποίηση) με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων του τύπου «φανταστείτε που θα πάνε τα λεφτά», όταν το ίδρυμα που ανήκει διαχειρίζεται μόνο από το ΕΣΠΑ των Ιονίων Νήσων το 2,5% του προγράμματος, περίπου 7 εκατ. ευρώ.
Αδικεί την Ελλάδα που του έχει εμπιστευτεί να δώσει στη νέα γενιά παιδεία και όχι φανατισμό.
Αδικεί τους Επτανήσιους, γιατί ποτέ, ούτε στιγμή, στη μεγάλη ιστορία τους από την εποχή του Επτανήσιου Οδυσσέα δεν ήταν άγριοι.
Αδικεί την Κέρκυρα που τον φιλοξενεί, γιατί από την εποχή του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου δίνει απλόχερα την φιλοξενία της.
Αδικεί την Περιφέρεια Ιονίων νήσων που αγωνίζεται να αποκτήσει συνεκτικούς κρίκους όταν ανιστόρητα δηλώνει «να αποσυνδέσετε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο από τα θέματα συνοχής της Περιφέρειας».
Αδικεί τον αγώνα φοιτητών, καθηγητών, πολιτών, εναντίον του σχεδίου «Αθηνά» και του πραγματικού φταίχτη για τα προβλήματα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο που δεν είναι άλλος από την υποτακτική της τρόικα τρικομματικής συγκυβέρνησης, όταν βλέπει ως αντίπαλο τα «κάτω νησιά».

Κύριε Ξανθουδάκη ψυχραιμία!
Η χθεσινή συνέντευξή σας στο Corfu Channel αποτελεί όνειδος για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, ύβρη για τη νέα γενιά, μαύρη σελίδα στην ιστορία των Επτανήσων και μεγίστη προσβολή για κάθε Επτανήσιο.
Με τέτοιου είδους δηλώσεις επιβεβαιώνεται ότι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο το εξουσιάζει το καθηγητικό κατεστημένο.
Το μέγεθος, το ύφος και το ήθος, της αντίδρασης στην επιλογή της ομοσπονδιοποίησης Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
και ιδιαίτερα όσων αναδεικνύονται εκφραστές της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης μαρτυρεί την ορθότητα της λύσης.

Δεν είμαστε αντίπαλοι όσοι θέλουμε τη συνοχή της Περιφέρειας των Επτανήσων (έστω και ως …..Ιονίων Νήσων), όπως έδειξε ο κ. Ξανθουδάκης στο κλείσιμο της συνέντευξής του με τη μνημειώδη φράση προς τον δημοσιογράφο: «κύριε Ζηνιάτη είστε με την Κέρκυρα

ή με τους άλλους;».
Δεν είναι άγριοι όσοι χρησιμοποιώντας επιχειρήματα διεκδικούν το μέλλον τους στον κόσμο της γνώσης και τη συνέχεια της κληρονομιάς τους στα γράμματα.
Ψυχραιμία κ. καθηγητή!
Οι Κεφαλονίτες, οι Λευκαδίτες (με τους κατοίκους των γύρω μικρών νησιών), οι Θιακοί και οι Ζακυνθινοί, δεν είναι «ζώα», «απολίτιστοι» και «πρωτόγονοι», «δεν εμπνέουν φόβο» και «δεν χαρακτηρίζονται από σφοδρότητα», όπως ετυμολογεί τον «άγριο» ο συνάδελφός σας Πανεπιστημιακός Γ. Μπαμπινιώτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου